no_body 31.08.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Witam.Mieszkam w mieszkaniu na ostatnim 4 piętrze (blok z 2013r). Od czasu remontu w bloku (ze względu na pożar samochodu w garażu - były wymieniane wszystkie instalacje przechodzące przez garaż - między innymi rury od kanalizacji) mam następujący problem:z odpływu wanny wieje wiatr, przez co zasysa do łazienki nieprzyjemne zapachy. Jest to 'wiatr' o takiej sile, że jak przyłożę zapałkę nad odpływ to ją gasi. Jak zatkam kratki wentylacyjne w mieszkaniu to problem znika. Jak kratki są odsłonięte i mam otwarte okno w mieszkaniu to tego problemu też nie ma. Problem jest przy zamkniętych oknach (okna są z mikrowentylacją) i działającej wentylacji. Mieszkam tam już 7 lat, a problem pojawił się przed rokiem, po remoncie. Raczej z odpływem jest wszystko w porządku. Według mnie problem leży gdzieś poza moim mieszkaniem (tylko gdzie?).Dodam, że wentylacja 'kratce' jest mocna do tego stopnia, że czuć pod ręką moc z jaką jest zasysane przez nią powietrze (jak się przyłoży do niej dłoń), ale zawsze taka była.Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.08.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 To musisz słyszeć bulgotanie w syfonie, czy cuś. Jak masz stały przedmuch to znaczy, że syfon nie działa. Wentylacja mechaniczna w budynku, że tak pięknie ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_body 31.08.2021 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 To musisz słyszeć bulgotanie w syfonie, czy cuś. Jak masz stały przedmuch to znaczy, że syfon nie działa. Wentylacja mechaniczna w budynku, że tak pięknie ciągnie? Tak, mechaniczna, ale tylko wywiewna. Z zewnątrz powietrze zaciągane jest przez okna. Sprawdzę te bulgotanie, ale coś mi się wydaje, że nic takiego nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.08.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Dziwne to co piszesz.Czy to wianie jest ciągle? Czy np po zalaniu syfonu w wannie ustępuje i pojawia się po spuszczenia wody w toalecie? Wg mnie coś wysysa wodą z syfonu lub syfon został źle zamontowany. Brak odpowietrzenia kanalizacji może powodować zasysanie wody z wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 31.08.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Tak, mechaniczna, ale tylko wywiewna. Z zewnątrz powietrze zaciągane jest przez okna. Sprawdzę te bulgotanie, ale coś mi się wydaje, że nic takiego nie słychać. A jak wygląda sprawa odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego? Być może to jest przyczyną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_body 02.09.2021 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Dziwne to co piszesz. Czy to wianie jest ciągle? Czy np po zalaniu syfonu w wannie ustępuje i pojawia się po spuszczenia wody w toalecie? Wg mnie coś wysysa wodą z syfonu lub syfon został źle zamontowany. Brak odpowietrzenia kanalizacji może powodować zasysanie wody z wanny. No właśnie dziwne. Woda jest w syfonie (jak zajrzę w odpływ w wannie) Jak spuszczę wodę w toalecie to w odpływie wanny nic się nie dzieje (żadnego bulgotania ani wysysania wody) A jak wieje z odpływu wanny to też nie widać żadnych 'bąbelków' na wodzie w odpływie. Jak mi się uda to wrzucę filmik. Wianie nie jest ciągłe. Tak jak pisałem, ustaje jak zatkam kratki wentylacyjne, albo otworzę okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.09.2021 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Przecież to co piszesz jest wręcz nie możliwe, woda w syfonie i wiatr wiejący z tego syfonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.09.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Różnica ciśnień między oknem i kratkami a poziomem kanału jest widać spora i powoduje zasysanie do mieszkania oparów z kanalizacji -trzeba by odszukać główny pion rury kanalizacyjnej i sprawdzić czy jest i czy działa odpowietrznik -możliwe że się zatkał lub jego wydajność jest dużo mniejsza niż wanny.Gdzieś poniżej tej wanny np na drugim pietrze lub parterze może być pusty syfon i wtedy równiez może powstać wymiana powietrza w kierunku górnego odcinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.09.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 A jak wygląda sprawa odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego? Być może to jest przyczyną. Pisałem już o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.09.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Pisałem już o tym. Tak i dlatego tez powtórzyłem ażeby autor zwrócił uwagę na ten aspekt. Odpowietrznik kanalizacji może być wyprowadzony na dach i tam trzeba będzie zajrzeć czy ktoś tego zwyczajnie nie zatkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.09.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Przecież to co piszesz jest wręcz nie możliwe, woda w syfonie i wiatr wiejący z tego syfonu. Może przelewową kratkę ma niepodłączoną do syfonu, czy coś w ten deseń. Może podłączyli ją do pionu wentylacji dla beki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 03.09.2021 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2021 Kolejny temat gdzie ewidentnie widać działanie sił nadprzyrodzonych. Ten wiatr to tzw. duchy wodne. Stąd syfon pełen wody, a wieje jak diabli. Kolejna nieruchomość wybudowana na tzw. piekielnej ziemi- współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_body 08.09.2021 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Tak i dlatego tez powtórzyłem ażeby autor zwrócił uwagę na ten aspekt. Odpowietrznik kanalizacji może być wyprowadzony na dach i tam trzeba będzie zajrzeć czy ktoś tego zwyczajnie nie zatkał. Te odpowietrzenie kanalizacji to chyba jedyne co pozostało do sprawdzenia. Poniżej filmik z tego zjawiska nadprzyrodzonego w mojej wannie. https://youtu.be/dK5-gWQlfHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.09.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Znaczy, wyciąga powietrze z mieszkania więcej niż istniejąca wentylacja grawitacyjna(?)potrafi dostarczyć razem z nieszczelnościami drzwi i okien. Jeśli syfon pełen wody to sugerowałbym weryfikacje co dzieje się pod wanną!Drugie czy otwarcie okna nie likwiduje zjawiska zaciągu wannowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_body 09.09.2021 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Znaczy, wyciąga powietrze z mieszkania więcej niż istniejąca wentylacja grawitacyjna(?)potrafi dostarczyć razem z nieszczelnościami drzwi i okien. Jeśli syfon pełen wody to sugerowałbym weryfikacje co dzieje się pod wanną! Drugie czy otwarcie okna nie likwiduje zjawiska zaciągu wannowego? Tak, otwarcie okien sprawia, że z wanny przestaje wiać. To samo jest przy zatkaniu kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.09.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Gratuluję, szczelne masz mieszkanie wentylacja wywiewna pewnie ma takie wiatraczki na dachu(?) to i wytworzone w twym mieszkaniu podciśnienie zaciąga powietrze skąd się da najłatwiej;) tj. z wanny. Stwórz łatwiejszą drogę dla wciąganego powietrza, a nie będzie ci zaciągać je z kanalizacji, czy szczelin przy nim. Likwidacja dopływu powietrza przez wannę tej szczelności sytuację pogorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.09.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Spróbuj wymienić syfon na inny. Może wytrzyma. Inna sprawa to mieszkanie w warunkach takiego podciśnienia. Nawietrzniki w oknach masz zasłonięte na amen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.09.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Musisz zamontować w oknach nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts