Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zastosowania dla 100-letniej piwnicy z kamienia polnego

linsChaho

Recommended Posts

Moja narzeczona i ja niedawno kupiliśmy nasz pierwszy dom. Jest to dwupiętrowy dom o powierzchni 1200 stóp kwadratowych, zbudowany w 1916 roku (w przybliżeniu). Pierwsze i drugie piętro były dobrze utrzymane/zmodernizowane i mają dodatek (przestrzeń w piwnicy). Piwnica to zaprawa z kamienia polnego/wapienia na 3/4s ściany i cegła na górną 1/4 (nad ziemią).

Z tego, co wyczytałem, niewiele możemy zrobić z piwnicą, ponieważ ściany są parowane (i trzeba oddychać i tak dalej) i oczywiście musimy to często powtarzać. Mam włączony osuszacz, ponieważ poprzedni właściciele po prostu trzymali otwarte okna (co prowadzi do gromadzenia się wilgoci i +80% wilgotności względnej w niektóre dni). Sufity są otwarte na legary i mają szerokość od 6 stóp 2" do 6 stóp 4". Pod warunkiem, że odpływy na chodniku / przejściu pozostaną czyste, nie zauważyłem żadnych zmian w poziomie wilgoci w piwnicy od czasu, gdy przejęliśmy na własność (i mieliśmy dość obfite deszcze).

showbox speed test

Moje pytanie jest dość proste: co możemy zrobić z tą przestrzenią? Poza utrzymywaniem wanien podniesionych nad ziemią. Czy jest coś, co może trwać dłużej niż tradycyjna parge, abym mógł umieścić coś półtrwałego (tj. „Oprawić” niektóre ściany i zrobić szafę cedrową, ale ściany można zdemontować, aby w razie potrzeby uzyskać dostęp do ponownego parowania) . Wiem, że nigdy nie będzie to porządnie wykończona piwnica, ale gdyby była trochę przyjemniejsza/przydatna, byłabym naprawdę szczęśliwa.

Wszelkie przemyślenia/sugestie/anegdoty byłyby niezmiernie mile widziane.

Edytowane przez linsChaho

Wentylacja mechaniczna piwnicy.

W jakim klimacie stoi ten dom? Jak zimno jest zimą?

Czy planujecie zrobić izolację przeciwwodną piwnicy?

Gdzie odprowadzona jest woda z dachu? Czy jest drenaż wokół fundamentów?

Jak wysoko są wody gruntowe?

Edytowane przez Elfir

bo to prawdopodobnie obcokrajowiec.

Forum jest tak dobrze pozycjonowane w google, że zaczynają tu pisać nie-Polacy.

Dlatego udzielać odpowiedzi trzeba krótkimi, prostymi zdaniami, która dadzą się łatwo tłumaczyć translatorem.

Kilka miesięcy temu ktoś pytał o piwniczkę ziemną.