niedowiarek 21.08.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Ty nie będziesz mi mówił co ja mogę albo nie mogę u robić. [...] Mojego wpisu zupełnie nie zrozumiałeś, ale mnie to wcale nie dziwi. Typowe.... Kwintesencja skromności, taktu i umiaru. Że o klarowności przekazu nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Ty nie będziesz mi mówił co ja mogę albo nie mogę u robić. To forum technicznie jest beznadziejne, bo od kilku miesięcy pogodynka zajmuje się tu chmurą a nie programista. Mojego wpisu zupełnie nie zrozumiałeś, ale mnie to wcale nie dziwi. Twoje porady kierują ku nielegalnym działaniom gospodarczym. Odpowiedzialność za taką niepoprawną fakturę z 8% VAT ponosi wystawca faktury. Sądzisz, że znajdzie się taki prawy i sprawiedliwy i rzetelny instalator który "za kilka setek" podejmie takie ryzyko? No chyba że wypije "kilka stek" i zrobi to nie będąc w pełni sił umysłowych i może będzie to okoliczność łagodząca. Załóż taką Firmę "8% VAT za kilka setek" i sam wykonuj takie usługi "za kilka setek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.08.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 US sprawdza takie wałki które ty polecasz.To jest oszustwo w celu wyłudzenia nienależnego VAT'u.Przestępstwo karno-skarbowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.08.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) Spoko, takich oszustów co wyłudzają 8% VAT to śledzą. Sprawdzają koszty zakupu towarów i wartość sprzedaży z montażem. Takie proste. Tego nie pojmujesz. Kupujesz towar za 10.000 PLN netto z 23% VAT i montujesz za 10.600 zł + 8% VAT. I oczekujesz ZWROTU VAT OD URZĘDU SKARBOWEGO w wysokości ... Potrafisz sam policzyć ?? Edytowane 21 Sierpnia 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.08.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Chcesz nas tu przekonać że dla US robocizna powinna być proporcjonalna do ceny instalowanego urządzenia? Kupuję urządzenie za 10k i jego instalacja trwa godzinę. Ile ta robocizna winna wg ciebie kosztować? Jest was więcej ? Brnij dalej w oszustwa podatkowe. To jest wyłudzenie podatku VAT. Zalecam kolejną zmianę nicka. US kontroluje czy nie ma przekrętów na vacie. Takie podobno były do 2015 roku ale już się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Chcesz nas tu przekonać że dla US robocizna powinna być proporcjonalna do ceny instalowanego urządzenia? https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/podatki-i-ksiegowosc/chce-rozliczac-vat/odliczenie-i-nadplata-vat-jak-uzyskac-zwrot Sam znajdziesz czy potrzebujesz pomocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.08.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witPV 21.08.2021 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 W domu będziesz pewnie zużywał 3.800 kWh rocznie czyli instalacja w okolicach 5 kWp lub nawet więcej. W paru miejscach czytalem i ogladalem, ze lepiej instalowac panele z niedomiarem, zeby 100% energii zuzyc na wlasne potrzeby, zeby nadprodukcja nie powodowala przeciazenia sieci domowej itp. Czyli w moim przypadku to chyba powinno byc cos < 4 kWh. Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Nie, należy instalować z lekkim nadmiarem. W pierwszym roku sprawność spada o 2-2,5% a każdym kolejnym o 0,5-0,6%.Nie przeciążasz sieci domowej, ewentualnie oddajesz do sieci lokalnej.Zależ tez jak masz skierowane (azymut i pochylenie połaci, zacienienia) moduły.Przeciętna autokonsumpcja (zależy od stylu życia domowników) waha się w okolicach 20-30%.Resztę zawsze oddajesz do sieci i otrzymujesz z tego 80% oddanej energii (jeżeli podłączysz się w tym roku).Instalacja 5 kWp wyprodukuje w pierwszym roku ok. 5000 kWh (założenie 1 kWp daje 1000 kWh).W każdym kolejnym będzie 0,5-0,6% mniej czyli po ~30 kWh mniej.A co roku będziesz zużywał więcej prądu.Na bieżąco zużyjesz jakieś 25% czyli 1250 kWh a resztę 3750 kWh oddasz do sieci."Za darmo" z tych 3750 otrzymasz 80% x 3750 kWh czyli 3.000 kWh.Razem będziesz miał rocznie do dyspozycji 4.250 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witPV 21.08.2021 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 "Za darmo" z tych 3750 otrzymasz 80% x 3750 kWh czyli 3.000 kWh. Razem będziesz miał rocznie do dyspozycji 4.250 kWh. ok. to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) I to jest ten przykład twojego szacunku dla każdego. Bredzisz strasznie. Zamówiłem 3 inwertery z firmy we Wrocławiu. Zamówiłem również ich instalację, Dostałem fakturę VAT na 8%. Total do zapłacenia 14k. brutto w tym 600 netto za instalację. Instalator przyjechał zainstalował i odjechał. Ja go nie znam on mnie nie za. Gdzie widzisz wyłudzenie podatku? Pisałeś o instalacji PV za "kilka stówek"" a dajesz przykład instalacji trzech falowników. Pojęcia nie masz o czym dyskutujesz. Czyli bredzisz strasznie. Tak jak opowieści o magicznej wydajności swoich paneli których to wydajność bije rekordy świata. avatar stos 5 gwiazdek dla Strajku Kobiet to świetne poparcie Najwyższa ocena !! Edytowane 21 Sierpnia 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 ok. to ma sens. Możesz podziękować za dobrą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witPV 21.08.2021 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Panowie, prosze nie zasmiecajcie tego tematu obrzucajac sie błotem. Reasumując. - panele monokrystaliczne- > 5 kWp- inwerter 3-fazowy Na cos jeszcze zwrocic uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.08.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Kable AC i DC i zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.08.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.08.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Myślę, ze 3.5 kw wystarczy na moje potrzeby. Nie chcę wydawać 20-30 tys. i wiecej. Jak taka moc to chyba lepiej falownik 1-fazowy. Są tańsze. A i więcej zużyjesz na swoje potrzeby jeśli będziesz w większości korzystał z jednej fazy. Pamiętaj o aktualnych certyfikatach na falownik! Jeśli szwagier ma uprawnienia SEP (wystarczą najprostsze potrzebne do wkręcania żarówek w firmie) to podpisze się pod wnioskiem o przyłączenie mikroinstalacji do sieci. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.08.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) US sprawdza takie wałki które ty polecasz. To jest oszustwo w celu wyłudzenia nienależnego VAT'u. Przestępstwo karno-skarbowe. Wziąłem zdjąłem z ciebie bana kilka godzin temu, a już zdążyłeś tak na bredzić że zaraz tam wrócisz. Zainstalowałem rodzicom panele "za kilka stówek" (w sensie żeby nie być na minusie z tej imprezy) no bo nie będę przecież na nich zarabiać, i nikt mnie sprawdzać nie przyszedł. Bo niby czemu? Wszystko było legalnie i zgodnie z przepisami. A że nie zarobiłem tyle ile na normalnym kliencie? W weekend pracowałem zamiast kopać ogródek teściowej. Edytowane 22 Sierpnia 2021 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts