bartolomeooo 22.08.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi, bądź zdania są podzielone. Niestety ze względów czasowych nie mam opcji przeglądania całego internetu, więc wybaczcie jeśli na przykład dany temat był niedawno wałkowany. Na wstępie też zaznaczę, że u mnie praktycznie kierownik budowy nie istnieje, więc wszelkie odsyłki do niego nie pomogą, niestety. Dodam też, że niestety (na razie) to nie ja jestem decyzyjny w kwestii budowy. 1. Dom budowany bardzo szybko. Najpierw fundamenty, potem do wnętrza pomiędzy bloczki betonowe nasypany piach "ze ściółki". Od razu ściany, niedawno zalany strop i w przyszłym tygodniu idziemy dalej w górę. Majster najpierw mówił, że ten piach będzie można zagęścić skoczkiem na końcu, ostatnio zmienił zdanie i twierdzi, że mogą popękać ściany. Pytanie: czy grunt w domu można zagęszczać skoczkiem po skończeniu stanu surowego otwartego i po przeprowadzeniu wszystkich instalacji, rur, kabli, itd? 2. Trochę w nawiązaniu do pierwszego: osoba decyzyjna twierdzi, że na grunt pod podłogę niepotrzebna jest żadna folia (chodzi o izolację przeciwwilgociową). Twierdzi, że samo odparuje i piasek pod domem będzie suchy (bo u niego tak jest)j. Proponuje bezpośrednio na gruncie: 5 cm betonu, 10 cm styropianu, 5 cm betonu no i potem będzie ogrzewanie podłogowe. Pytanie: czy rzeczywiście zrezygnować z tej folii? (od siebie dodam dwa przemyślenia - ogrzewanie podłogowe chyba rzeczywiście pomoże utrzymać podłogę w stanie suchym z internetów wyczytałem, że te folie to i tak nie dają 100% pewności, że i tak woda przechodzi...) 3. Ścianka kolankowa. W projekcie widnieje 122 cm, dom budowany tak trochę obok projektu, tzn. osoba decyzyjna celuje w te 122 cm (4 pustaki 24 cm na stropie + wieniec pod murłate), ja jednak zastanawiam się czy nie podwyższyć ścianki kolankowej o jeden pustak, żeby te około 150 cm było - chodzi o to, że potem jeszcze wylewka na podłogę, sufit podwieszany, to tamto i z tych 122 cm może się zrobić 100 cm, a to jest no trochę mało. Macie jakieś przemyślenia odnośnie tego? (plusy wiadomo - przede wszystkim więcej miejsca na poddaszu, minusem którego się boje może być zmieniony wygląd domu, dach spadzisty będzie miał już mniejszy kąt, nie wiem). 4. Szybka budowa. Fundamenty zalane 1 lipca, dach zrobimy może do końca września. Planuję wykończenie dołu (na ścianach i suficie płyty GK) na październik i listopad, ew grudzień i wprowadzenie się w grudniu/ styczniu. Poddasze będzie robione na bieżąco kiedyś tam... Czy rzeczywiście coś stoi na przeszkodzie? Bo w internetach czytamy, że dom osiada, konstrukcja pracuje, itd., itd. Ale czy konstrukcja, która łącznie waży z 300-500 ton (tak trochę strzelam, nie wiem ile waży cały dom ) nie osiądzie wystarczająco w czasie 3-miesięcznej budowy i miesiąc po zakończeniu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Pytanie: czy grunt w domu można zagęszczać skoczkiem po skończeniu stanu surowego otwartego i po przeprowadzeniu wszystkich instalacji, rur, kabli, itd? A beton do środka będziesz taczkami woził? Piach się zagęszcza i leje chudziak na równo ze ścianą fundamentową - najłatwiej wyrównać (chyba, że w projekcie chudziak jest w zagłębieniu- ale to gorsze rozwiązanie z kilku względów). Na to kładziesz papę pod ściany wystającą na zewnątrz na całą grubość termoizolacji ściany fundamentowej a od wewnątrz na tyle, żeby nie było problemów ze zgrzaniem - a jak nie będzie chudziaka, to ten wystający kawałek papy zostanie zmasakrowany przez kolejne ekipy. 2. Trochę w nawiązaniu do pierwszego: osoba decyzyjna twierdzi, że na grunt pod podłogę niepotrzebna jest żadna folia Na grunt nie trzeba. Za to na chudziak trzeba dać szczelną hydroizolacje - najlepiej papa zgrzana na zakładach. Chroni przed wszelka wilgocią (w tym parą wodną którą EPS wciągnie i pogorszy się jego termoizolacyjność) a również przed radonem. W projekcie masz 10cm EPS? 3. Ścianka kolankowa. W projekcie widnieje 122 cm, dom budowany tak trochę obok projektu, tzn. osoba decyzyjna celuje w te 122 cm (4 pustaki 24 cm na stropie + wieniec pod murłate), ja jednak zastanawiam się czy nie podwyższyć ścianki kolankowej o jeden pustak, żeby te około 150 cm było - chodzi o to, że potem jeszcze wylewka na podłogę, sufit podwieszany, to tamto i z tych 122 cm może się zrobić 100 cm, a to jest no trochę mało. Macie jakieś przemyślenia odnośnie tego? Rób zgodnie z projektem. Czas na zmiany był na etapie projektowania. Masz tylko 2% marginesu błędu - przekroczysz to będzie samowola budowlana. Planuję wykończenie dołu (na ścianach i suficie płyty GK) na październik i listopad, ew grudzień i wprowadzenie się w grudniu/ styczniu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 22.08.2021 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Beton do środka (całkowicie poważnie) tak - taczkami będziemy wozić. Ja wiem, że chudziak i wiele osób o tym mówiło, no ale jak pisałem wyżej - strop już zrobiony, od jutra idą mury dalej do góry, a na grunt jaki był taki jest - niezagęszczony. Dlatego pytam - jak na etapie stanu surowego zamkniętego wybrnąć z sytuacji braku zagęszczonego podłoża, braku chudziaka itd. Jeśli chodzi o drugą odpowiedź (nie wiem, jak zacytować) - nie mam pojęcia ile cm styropianu jest w projekcie. Napisałem propozycję osoby która ogarnia budowę i niestety decyduje o wszystkim na niej (w tym o tym, że chudziak niepotrzebny)... heh Samowola budowlana.... raczej nikt tego nie sprawdzi, czy ten jeden pustak wyżej w ściance kolankowej ma rzeczywiście wpływ na cokolwiek z takich, nie wiem, istotnych konstrukcyjnie rzeczy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts