Kuborek 27.08.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Unia ostro bierze się za palaczy węgla w celach grzewczych. Z tego co czytałem to chce nie tylko objąć nowe branże uprawnieniami do emisji dwutlenku węgla, ale podnieść też akcyzę na benzynę i węgiel. Wygląda na to ze za dwa lata będziemy płacić sporo więcej za ogrzewanie bo palacy weglem emitują więcej co2. Wydaje mi się że tendencja będzie wzrostowa co roku, czyli kupowanie kotła na ekogroszek do nowego domu chyba mija się z celem? Zastanawiam się jak długo będziemy mogli spalać węgiel, jak długo będzie najtańszym źródłem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.08.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Nie musisz się zastanawiać, to już nastąpiło, koniec z tanim paleniem węglem. Zobacz sobie jakie są ceny węgla a jeszcze do końca roku dużo podrożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgut 30.08.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Unia ostro bierze się za palaczy węgla w celach grzewczych. Z tego co czytałem to chce nie tylko objąć nowe branże uprawnieniami do emisji dwutlenku węgla, ale podnieść też akcyzę na benzynę i węgiel. Wygląda na to ze za dwa lata będziemy płacić sporo więcej za ogrzewanie bo palacy weglem emitują więcej co2. Wydaje mi się że tendencja będzie wzrostowa co roku, czyli kupowanie kotła na ekogroszek do nowego domu chyba mija się z celem? Zastanawiam się jak długo będziemy mogli spalać węgiel, jak długo będzie najtańszym źródłem ciepła? Ja ma inne zdanie. Ogrzewanie domu węglem w wysokiej jakości piecu ciągle będzie możliwe i do tego najtańsze. Proszę porównać sobie ceny gazu – nota bene też paliwo kopalne – albo pomp ciepła i prądu – kosmos. Wyremontowałem instalację i mam nowy ekodesign i widzę różnicę - w obsłudze, kosztach i braku dymu. Oczywiście swoje musiałem wyłożyć ale dostałem dotację z Czyste Powietrze to koszty się zmniejszyły o ponad połowę. Spalam ekogroszek [sPAMER] i widzę, że z komina zero dymu nawet w siarczyste mrozy. Ważne żeby w wysokiej klasy urządzeniach spalać ekogroszek o najlepszych, czyli najniższych parametrach siarki, pyłów i popiołu. Tylko wtedy jest sens, bo zużycie też leci w dół. Póki co nie stać nas na inne rozwiązania bo jesteśmy biedną Europą wschodnią, gdzie nam do Szwajcarii czy Skandynawii. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Elfir spamer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.08.2021 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ja ma inne zdanie. Ogrzewanie domu węglem w wysokiej jakości piecu ciągle będzie możliwe i do tego najtańsze. Proszę porównać sobie ceny gazu – nota bene też paliwo kopalne – albo pomp ciepła i prądu – kosmos. Wyremontowałem instalację i mam nowy ekodesign i widzę różnicę - w obsłudze, kosztach i braku dymu. Oczywiście swoje musiałem wyłożyć ale dostałem dotację z Czyste Powietrze to koszty się zmniejszyły o ponad połowę. Spalam ekogroszek sztygar i widzę, że z komina zero dymu nawet w siarczyste mrozy. Ważne żeby w wysokiej klasy urządzeniach spalać ekogroszek o najlepszych, czyli najniższych parametrach siarki, pyłów i popiołu. Tylko wtedy jest sens, bo zużycie też leci w dół. Póki co nie stać nas na inne rozwiązania bo jesteśmy biedną Europą wschodnią, gdzie nam do Szwajcarii czy Skandynawii. jeszcze nie widziałem tak starającego się spamera o reklamowanie produktu. Tak nieudolnie to robisz że sam już nie wiesz co masz i czym grzejesz. Dla przypomnienia gdybyś miał amnezje to przypomnę to co niedawno pisałeś w innym temacie. Mam od roku razem z modułami fotowoltaicznymi sprzężoną i powiem ci, ze wymiata. Ogrzewa dom, grzeje wodę i chłodzi latem. System wymiata. W rachunkach też git. W porównaniu do szwagra, który ma gaz mam koszty niższe o jakieś 60-70 % biorąc pod uwagę ogrzewanie domu, energia do domu za free z kosztem tylko przesyłu. Całość montowała mi . Firma jak firma ale chłopaków od montażu mają w każdym województwie. Żadnych awarii, bezobsługowy system. Dla mnie rewelacja. Nawet nie śniło mi się ze doczekam takich czasów ze energie będę brał z powietrza i słońca. Mam nowy dom 180 mk w jakości energooszczędnej. Troche to kosztowało ale wolę darmowa energię z powietrza i słońca niż gaz czy ekogroszek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.08.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 ^^Brawo henrykow, dawno sie tak nie uśmiałem. Gośc wymiata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.08.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Już się nie mogę doczekać, jak ekogroszek zmieni nazwę i nie będzie już mógł być eko... No a dotacje na kotły węglowe już też na szczęście praktycznie się kończą - tylko do końca roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.08.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 jeszcze nie widziałem tak starającego się spamera o reklamowanie produktu. Tak nieudolnie to robisz że sam już nie wiesz co masz i czym grzejesz. Dla przypomnienia gdybyś miał amnezje to przypomnę to co niedawno pisałeś w innym temacie. Brawo za czujność !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Wywaliłam gościa i jego klony z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.08.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts