kamillop 01.09.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Mam projekt plyty ktory nie uwzglednil podlogowki przez co powstal blad. Poziom zero wyznaczony na 77,1 a plyta wylana na 77,2 do tego plyta sama w sobie nie posiada warst ok 30cm (styropianu szlichty itd) Czy zmiana zera o jakies 40cm jest istotna ? W warunkach zabudowy mam wysokosc 7m+-2 budynek ma 7,5. Czy architekt moze zmienic to bez projektu zamiennego ? Da sie to zalatwic jakims wpisem przez kierownika ? Ogolnie kierownik mowi zebym sie nie stresowala ale wole miec jasna sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Co jest zmianą istotną a co nie istotną decyduje projektant.Ale nie ma w tym pełnej swobody: 5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany;2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego dotyczących:a) powierzchni zabudowy w zakresie przekraczającym 5%,b) wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%,c) liczby kondygnacji; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamillop 01.09.2021 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 też o tym czytałem, to czemu kierownik mówi niczym się Pan nie przejmuje? da się wpis będzie dobrze. Wole mieć wszystko tak jak być powinno a nie jakaś partyzantka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 też o tym czytałem, to czemu kierownik mówi niczym się Pan nie przejmuje? On ma OC więc niczym nie ryzykuje. W razie W "sorry, pomyliłem się - tu jest numer polisy". I co to za pocieszenie? Nawet, jak wygrasz walkę o legalizację tego - to ile to będzie zupełnie niepotrzebnych nerwów? A przecież dokumentacja zostaje w archiwach, zmierzyć wysokość inspektor może w każdej chwili. A samowola budowlana pod tym względem nie przedawnia się nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamillop 01.09.2021 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 czyli co - zostaje mi projekt zamienny? mogą go odrzucić? ile się czeka na akceptację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Rozmawiaj z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 02.09.2021 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Mam projekt plyty ktory nie uwzglednil podlogowki przez co powstal blad. Poziom zero wyznaczony na 77,1 a plyta wylana na 77,2 do tego plyta sama w sobie nie posiada warst ok 30cm (styropianu szlichty itd) Czy zmiana zera o jakies 40cm jest istotna ? W warunkach zabudowy mam wysokosc 7m+-2 budynek ma 7,5. Czy architekt moze zmienic to bez projektu zamiennego ? Da sie to zalatwic jakims wpisem przez kierownika ? Ogolnie kierownik mowi zebym sie nie stresowala ale wole miec jasna sytuacje 40 cm to dużo... z reguły PINB nawet nie chodzi na odbiory i można zaryzykować , a nawet jak przyjdzie to nie słyszałem aby to mierzyli. Natomiast dobrze mieć porządek w papierach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 03.09.2021 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2021 Musi być aż 40 cm?Jeśli to nie pasywniak to 10-15 cm styro (są inne cieńsze ale droższe rozwiązania) mogłoby wystarczyć - proponuję przeliczyć. Wylewka + wykończenie to ok 10 cm.Edit: teraz doczytałem, że już płyta jest o 10 cm za wysoko Może warto zapytać projektanta jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 13.09.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2021 I co zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts