Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół elewacji w "schodki"

Recommended Posts

buduję dom na skarpie - prawie metr różnicy wysokości terenu na 10m długości domu. Czyli jeżeli zrobię cokół na jednej wysokości to będzie miał z jednej strony domu przepisowe 50cm nad poziomem terenu, a z drugiej 1,5m - trochę sporo i chyba niezbyt dobrze to by wyglądało. Na cokół chce płytki z cegły ciętej, ewentualnie kamienne.

Z wykonawcą stanu surowego mam w umowie położenie na ścianie parteru XPS do wysokości przyszłego cokołu.

I teraz wykonawca proponuje zamiast tego zrobić cokół w "schodki" jak na obrazkach niżej. Bo niby nie ma sensu 15cm XPS wyciągać 1,5m ponad teren, a cokół powinien być na jednym materiale, czyli XPS (na elewacji będę miał 18cm wełny).

Co o tym myślicie - iść w takie schodki? trochę mi to wygląda na technicznie przekombinowane (jak robić te pionowe odcinki cokołu?), ale z drugiej strony estetycznie taki cokół na 1,5 przy centralnym wejściu na teras tez mnie nie zachwyca..

https://drive.google.com/file/d/1OzWVaYP_wUIcTZ-ohEu4OcbyATo4eurP/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/163rRs1kGOqGVOOMvg2Ng8La1gdnOD6SB/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1ccWDxpQ6s9KOybigaRYmGrNZoZulixA4/view?usp=sharing

a nie mozesz na froncie tego cokołu zrobić niżej, aby licował się od strony tarasu z podestem?

czyli wysokość cokołu do poziomu tarasu i tym samym zera budynku? to bym miał na froncie (w sumie na jakichś 10mb ściany) ledwo 10-15cm cokołu. Estetycznie czemu nie, ale jeśli chodzi o funkcję cokołu (ochrona ściany) to trochę słabo..

czyli wysokość cokołu do poziomu tarasu i tym samym zera budynku? to bym miał na froncie (w sumie na jakichś 10mb ściany) ledwo 10-15cm cokołu. Estetycznie czemu nie, ale jeśli chodzi o funkcję cokołu (ochrona ściany) to trochę słabo..

A dokładnie przed czym chcesz chronić ścianę?

A dokładnie przed czym chcesz chronić ścianę?

bo woda rozbryzgowa/zalegający śnieg -> brud na ścianie jeżeli cokół za niski albo brak?

w internetach piszo i mój wykonawca SSO tez twierdzi, ze minimum to 30cm nad terenem jeżeli opaska żwirowa i 50cm jeżeli z kostki. Planuje z kostki. Poza tym dom ma proporcje a la "chudy i wysoki", wiec cokół jako linia pozioma optycznie by go trochę pogrubił.

U mnie chroni opaska wokół domu. Nie mam wcale cokołu.

Jeśli dom wysoki to może podnieś opaskę do linii okien. W górskim krajobrazie taki masywny fundament optycznie się sprawdza

OYLa6xwXFBbc3AwZitpGYp-P3oUJkwkwQBaBdtZprC2XMfl_Z9F7EvFcOhDyJw7jFUTzoyQQvpVJnY81IzWY_rR_JMQK9AXpcSDXi2xBm_FWY_N1SLQ

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/OYLa6xwXFBbc3AwZitpGYp-P3oUJkwkwQBaBdtZprC2XMfl_Z9F7EvFcOhDyJw7jFUTzoyQQvpVJnY81IzWY_rR_JMQK9AXpcSDXi2xBm_FWY_N1SLQ

Edytowane przez Elfir

ok dzięki. Rozumiem, że nie masz cokołu i masz tynk od góry ściany do poziomu gruntu (tak jak na foto wyżej). Czyli pod tynkiem gdzieś ponad poziomem gruntu spotykają się dwa materiały izolacyjne (np. XPS fundamentu i styropian elewacyjny) i mimo tego masz gładką otynkowana ścianę, zgadza się?

W moim przypadku to byłyby dwa całkiem różne materiały, bo XPS i wełna. Mój wykonawca SSO twierdzi, ze na granicy materiałów powinien być cokół (listwa startowa, dylatacja, cokolwiek), bo dwa materiały mogą inaczej pracować i się rozłazić. Masz to w jakiś sposób przewidziane/rozwiązane?

Mam rozwiązanie - nie stosować wełny :)

Chyba, ze masz drewno na ścianie?

Co do mojego braku cokołu - tak.

Widze, że google usunał zdjęcia, które wklejałam do postu:

kamien_na_elewacji_i_cokole_d70337954148e172.jpg

bask_dom_w_gorach_011.jpg

ok dzięki. Niestety p-poż wymusza wełnę (sąsiad blisko).

Fotki ładne, żeby była w temacie różnorodność powinienem teraz wkleić foto z cokołem.. po skosie bo taki jadąc przez Niemcy dzisiaj widziałem.. (ale niestety na czas nie pomyślałem żeby foto cyknąć).