Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana zera budynku w trakcie budowy

Recommended Posts

Mam projekt plyty ktory nie uwzglednil podlogowki przez co powstal blad. Poziom zero wyznaczony na 77,1 a plyta wylana na 77,2 do tego plyta sama w sobie nie posiada warst ok 30cm (styropianu szlichty itd) Czy zmiana zera o jakies 40cm jest istotna ? W warunkach zabudowy mam wysokosc 7m+-2 budynek ma 7,5. Czy architekt moze zmienic to bez projektu zamiennego ? Da sie to zalatwic jakims wpisem przez kierownika ? Ogolnie kierownik mowi zebym sie nie stresowala ale wole miec jasna sytuacje

Co jest zmianą istotną a co nie istotną decyduje projektant.

Ale nie ma w tym pełnej swobody:

5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:

1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany;

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego dotyczących:

a) powierzchni zabudowy w zakresie przekraczającym 5%,

b) wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%,

c) liczby kondygnacji;

też o tym czytałem, to czemu kierownik mówi niczym się Pan nie przejmuje?

On ma OC więc niczym nie ryzykuje. W razie W "sorry, pomyliłem się - tu jest numer polisy".

I co to za pocieszenie? Nawet, jak wygrasz walkę o legalizację tego - to ile to będzie zupełnie niepotrzebnych nerwów? A przecież dokumentacja zostaje w archiwach, zmierzyć wysokość inspektor może w każdej chwili. A samowola budowlana pod tym względem nie przedawnia się nigdy.

Mam projekt plyty ktory nie uwzglednil podlogowki przez co powstal blad. Poziom zero wyznaczony na 77,1 a plyta wylana na 77,2 do tego plyta sama w sobie nie posiada warst ok 30cm (styropianu szlichty itd) Czy zmiana zera o jakies 40cm jest istotna ? W warunkach zabudowy mam wysokosc 7m+-2 budynek ma 7,5. Czy architekt moze zmienic to bez projektu zamiennego ? Da sie to zalatwic jakims wpisem przez kierownika ? Ogolnie kierownik mowi zebym sie nie stresowala ale wole miec jasna sytuacje

40 cm to dużo... z reguły PINB nawet nie chodzi na odbiory i można zaryzykować , a nawet jak przyjdzie to nie słyszałem aby to mierzyli. Natomiast dobrze mieć porządek w papierach :).

Musi być aż 40 cm?

Jeśli to nie pasywniak to 10-15 cm styro (są inne cieńsze ale droższe rozwiązania) mogłoby wystarczyć - proponuję przeliczyć.

Wylewka + wykończenie to ok 10 cm.

Edit: teraz doczytałem, że już płyta jest o 10 cm za wysoko

Może warto zapytać projektanta jednak.

• 2 weeks później...