Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błoto z soli w zmiękczaczu


rustin

Recommended Posts

Od pewnego czasu zauważyłem że woda robi się twarda o jakoś 1m3 szybciej niż przez ostatnie 4 lata . Twardość wody z ujęcia taka sama . Sprawdziłem czy nie zrobił się most solny i go nie ma . Za to gdzieś 1/3 zbiornika jest jakby taka papka, błoto z soli . Sprawdzałem kijem, drutem i przejdzie przez luźne kostki soli a potem trzeba na siłę wciskać aż do dna. Nie wiem czy sam temu nie pomogłem bo sypalem sól do samej góry. Czy jedyną opcją jest tego wyciągnięcie ? Czy może nie sypać soli, skrócić czas regeneracji i w końcu się wyplucze samo ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro coś się dzieje nie tak a woda jak piszesz nie zmieniła swojego ph to z solą jest coś nie teges, to raczej od niej bym zaczął. Być może była przeterminowana.

pH a twardość to zupełnie inne sprawy.

Sól nie może się przeterminować... sama jest konserwantem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jedyną opcją jest tego wyciągnięcie ? Czy może nie sypać soli, skrócić czas regeneracji i w końcu się wyplucze samo ?

Przestań dosypywać sól, zrób kilka regeneracji normalnie (lub o ten 1 m3 wcześniej) i poczekaj aż sól się sama rozpuści. Jak już będziesz miał prawie pusty zbiornik to możesz sobie go wyczyścić bo na pewno na dnie pozostanie sporo brudu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pH a twardość to zupełnie inne sprawy.

Sól nie może się przeterminować... sama jest konserwantem.

 

Ale to że ma nazwę "sól" nie jest chyba sola taką jaką stosujemy w domowym użytku do sporządzania jadła.

A czy nie może się przeterminować? wątpię, kupuję często sól morska i kamienną do użytku spożywczego i na każdym opakowaniu jest podany termin przydatny do spożycia.

 

A czy ph wody nie idzie w parze z jej twardością?

Edytowane przez henrykow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy ph wody nie idzie w parze z jej twardością?

 

Nie ma ze sobą nic wspólnego. Woda destylowana i demineralizowana są na maksa miękkie - a znacznie różnią się ph.

A sól do regeneracji zmiękczacza jakiegokolwiek ma być jak najczystszym NaCl - a spożywcza jest co najmniej jodowana a morska, himalajska i inne "delicje" mają sporo "zanieczyszczeń".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NaCl to nie jest sól tylko chlorek sodu, potocznie tylko mówimy na to sól.

Sole o których wspomniałem czyli morska, himalajska itd jest to minerał i posiada w sobie różne inne minerały czyli można rzecz "zanieczyszczenia".

widzę, że tu się głębsza dyskusja szykuje ;) może być śmiesznie - chętnie poczytam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NaCl to nie jest sól tylko chlorek sodu, potocznie tylko mówimy na to sól.

 

Owszem na chlorek sodu potocznie mówimy sól. Chemicznie soli jest mnóstwo - ale do regeneracji złóż w zmiękczaczach używa się chlorku sodu.

 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sole

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...