linsChaho 25.08.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Moja narzeczona i ja niedawno kupiliśmy nasz pierwszy dom. Jest to dwupiętrowy dom o powierzchni 1200 stóp kwadratowych, zbudowany w 1916 roku (w przybliżeniu). Pierwsze i drugie piętro były dobrze utrzymane/zmodernizowane i mają dodatek (przestrzeń w piwnicy). Piwnica to zaprawa z kamienia polnego/wapienia na 3/4s ściany i cegła na górną 1/4 (nad ziemią). Z tego, co wyczytałem, niewiele możemy zrobić z piwnicą, ponieważ ściany są parowane (i trzeba oddychać i tak dalej) i oczywiście musimy to często powtarzać. Mam włączony osuszacz, ponieważ poprzedni właściciele po prostu trzymali otwarte okna (co prowadzi do gromadzenia się wilgoci i +80% wilgotności względnej w niektóre dni). Sufity są otwarte na legary i mają szerokość od 6 stóp 2" do 6 stóp 4". Pod warunkiem, że odpływy na chodniku / przejściu pozostaną czyste, nie zauważyłem żadnych zmian w poziomie wilgoci w piwnicy od czasu, gdy przejęliśmy na własność (i mieliśmy dość obfite deszcze).showbox speed test Moje pytanie jest dość proste: co możemy zrobić z tą przestrzenią? Poza utrzymywaniem wanien podniesionych nad ziemią. Czy jest coś, co może trwać dłużej niż tradycyjna parge, abym mógł umieścić coś półtrwałego (tj. „Oprawić” niektóre ściany i zrobić szafę cedrową, ale ściany można zdemontować, aby w razie potrzeby uzyskać dostęp do ponownego parowania) . Wiem, że nigdy nie będzie to porządnie wykończona piwnica, ale gdyby była trochę przyjemniejsza/przydatna, byłabym naprawdę szczęśliwa. Wszelkie przemyślenia/sugestie/anegdoty byłyby niezmiernie mile widziane. Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez linsChaho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Wentylacja mechaniczna piwnicy. W jakim klimacie stoi ten dom? Jak zimno jest zimą? Czy planujecie zrobić izolację przeciwwodną piwnicy? Gdzie odprowadzona jest woda z dachu? Czy jest drenaż wokół fundamentów? Jak wysoko są wody gruntowe? Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.08.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Gada w stopach i calach...Ściany mu oddychają...Drewno tam chce zapuścić... Czarno to widzę, bo informacji mało daje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 bo to prawdopodobnie obcokrajowiec. Forum jest tak dobrze pozycjonowane w google, że zaczynają tu pisać nie-Polacy.Dlatego udzielać odpowiedzi trzeba krótkimi, prostymi zdaniami, która dadzą się łatwo tłumaczyć translatorem. Kilka miesięcy temu ktoś pytał o piwniczkę ziemną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts