enussss 25.08.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Cześć zaczynam robić elewacje. Mam pare pytań pytania1. ocieplenie fundamentu wychodzi mi około 10cm powyżej poziomu gruntu. Na ocieplenie fundamentu które jest wykonane z XPS od góry zachodzi około 3 do 5cm izolacji poziomej ścian w postaci papy termozgrzewalnej. Chciałbym przykleić paski styropianu o grubości 10 cm i wysokości 25cm, żeby stworzyć taki jakby cokół , a powyżej kleić już styropian właściwy o grubości 20cm. I tu rodzą się pewne wątpliwości. Czy:- odcinać wystająca papę spod ściany i dosunąć ten styropian do xps na ścianie fundamentowej ?- Nie odcinać papy i dosunąć styropian do niego- Kiedy założyć listwę startową ? na styropianie 20cm? czy również pod tym cokolikiem?- ten cokolik wykonać z xps czy zwykł styro? 2. Słyszałem, że do izolacji przeciwodnej okna tarasowego stosouje się folie epdm. Pod okno tarasowe chciałbym podjechać betonowymi płytami tarasowymi. Plan jest taki, aby teraz już przykleić folie epdm na mur i do okna, następnie przykleić styropian ucięty na górze pod kątem aby woda łatwiej spływała i znowu na styropian przykleić folie epdm. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 1. ocieplenie fundamentu wychodzi mi około 10cm powyżej poziomu gruntu. Na ocieplenie fundamentu które jest wykonane z XPS od góry zachodzi około 3 do 5cm izolacji poziomej ścian w postaci papy termozgrzewalnej. Za mało nad poziom i za mało papy wystaje. No ale już po ptakach. Chciałbym przykleić paski styropianu o grubości 10 cm i wysokości 25cm Czemu chcesz sobie zafundować mostek w i tak słabo wentylowanym styku ściany z podłogą? Masz podłogówkę? Jeżeli tak, to dodatkowo będziesz miał cienką izolację tam, gdzie temperatura najwyższa w domu - największe straty. Dwaj tu tak grubą termoizolację jak wyżej. - odcinać wystająca papę spod ściany i dosunąć ten styropian do xps na ścianie fundamentowej ? Raczej przedłużyć tak, żeby przykryła cały XPS. - Kiedy założyć listwę startową ? na styropianie 20cm? czy również pod tym cokolikiem? Po co Ci aluminiowy radiator? Żeby jeszcze więcej ciepła stracić? 2. Słyszałem, że do izolacji przeciwodnej okna tarasowego stosouje się folie epdm. Pod okno tarasowe chciałbym podjechać betonowymi płytami tarasowymi. Plan jest taki, aby teraz już przykleić folie epdm na mur i do okna, następnie przykleić styropian ucięty na górze pod kątem aby woda łatwiej spływała i znowu na styropian przykleić folie epdm. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Płyty chcesz kłaść na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.08.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Cześć zaczynam robić elewacje. Mam pare pytań pytania 1. ocieplenie fundamentu wychodzi mi około 10cm powyżej poziomu gruntu. Na ocieplenie fundamentu które jest wykonane z XPS od góry zachodzi około 3 do 5cm izolacji poziomej ścian w postaci papy termozgrzewalnej. Chciałbym przykleić paski styropianu o grubości 10 cm i wysokości 25cm, żeby stworzyć taki jakby cokół , a powyżej kleić już styropian właściwy o grubości 20cm. I tu rodzą się pewne wątpliwości. Czy: - odcinać wystająca papę spod ściany i dosunąć ten styropian do xps na ścianie fundamentowej ? - Nie odcinać papy i dosunąć styropian do niego - Kiedy założyć listwę startową ? na styropianie 20cm? czy również pod tym cokolikiem? - ten cokolik wykonać z xps czy zwykł styro? Ja mam cokół ze styropianu elewacyjnego 15 cm, a reszta ścian ocieplona 20 cm, cokół o wysokości 30 cm - wizualnie wygląda dobrze. Więc spokojnie daj 15 styropianu. U mnie papy pod ścianami nie obcinali, dosunęli styropian z cokołu do styropianu ocieplającego fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enussss 26.08.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Kaizen, specjalnie tak wysoko obsypałem xps ziemią bo czytałem, że folia kubełkowa która na nim się znajduje nie powinna być nastawiona na działanie promieni słonecznych. Rzeczywiście stosując styropian 10cm na wykonanie cokolika trace na termice budynku, ale z drugiej strony jak wjadę od razu styropianem 20cm to będzie schodek o wysokości około 10/15cm nad gruntem tam gdzie przechodzi xps z izolacji fundamentu na styropian 20cm budynku. Czy to jest ok? Jestem w stanie przedłużyć papę aby zachodziła na całą szerokość xps. Piszesz aby zrezygnować z aluminiowego radiatora, ale czy jakieś myszki lub inne stworzenia nie będą potem robić dziur od spodu? Jeśli chodzi o płyty, to tak chciałem zastosować płyty betonowe o wymiarach ok 60x60cm i tylko częściowo by zachodziła na te 10cm styropianu/ cokołu, abym mógł dosunąć je do okna tarasowego. Masz może inny pomysł jak to wykonać ? Zastanawiam się jeszcze co z tą papą. Czy jeśli wysune papę do końca xps to nie będzie w jakiś sposób woda podciekać na znajdującej się na niej bloczki ytong? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Kaizen, specjalnie tak wysoko obsypałem xps ziemią bo czytałem, że folia kubełkowa która na nim się znajduje nie powinna być nastawiona na działanie promieni słonecznych. I w czym to przeszkadza, jak ją obcinasz i wyrzucasz przed położeniem elewacji na cokole? Ale jakoś u mnie ciągle wala się kawałek folii kubełkowej (czyli już ponad 3 lata) i nie chce się rozpaść. Rzeczywiście stosując styropian 10cm na wykonanie cokolika trace na termice budynku, ale z drugiej strony jak wjadę od razu styropianem 20cm to będzie schodek o wysokości około 10/15cm nad gruntem tam gdzie przechodzi xps z izolacji fundamentu na styropian 20cm budynku. Czy to jest ok? Lepiej byłoby wyżej. Ale to chodzi o to, że najlepiej jak chudziak jest ze ścianą fundamentową i XPS jedną płaszczyzną przykrytą papą - to najpewniejsza hydroizolacja. I 10cm to trochę mało, jak przyjdzie ulewa na zmrożony grunt, to może woda "wlać" się nad hydroizolację. Piszesz aby zrezygnować z aluminiowego radiatora, ale czy jakieś myszki lub inne stworzenia nie będą potem robić dziur od spodu? A niby nie mogą zrobić wyżej? Sądzisz, że są tak głupie, że nie wejdą powyżej? Dobre pytanie też, czy papa z siatka poliestrową nie jest równie dobrą albo i lepszą barierą, niż blacha. Zastanawiam się jeszcze co z tą papą. Czy jeśli wysune papę do końca xps to nie będzie w jakiś sposób woda podciekać na znajdującej się na niej bloczki ytong? Jak dostanie się pod elewację to jak najbardziej. Dlatego ma być na górze szczelnie (czy to parapet, czy to połać dachu, czy balkon - musi być szczelny). Za to jak nie będzie, to sobie para wodna albo i podciąganie kaplilarne podążało z gruntu do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts