Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatr z wanny

Recommended Posts

Witam.

Mieszkam w mieszkaniu na ostatnim 4 piętrze (blok z 2013r). Od czasu remontu w bloku (ze względu na pożar samochodu w garażu - były wymieniane wszystkie instalacje przechodzące przez garaż - między innymi rury od kanalizacji) mam następujący problem:

z odpływu wanny wieje wiatr, przez co zasysa do łazienki nieprzyjemne zapachy. Jest to 'wiatr' o takiej sile, że jak przyłożę zapałkę nad odpływ to ją gasi. Jak zatkam kratki wentylacyjne w mieszkaniu to problem znika. Jak kratki są odsłonięte i mam otwarte okno w mieszkaniu to tego problemu też nie ma. Problem jest przy zamkniętych oknach (okna są z mikrowentylacją) i działającej wentylacji. Mieszkam tam już 7 lat, a problem pojawił się przed rokiem, po remoncie. Raczej z odpływem jest wszystko w porządku. Według mnie problem leży gdzieś poza moim mieszkaniem (tylko gdzie?).

Dodam, że wentylacja 'kratce' jest mocna do tego stopnia, że czuć pod ręką moc z jaką jest zasysane przez nią powietrze (jak się przyłoży do niej dłoń), ale zawsze taka była.

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

To musisz słyszeć bulgotanie w syfonie, czy cuś. Jak masz stały przedmuch to znaczy, że syfon nie działa. Wentylacja mechaniczna w budynku, że tak pięknie ciągnie?

Tak, mechaniczna, ale tylko wywiewna. Z zewnątrz powietrze zaciągane jest przez okna.

Sprawdzę te bulgotanie, ale coś mi się wydaje, że nic takiego nie słychać.

Dziwne to co piszesz.

Czy to wianie jest ciągle? Czy np po zalaniu syfonu w wannie ustępuje i pojawia się po spuszczenia wody w toalecie?

Wg mnie coś wysysa wodą z syfonu lub syfon został źle zamontowany. Brak odpowietrzenia kanalizacji może powodować zasysanie wody z wanny.

Dziwne to co piszesz.

Czy to wianie jest ciągle? Czy np po zalaniu syfonu w wannie ustępuje i pojawia się po spuszczenia wody w toalecie?

Wg mnie coś wysysa wodą z syfonu lub syfon został źle zamontowany. Brak odpowietrzenia kanalizacji może powodować zasysanie wody z wanny.

No właśnie dziwne.

Woda jest w syfonie (jak zajrzę w odpływ w wannie)

Jak spuszczę wodę w toalecie to w odpływie wanny nic się nie dzieje (żadnego bulgotania ani wysysania wody)

A jak wieje z odpływu wanny to też nie widać żadnych 'bąbelków' na wodzie w odpływie.

Jak mi się uda to wrzucę filmik.

Wianie nie jest ciągłe. Tak jak pisałem, ustaje jak zatkam kratki wentylacyjne, albo otworzę okno.

Różnica ciśnień między oknem i kratkami a poziomem kanału jest widać spora i powoduje zasysanie do mieszkania oparów z kanalizacji -trzeba by odszukać główny pion rury kanalizacyjnej i sprawdzić czy jest i czy działa odpowietrznik -możliwe że się zatkał lub jego wydajność jest dużo mniejsza niż wanny.Gdzieś poniżej tej wanny np na drugim pietrze lub parterze może być pusty syfon i wtedy równiez może powstać wymiana powietrza w kierunku górnego odcinka.

Tak i dlatego tez powtórzyłem ażeby autor zwrócił uwagę na ten aspekt. Odpowietrznik kanalizacji może być wyprowadzony na dach i tam trzeba będzie zajrzeć czy ktoś tego zwyczajnie nie zatkał.

Te odpowietrzenie kanalizacji to chyba jedyne co pozostało do sprawdzenia.

Poniżej filmik z tego zjawiska nadprzyrodzonego w mojej wannie.

https://youtu.be/dK5-gWQlfHU

Znaczy, wyciąga powietrze z mieszkania więcej niż istniejąca wentylacja grawitacyjna(?)potrafi dostarczyć razem z nieszczelnościami drzwi i okien. Jeśli syfon pełen wody to sugerowałbym weryfikacje co dzieje się pod wanną!

Drugie czy otwarcie okna nie likwiduje zjawiska zaciągu wannowego?

Znaczy, wyciąga powietrze z mieszkania więcej niż istniejąca wentylacja grawitacyjna(?)potrafi dostarczyć razem z nieszczelnościami drzwi i okien. Jeśli syfon pełen wody to sugerowałbym weryfikacje co dzieje się pod wanną!

Drugie czy otwarcie okna nie likwiduje zjawiska zaciągu wannowego?

Tak, otwarcie okien sprawia, że z wanny przestaje wiać. To samo jest przy zatkaniu kratek wentylacyjnych.

Gratuluję, szczelne masz mieszkanie wentylacja wywiewna pewnie ma takie wiatraczki na dachu(?) to i wytworzone w twym mieszkaniu podciśnienie zaciąga powietrze skąd się da najłatwiej;) tj. z wanny.

Stwórz łatwiejszą drogę dla wciąganego powietrza, a nie będzie ci zaciągać je z kanalizacji, czy szczelin przy nim. Likwidacja dopływu powietrza przez wannę tej szczelności sytuację pogorszy.