Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samopoziom na styropianie

mindom

Recommended Posts

witam

planuje wylac na styropianie podło eps 80 o grubości 2 do 3 cm wylewke sampoziom firmy weber model 4310 lub renofloor

o grubośći 20 mm Oczywiscie na styro folia budowlana. Wypoziomowanie kołkami etc. Nie chce obciązac stropu.

Czy taka wylewka sie sprawdzi w małym domku (na dole piwnica) ? producent podaje ze 20 mm to minimum, to wylewka z miniwłoknami.

W instrukci pisza zeby ja dozbroic siatka plastikowa do wylewek .

Jednak czy ta siatka nie powinna byc na jakisch dystansach, inaczej bedzie na dole wylanej posadzki ?

Myslałem nad włoknami ale w składzie juz sa, pozatym boje sie ze zadłogu tzreba wtedy mieszac, a jak wiadomo czas ma tutaj znaczenie.

dzieki ze info /uwagi

pozdr

dzieki za odpowiedzi.

jak pisałem nie chce obciazac stropu. Pozatym minimalne ocieplenie od piwnicy tez sie przyda ( szczegolnie na płytkach)

kieruje sie tym co podaje weber ( to dosc powazna firma wiec chyba mozna zaufac)

tu pisze ze min na foli lub styro eps 80 to 20 mm wylewki :

https://www.pl.weber/systemy-podlogowe/masy-samopoziomujace/weberfloor-4310

Castoramę mam za daleko, ale może to jest to samo co "Weber Samopoziomująca wylewka 25 kg" w OBI, a w Leroy Merlin "Cementowa wylewka samopoziomująca OPTIMA 2 - 30 mm 25 kg WEBER"

Dawałeś jakiś grunt pod to?

Jak robiłeś szalunek? Masz jakieś zdjęcia po szalowaniu, a przed wylewaniem?

To jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, tym razem odnośnie wykończenia schodów.

Z tym wiąże się właśnie konieczność nadlania kilku schodków.

Czy można przyjąć, że obłożenie schodów drewnem dodaje im 3 cm? A obłożenie gresem technicznym ok. 1-1,5 cm?

Proszę o informację od osób, które znają standardową (najczęściej stosowaną) grubość okładziny, a szczególnie drewna do obicia schodów.

Dzięki.

Czy to nadlanie schodów wykonywałeś już po wylewkach czy przed?

Po wylewkach wydaje mi się sensowniejsze, bo wtedy łatwiej się dostosować do właściwej wysokości pomieszczeń, widząc poziom wylewki, który może się różnić między pomieszczeniami. Wówczas dostosowujemy się już do samej okładziny końcowej.