Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwestycja w nieruchomości

SantoManto

Recommended Posts

Witam, mam odłożone całkiem spore oszczędności i zastanawiam się czy lepiej zainwestować w nieruchomości czy może lepiej spróbować szczęścia na giełdzie akcji? Do gry na giełdzie zachęcił mnie ten wpis: https://inwestujfinanse.pl/ile-mozna-zarobic-na-gieldzie-w-miesiac/

Zastanawiam się czy ostatnio ceny mieszkań nie są zbyt duże i czy nie powtórzy się sytuacja z 2008 roku.

Jeżeli znasz się na tym to jak najbardziej możesz zarobić dużo ale jeżeli nigdy nie miałeś z tym do czynienia to wchodzenie z takim dużym kapitałem na pewno nie jest dobrym pomysłem. Jak dobrze pamiętam to gdzieś się przewijała statystyka w Internecie, że na forexie traci swoje pieniądze 60-70% klientów.

Matematyka oczywiście zawsze wygląda fajnie i skoro wygrywasz pół na pół a ryzykujesz mniej niż wynosi twój potencjalny zysk to zawsze wygrasz. Pytanie co się stanie jak nie będziesz miał szczęścia (źle zinterpretujesz dane z giełdy) i będziesz wygrywał tylko 10%?

Domy maklerskie często udostępniają możliwość założenia darmowego konta gdzie zaczynasz np z 50000 zł (oczywiście to fikcyjne pieniądze) i możesz sobie pograć i potestować swoje strategie.

A co do inwestycji w mieszkanie to nawet jeżeli ono straci na wartości albo inflacja pójdzie tak, że pieniądze mało co będą znaczyć to ty nadal zostaniesz z nieruchomością.