Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka - odpływ, częściowo w posadzce?

Zig_Zag

Recommended Posts

Przestaje działać pompka - woda z rurki wraca do "butelki aka pralka".

Zgoda ale wróci tylko do poziomu 30cm ( wyrówna się z poziomem spod zlewozmywaka ) nie ma siły sprawczej, aby poszła wyżej tj. do 60cm

Pompka tutaj nie pomoże w żadnym zakresie, bo kieruje wodę w przeciwnym kierunku do kanalizacji i nie wytwarza podciśnienia w drugą stronę.

Zgoda ale wróci tylko do poziomu 30cm ( wyrówna się z poziomem spod zlewozmywaka ) nie ma siły sprawczej, aby poszła wyżej tj. do 60cm

Pompka tutaj nie pomoże w żadnym zakresie, bo kieruje wodę w przeciwnym kierunku do kanalizacji i nie wytwarza podciśnienia w drugą stronę.

Poziom w pralce będzie taki sam jak w rurze koło zlewu.

EOT z mojej strony

Na koniec pytanie pomocnicze, czy posiadając niejako syfon naturalny ( pod posadzką ) mogę zrezygnować z syfonu tradycyjnego na wylocie pralki?, nie chcę zaoszczędzić tylko posunąłbym pralkę 5 cm do ściany a zależy mi w kuchni na każdym centymetrze ...

Przespałem się kilkakrotnie z tematem ;) i poprowadziłem osobną rurę kanalizacyjną fi 32 mm ( nie jak na załączonym rysunku, zrezygnowałem z podłączenia pod zlewozmywak ) i mam obecnie jedynie 8 cm nad posadzką, zamiast planowanych wcześniej 30cm także woda "stojąca" nie sięgnie bębna i grzałki :) .

Nie chcę doświadczyć, że mądry Polak po szkodzie, hehehe

Na koniec pytanie pomocnicze, czy posiadając niejako syfon naturalny ( pod posadzką ) mogę zrezygnować z syfonu tradycyjnego na wylocie pralki?

Syfon masz w pralce.

A czy na wejściu w ścianę dasz kolanko, czy syfon - różnica pomijalna w odległości pralki od ściany.

No faktycznie syfon utworzy się w prace jak zostanie woda :), kolanko w ścianie będzie nie klasycznie tylko ustawione bokiem tj. oś kolanka równolegle do ściany, wiem głupio brzmi...

Ściany obłożone są płytami g/k, kolanko cu zajmie kilka tj. ok. 4-5cm mniej aniżeli kolanko z tradycyjnym syfonem, wąż z pralki będzie wchodził pod płytę g/k.