Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom w domu jednorodzinnym

Recommended Posts

Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny. Stwierdził także, że pomiar rezystancji w domu jednorodzinnym jest zbędny, gdyż wykres 3 normy wskazuje, że w klasie III i IV rezystywność i tak nie ma znaczenia. Szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć, bo jednak takie pomiary się robi (rezystywności gruntu, a później rezystancji uziemienia). Czy te pomiary powinny zostać wykonane i powinienem pilnować aby rezystancja uziemienia wynosiła poniżej 10Ohm?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny.

Zapytaj czy zna:

§ 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy.

i czemu nie stosuje.

http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

Teoretycznie projektant ma rację. Obecne przepisy tylko zalecają te 10 ohm, choć od kilku lat w środowisku są głosy o zamianie tego zalecenia na wymóg obligatoryjny W praktyce każdy szanujący się i douczony elektryk stara się tak wykonać uziom inst. odgromowej III/IV klasy LPS aby jego rezystancja była ok. 10 ohm i potwierdza to pomiarem. Co do uziomu pionowego to istotna jest ich długość. Pojedyńcza szpilka to 1,5 m. Wbija się min. 2, Lepiej więcej. Materiał szpilek to koniecznie stal pokryta miedzią czyli tzw Galmar. Jego trwałość to ponad 40 lat. Zwykła stal ocynkowana ogniowo to ok. 15 lat.

Swoją drogą to co było powodem zlecenia projektu elektryki. Wymogi formalno-prawne czy brak zaufania do wykonawcy.

Tak jak przypuszczałem, że ktoś zaraz się zapyta o przepisy. Nie kolekcjonuję PN, sam sobie poszukaj.

PN to nie przepisy. Poszukałem i wrzuciłem wcześniej linka gdzie temat jest omówiony i udowodnione, że nie ma ani przepisu, ani normy na 10 ohm. A na 30ohm jest naciągana.

Przez nieporozumienie takie wymaganie znalazło się w normie N SEP-E-001 [23], dotyczy tylko zasilania z sieci rozdzielczych o układzie TN i ma treść następującą: „5.3. Przewody PEN (PE) linii elektroenergetycznych powinny być połączone z przewodami ochronnymi PE instalacji elektrycznych odbiorców energii, uziemionymi przez główną szynę uziemiającą obiektu budowlanego i jego uziom. Rezystancja takiego uziemienia nie powinna przekraczać 30 Ω. Jeżeli rezystywność gruntu jest większa lub równa 500 Ωm (wydrukowano mylnie 500 Ω − uwaga E.M.), to wartość 30 Ω można zastąpić wartością ρmin/16”. Budzi to dwojakiego rodzaju zastrzeżenia. Po pierwsze, to postanowienie, dotyczące instalacji odbiorczej (uziemienia GSW), wykracza poza zakres właściwości normy określony w jej tytule: sieci elektroenergetyczne niskiego napięcia. Wkracza w dziedzinę wystarczająco opisaną i zawikłaną przez wieloarkuszową normę 60364. Po drugie, to postanowienie zmierza do niepohamowanego polepszania warunków uziemieniowych przewodu PEN sieci rozdzielczej TN na koszt odbiorców. Nie ma uzasadnienia merytorycznego żądanie dodatkowych wielokrotnych uziemień przewodu PEN o rezystancji uziemienia poniżej 30 Ω przy licznych budynkach oddalonych od siebie o kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów zwłaszcza, jeśli są one zasilane z sieci kablowej albo napowietrznej o przewodach izolowanych.

Nie bierzesz odpowiedzialności za to, co piszesz?

Edytowane przez Kaizen

Biorę pełną odpowiedzialność za swoje wpisy. Wiedzę czerpię z fachowej literatury, stron www firm takich jak Dehn, RST, Phoenix Contact, OBO itp. oraz uczestnictwem w szkoleniach - obecnie webinarach. Tam spotkam się z autorytetami z branży odgromowo-przepięciowej

Kaizen- jeśli masz inne zdanie co do tych 10 ohm to już Twoja sprawa.

Jeszcze nie zleciłem projektu. Jestem na etapie wyboru firmy, która się tym zajmie. Po krótkiej dyskusji, otrzymałem właśnie taką informację od projektanta, który potencjalnie miałby wykonać dla mnie projekt. O ile wskazuje poprawną normę, to odnoszę wrażenie że w przypadku trzymania się ściśle tej normy i robienie uziomu zgodnie z nią to jedynie sztuka dla sztuki, a z uwagi na brak pomiarów i wbicie tylko dwóch szpil na każdy narożnik bez łączenia ich bednarką wyjść może cokolwiek. Wydawało mi się, że powszechnym jest robienie uziomu, który zapewni poniżej 10Ohm, a w takiej sytuacji niewiem czy ma to sens. Fakt nie łączenia szpil, również jest dla mnie zastanawiający, ponieważ czytałem, iż powinny być połączone bednarką, a bednarka (jeśli nic teraz nie pokręciłem) podłączona do GSW. Nie rozumiem skąd tyle rozbieżności. Na projekt zdecydowałem się, aby później uniknąć takich sytuacji, że będę musiał pilnować elektryka i dyskutować z nim przez pół dnia, czy powinno być <10Ohm, czy powinno być połączone czy nie. Pokazuje projekt i ma być wykonane zgodnie z nim i oczekuje pomiarów powykonawczych które to potwierdzą.

Kontaktowałem się z projektantem celem zaprojektowania instalacji elektrycznej oraz odgromowej. Powołując się na normę PN-EN_62305-3 zaproponował po 2 szpile na każdy róg budynku, twierdząc iż wówczas uziom otokowy nie będzie potrzebny. Stwierdził także, że pomiar rezystancji w domu jednorodzinnym jest zbędny, gdyż wykres 3 normy wskazuje, że w klasie III i IV rezystywność i tak nie ma znaczenia. Szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć, bo jednak takie pomiary się robi (rezystywności gruntu, a później rezystancji uziemienia). Czy te pomiary powinny zostać wykonane i powinienem pilnować aby rezystancja uziemienia wynosiła poniżej 10Ohm?

Przy instalacji odgromowej rezystancja uziomu ma mieć poniżej 10 Ohm. Pomiar oczywiście trzeba zrobić po wykonaniu bo niby skąd będzie wiadomo jak wyszło? Zalecałbym w Twoim przypadku otok z bednarki miedziowanej minimum. Dopiero jak nie wyjdzie rezystancja uziomu niżej 10 Ohm to wtedy można szpilki bić .