marcskier 18.08.2021 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Przy płocie na działce mam kilkanaście świerków po 8-10 m oraz tujki około 6 m. Chcę się tam niedługo przeprowadzić i dlatego chcę to wszystko podciąć tak, aby potem na bieżąco to utrzymywać w przyzwoitej wysokości. Mam drabinę 3 m, więc sądzę, że utrzymanie tego samodzielne na wys.ok. 5 m jest realne bez zatrudniania co roku firmy. Jeśli ktoś się zna, mam pytania:1. Czy wystarczy podciac zwykłą reczna piłą platnica czy kupić jakąś małą piłę elektryczną?2. Czy potem te przycięte świerki i tujki czymś posmarować?3. Czy najlepszy okres na cięcia to sierpień? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.08.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Nie tak hop siup Najpierw zorientuj się czy możesz bezkarnie podciąć to "dzikie" gatunki w gminie, sąsiedzi i sygnalizatorzy czuwają. To jeden dwa telefony i nie wycinasz tylko żywopłot wysoki formujesz wcześniej okropnie zaniedbany. A nie żal ci pod sosny wrzucisz grzybnię i w ogrodzie grzyby będziesz zbierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.08.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 A właściwa pora cięcia tego wybujałego żywopłotu to druga połowa grudnia te trzy dyszki od choinki będą świątecznym prezentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.08.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Nie przesadzaj że przycięcie trzeba zgłaszać, to nie wycinka.Nie przycina się drzew w fazie wegetacji, teraz już świerk nie ucierpi tym bardziej że są to stare, duże drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 iglastych nie trzeba smarować maścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.08.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Nie przesadzaj że przycięcie trzeba zgłaszać, to nie wycinka. Nie przycina się drzew w fazie wegetacji, teraz już świerk nie ucierpi tym bardziej że są to stare, duże drzewa. W znanej mi sprawie sąsiad ma swoją posiadłość obsadzoną potrójnym szpalerem świerków dziś mają jakieś 10 m . Usuwał jedynie suche drzewa i formował gałęzie konary reszty. Z kwartał musiał się tłumaczyć po donosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 10.09.2021 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Dzięki poradom zadzwoniłem do odpowiedniego wydziału w gminie, a tam fachowiec przekonywał mnie, że cięcie świerków jest nieestetyczne na razie przeniosłem to zadanie na 2022, bo mam więcej problemów z budową. Dziękuję za wszystkie opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts