radziula 24.08.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny. Stwierdził także, że pomiar rezystancji w domu jednorodzinnym jest zbędny, gdyż wykres 3 normy wskazuje, że w klasie III i IV rezystywność i tak nie ma znaczenia. Szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć, bo jednak takie pomiary się robi (rezystywności gruntu, a później rezystancji uziemienia). Czy te pomiary powinny zostać wykonane i powinienem pilnować aby rezystancja uziemienia wynosiła poniżej 10Ohm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny. Zapytaj czy zna: § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy. i czemu nie stosuje. http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 24.08.2021 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Może dlatego, że to stary dom bez uziomu fundamentowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.08.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Teoretycznie projektant ma rację. Obecne przepisy tylko zalecają te 10 ohm, choć od kilku lat w środowisku są głosy o zamianie tego zalecenia na wymóg obligatoryjny W praktyce każdy szanujący się i douczony elektryk stara się tak wykonać uziom inst. odgromowej III/IV klasy LPS aby jego rezystancja była ok. 10 ohm i potwierdza to pomiarem. Co do uziomu pionowego to istotna jest ich długość. Pojedyńcza szpilka to 1,5 m. Wbija się min. 2, Lepiej więcej. Materiał szpilek to koniecznie stal pokryta miedzią czyli tzw Galmar. Jego trwałość to ponad 40 lat. Zwykła stal ocynkowana ogniowo to ok. 15 lat. Swoją drogą to co było powodem zlecenia projektu elektryki. Wymogi formalno-prawne czy brak zaufania do wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Teoretycznie projektant ma rację. Obecne przepisy tylko zalecają te 10 ohm, Zacytujesz ten PRZEPIS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.08.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Tak jak przypuszczałem, że ktoś zaraz się zapyta o przepisy. Nie kolekcjonuję PN, sam sobie poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak jak przypuszczałem, że ktoś zaraz się zapyta o przepisy. Nie kolekcjonuję PN, sam sobie poszukaj. PN to nie przepisy. Poszukałem i wrzuciłem wcześniej linka gdzie temat jest omówiony i udowodnione, że nie ma ani przepisu, ani normy na 10 ohm. A na 30ohm jest naciągana. Przez nieporozumienie takie wymaganie znalazło się w normie N SEP-E-001 [23], dotyczy tylko zasilania z sieci rozdzielczych o układzie TN i ma treść następującą: „5.3. Przewody PEN (PE) linii elektroenergetycznych powinny być połączone z przewodami ochronnymi PE instalacji elektrycznych odbiorców energii, uziemionymi przez główną szynę uziemiającą obiektu budowlanego i jego uziom. Rezystancja takiego uziemienia nie powinna przekraczać 30 Ω. Jeżeli rezystywność gruntu jest większa lub równa 500 Ωm (wydrukowano mylnie 500 Ω − uwaga E.M.), to wartość 30 Ω można zastąpić wartością ρmin/16”. Budzi to dwojakiego rodzaju zastrzeżenia. Po pierwsze, to postanowienie, dotyczące instalacji odbiorczej (uziemienia GSW), wykracza poza zakres właściwości normy określony w jej tytule: sieci elektroenergetyczne niskiego napięcia. Wkracza w dziedzinę wystarczająco opisaną i zawikłaną przez wieloarkuszową normę 60364. Po drugie, to postanowienie zmierza do niepohamowanego polepszania warunków uziemieniowych przewodu PEN sieci rozdzielczej TN na koszt odbiorców. Nie ma uzasadnienia merytorycznego żądanie dodatkowych wielokrotnych uziemień przewodu PEN o rezystancji uziemienia poniżej 30 Ω przy licznych budynkach oddalonych od siebie o kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów zwłaszcza, jeśli są one zasilane z sieci kablowej albo napowietrznej o przewodach izolowanych. Nie bierzesz odpowiedzialności za to, co piszesz? Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.08.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Biorę pełną odpowiedzialność za swoje wpisy. Wiedzę czerpię z fachowej literatury, stron www firm takich jak Dehn, RST, Phoenix Contact, OBO itp. oraz uczestnictwem w szkoleniach - obecnie webinarach. Tam spotkam się z autorytetami z branży odgromowo-przepięciowejKaizen- jeśli masz inne zdanie co do tych 10 ohm to już Twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kaizen- jeśli masz inne zdanie co do tych 10 ohm to już Twoja sprawa. Przepisy to nie jest kwestia zdania. Podaj ten przepis i koniec tematu. Albo przeproś, że wprowadzasz w błąd jakoby taki przepis istniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.08.2021 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kto jest autorem tego cytatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.08.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Przeoczyłem - autor E.M. to zapewne dr. Edward Musiał. Mój guru, ale pisze tam o uziomach w sieciach rozdzielczych a nie w inst. odgromowych. Widzisz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 25.08.2021 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Jeszcze nie zleciłem projektu. Jestem na etapie wyboru firmy, która się tym zajmie. Po krótkiej dyskusji, otrzymałem właśnie taką informację od projektanta, który potencjalnie miałby wykonać dla mnie projekt. O ile wskazuje poprawną normę, to odnoszę wrażenie że w przypadku trzymania się ściśle tej normy i robienie uziomu zgodnie z nią to jedynie sztuka dla sztuki, a z uwagi na brak pomiarów i wbicie tylko dwóch szpil na każdy narożnik bez łączenia ich bednarką wyjść może cokolwiek. Wydawało mi się, że powszechnym jest robienie uziomu, który zapewni poniżej 10Ohm, a w takiej sytuacji niewiem czy ma to sens. Fakt nie łączenia szpil, również jest dla mnie zastanawiający, ponieważ czytałem, iż powinny być połączone bednarką, a bednarka (jeśli nic teraz nie pokręciłem) podłączona do GSW. Nie rozumiem skąd tyle rozbieżności. Na projekt zdecydowałem się, aby później uniknąć takich sytuacji, że będę musiał pilnować elektryka i dyskutować z nim przez pół dnia, czy powinno być <10Ohm, czy powinno być połączone czy nie. Pokazuje projekt i ma być wykonane zgodnie z nim i oczekuje pomiarów powykonawczych które to potwierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Widzisz różnicę ? Nie widzę przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.08.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny. Stwierdził także, że pomiar rezystancji w domu jednorodzinnym jest zbędny, gdyż wykres 3 normy wskazuje, że w klasie III i IV rezystywność i tak nie ma znaczenia. Szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć, bo jednak takie pomiary się robi (rezystywności gruntu, a później rezystancji uziemienia). Czy te pomiary powinny zostać wykonane i powinienem pilnować aby rezystancja uziemienia wynosiła poniżej 10Ohm? Przy instalacji odgromowej rezystancja uziomu ma mieć poniżej 10 Ohm. Pomiar oczywiście trzeba zrobić po wykonaniu bo niby skąd będzie wiadomo jak wyszło? Zalecałbym w Twoim przypadku otok z bednarki miedziowanej minimum. Dopiero jak nie wyjdzie rezystancja uziomu niżej 10 Ohm to wtedy można szpilki bić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 25.08.2021 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Tak też myślałem, tylko właśnie, jak to się ma do norm i przepisów? Niby nikt/nic tego nie wymaga a jednak wszyscy tak robią. Jak w takim razie przekonać projektanta/wykonawce? Czy pozostaje szukać kogoś kto ma podobne zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.08.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Radź sobie jakoś. Ja podałem jak powinno być wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.08.2021 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Przy instalacji odgromowej rezystancja uziomu ma mieć poniżej 10 Ohm. Poproszę przepis/normę jako potwierdzenie. Bo wyrażenie "ma mieć" czy też "zalecane" nie nakazują takiej wartości. Ale "powinno" już oznacza konieczność. No więc jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.08.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) . Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.08.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Poproszę przepis/normę jako potwierdzenie. Bo wyrażenie "ma mieć" czy też "zalecane" nie nakazują takiej wartości. Ale "powinno" już oznacza konieczność. No więc jak? Dla mnie zalecane jest równoznaczne z ma mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.08.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Mała prośba, henryczku, nie wtrącaj się, jak elektrycy rozmawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts