Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka ceramiczna - która najlepsza?

Anette87

Recommended Posts

Szukam sprawdzonych informacji o dachówkach ceramicznych - jaką firmę polecacie?

Nieskromnie podpowiem że jest już tu taki temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?296-DACH%C3%93WKA-w%C4%85tek-zbiorczy-jak%C4%85-dach%C3%B3wk%C4%99-wybra%C4%87-Kt%C3%B3ra-dach%C3%B3wka-lepsza-Zdj%C4%99cia/page128

Szukam sprawdzonych informacji o dachówkach ceramicznych - jaką firmę polecacie?

Sprawdź ofertę firmy :spam:, według mnie dobre produkty i ceny mają. Ja mam na dachu i jestem zadowolony. Właśnie zaczynam szykować się do budowy drugiego domu, tym razem na emeryturę, więc będzie parterowy:D Ale na dachu zrobię ceramikę robenową.

Edytowane przez Greengaz

Sprawdź ofertę firmy Roben, według mnie dobre produkty i ceny mają. Ja mam na dachu i jestem zadowolony. Właśnie zaczynam szykować się do budowy drugiego domu, tym razem na emeryturę, więc będzie parterowy:D Ale na dachu zrobię ceramikę robenową.

Dwa dni temu szukałeś dachówki

Co polecacie teraz na dach, jaką dachówkę? Czy faktycznie trzeba zamawiać parę miesięcy z wyprzedzeniem?

Głupie spamowanie

Głupie spamowanie

No popatrz posłuchaj się mojej rady i jak przyśpieszył:D

Zresztą za każdym materiałem trzeba rozglądać się wcześniej a nie na ostatnią chwilę i zasada jest taka, że materiał ma czekać na majstra na budowie a nie majster ma czekać za materiałem.

I wybrał firmę która mu polecił kolejny (a może on sam pod innym nickiem a lączy ich liczby 77) forumowicz:)

polecam ceramike z robena, nie za dorga, a dobra jokościowo.

Głupie spamowanie

To nie spamowanie. Rozglądam się po sieci, czytam i sprawdzam co się zmieniło od czasu kiedy budowałem pierwszy dom. I powiem szczerze, że co do stanu surowego zamkniętego to aż tak dużo się nie zmieniło, stąd moja ostania opinia. A mam do niej prawo, bo mam dach z :spam: i nie musiałem nic z nim robić przez te lata. Teraz planuję budowę drugiego domu, już na emeryturę, na pewno parterówki. I wychodzi mi na razie, że ceramika ma dużo zalet - ale nie twierdzę, że inni muszą podzielać moją opinię. Ona jest po prostu moja. To tyle w temacie.

Edytowane przez Greengaz

Osobiście polecę NELSKAMP jako markę, a konkretnej to Nibra F8 1/2. Produkowana w Niemczech, bardzo, bardzo twarda, solidne, szczelne zamki. Bardzo dobrze trzyma wymiary... ładna?:lol2:

Dosłownie dziś, dekarz zakończył robotę z tym towarem na moim dachu. Efekt wizualny mega. Jak z trwałością? Nie wiem. Internet nic niepokojącego w tym temacie nie donosi. Ponoć jakość ponadprzeciętna.

INTERNET:

nelskamp-nibra-f8-5-staroczarna-06.jpg

a niżej już moje:

IMG-20210819-183901.jpg IMG-20210819-183933.jpg IMG-20210820-131407.jpg IMG-20210820-172712.jpg

Edytowane przez dawiddur
  • Like 1

Dosłownie dziś, dekarz zakończył robotę z tym towarem na moim dachu.

Dachówka ładna (na ile widać na fotkach). Ale membranę i pas nadrynnowy koncertowo Ci spiiiiiipszyli. Tak, jak tutaj:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148567-folia-miedzy-rynna-a-dachem&p=3690695&viewfull=1#post3690695

Membrana nie powinna wchodzić do rynny i być widoczna również dlatego, że ulega degradacji w kilka miesięcy jak jest wystawiona na promieniowanie UV.

Edyta:

Tu masz instrukcję producenta swojej membrany:

I jeszcze:

i ciąg dalszy:

Edytowane przez Kaizen

Osobiście polecę NELSKAMP jako markę, a konkretnej to Nibra F8 1/2. Produkowana w Niemczech, bardzo, bardzo twarda, solidne, szczelne zamki. Bardzo dobrze trzyma wymiary... ładna?:lol2:

Dosłownie dziś, dekarz zakończył robotę z tym towarem na moim dachu. Efekt wizualny mega. Jak z trwałością? Nie wiem. Internet nic niepokojącego w tym temacie nie donosi. Ponoć jakość ponadprzeciętna.

INTERNET:

nelskamp-nibra-f8-5-staroczarna-06.jpg

a niżej już moje:

IMG-20210819-183901.jpg IMG-20210819-183933.jpg IMG-20210820-131407.jpg IMG-20210820-172712.jpg

faktycznie z poziomu dachu widać tą membranę przyklejoną do rynny, faktycznie ten fragment jest narażony na degradacje promieniami UV.

Co do spartolenia krawędzi dachu z membraną na niej, to wyjaśniam, że u mnie wygląda to inaczej niż na zdjęciu, które widzę w linku od Ciebie. U mnie nie utworzy się dodatkowa "rynna z membrany". U mnie membrana jest płasko ułożona na deskowaniu.

U mnie membrana jest płasko ułożona na deskowaniu.

To deski też wchodzą do rynny?

A jaki jest prześwit między membraną a deską czołową? Kilka liści nie zrobi tam zatoru i deska nie będzie nasiąkała aż zgnije?

Masz i na filmie Dorkena, i na Łukasza, i wwątku, jak ma być puszczona membrana - ma "wyjść" spod kontrłaty i "wejść" na pas nadrynnowy

• 2 weeks później...