Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż PV mozliwy?

witPV

Recommended Posts

Witam. Dom w stanie surowym 100 mkw. Planuję panele. Myślę, ze 3.5 kw wystarczy na moje potrzeby. Nie chcę wydawać 20-30 tys. i wiecej. Myślę o zestawie używanym za 5-10 tys. Powiedzcie, czy kupienie używanego zestawu ma sens i czy dam radę go zamontować ze szwagrem elektrykiem. Widzę sporo fachowców na tej grupie, ale proszę o wyrozumiałość i nie robienie beki z tego posta.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zestaw używany czy nowy będzie działał podobnie a czy dacie radę zmontować to już od waszych umiejętności zależy, ogólnie nic skomplikowanego, tylko zwróć uwagę na potrzebne certyfikaty a szczególnie na falownik, jeżeli jakiś starszy i taki niepopularny to i aktualnego certyfikatu możesz już nie znaleźć a wtedy nie zgłosisz do OSD i co najwyżej zupkę z niego ugotujesz.

Żeby zainstalować "za kilka setek" i do usługi montażu naliczyć 8% VAT to po pierwsze trzeba być vatowacem, po drugie trzeba kupić na swoją firmę instalacyjną materiały, trzeba chcieć być "za kilka setek" montażystą i ponosić ("za kilka setek") odpowiedzialność za montaż.

Trzeba też "za kilka setek" zamontować instalację PV a nie poświadczyć nieprawdę o wykonanym montażu.

US czeka na takich kombinatorów.

PS Forum nie jest beznadziejne.

Jeżeli uważasz że jest "beznadziejne" to nie czytaj / nie pisz / nie narzekaj. :)

Edytowane przez d7d