Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błoto z soli w zmiękczaczu

rustin

Recommended Posts

Od pewnego czasu zauważyłem że woda robi się twarda o jakoś 1m3 szybciej niż przez ostatnie 4 lata . Twardość wody z ujęcia taka sama . Sprawdziłem czy nie zrobił się most solny i go nie ma . Za to gdzieś 1/3 zbiornika jest jakby taka papka, błoto z soli . Sprawdzałem kijem, drutem i przejdzie przez luźne kostki soli a potem trzeba na siłę wciskać aż do dna. Nie wiem czy sam temu nie pomogłem bo sypalem sól do samej góry. Czy jedyną opcją jest tego wyciągnięcie ? Czy może nie sypać soli, skrócić czas regeneracji i w końcu się wyplucze samo ?

Skoro coś się dzieje nie tak a woda jak piszesz nie zmieniła swojego ph to z solą jest coś nie teges, to raczej od niej bym zaczął. Być może była przeterminowana.

pH a twardość to zupełnie inne sprawy.

Sól nie może się przeterminować... sama jest konserwantem.

Czy jedyną opcją jest tego wyciągnięcie ? Czy może nie sypać soli, skrócić czas regeneracji i w końcu się wyplucze samo ?

Przestań dosypywać sól, zrób kilka regeneracji normalnie (lub o ten 1 m3 wcześniej) i poczekaj aż sól się sama rozpuści. Jak już będziesz miał prawie pusty zbiornik to możesz sobie go wyczyścić bo na pewno na dnie pozostanie sporo brudu.

pH a twardość to zupełnie inne sprawy.

Sól nie może się przeterminować... sama jest konserwantem.

Ale to że ma nazwę "sól" nie jest chyba sola taką jaką stosujemy w domowym użytku do sporządzania jadła.

A czy nie może się przeterminować? wątpię, kupuję często sól morska i kamienną do użytku spożywczego i na każdym opakowaniu jest podany termin przydatny do spożycia.

A czy ph wody nie idzie w parze z jej twardością?

Edytowane przez henrykow

A czy ph wody nie idzie w parze z jej twardością?

Nie ma ze sobą nic wspólnego. Woda destylowana i demineralizowana są na maksa miękkie - a znacznie różnią się ph.

A sól do regeneracji zmiękczacza jakiegokolwiek ma być jak najczystszym NaCl - a spożywcza jest co najmniej jodowana a morska, himalajska i inne "delicje" mają sporo "zanieczyszczeń".

NaCl to nie jest sól tylko chlorek sodu, potocznie tylko mówimy na to sól.

Sole o których wspomniałem czyli morska, himalajska itd jest to minerał i posiada w sobie różne inne minerały czyli można rzecz "zanieczyszczenia".

widzę, że tu się głębsza dyskusja szykuje ;) może być śmiesznie - chętnie poczytam...

NaCl to nie jest sól tylko chlorek sodu, potocznie tylko mówimy na to sól.

Owszem na chlorek sodu potocznie mówimy sól. Chemicznie soli jest mnóstwo - ale do regeneracji złóż w zmiękczaczach używa się chlorku sodu.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sole