himen111 06.09.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Witam mam duży problem z wentylacją grawitacją w domu jednorodzinnym. Dom w miarę nowy oddany do użytku w 2015 jest to dom piętrowy, na parterze jedno duże pomieszczenie połączone w salon kuchnie i jadalnie, na poddaszu korytarz, sypialnia, dwa pokoje, łazienka i pralnia. Do domu wprowadziłem się rok temu pod koniec maja gdy na zewnątrz było już dość ciepło Więc żadnego problemu z wilgocią nie było. Problemy zaczęły się jak temperatura w nocy spadła poniżej 10 stopni wtedy na każdym oknie w domu zaczęła skraplać się wilgoć, przy większych mrozach to już była tragedia bo z okien się lało, wilgotność powietrza dochodziła do 65%. Domyśliłem się że problem jest z wentylacja więc w salonie na parterze zrobiłem z komina który pierwotnie było przeznaczony do podłączenia kominka pion wentylacyjny z anemostatem 125cm, komin ten jest zakończony "strażakiem" dla poprawy ciągu, na piętrze w sypialni oraz dwóch pokojach podłączyłem spirorury 100cm do grzybków dachowych w turbowentylatorem, łazienka i pralnia były już podłączone spirorurami pod 1 grzybek z turbowentylatorem i z dodatkowymi wiatrakami. Problem cały czas ten sam, jako że dom jest dość szczelny stwierdziłem że za mało powietrza dostaje się do domu, zamontowałem w większość okien nawiewniki okienne ale nic to nie dało z parującymi oknami, fakt że wilgotność spadła i była 40-50%. W Lipcu w tym roku zrobiłem na parterze wlot powietrza przez garaż który mam połączony z domem a więc zimą temperatura jest tam ok 15 stopni a więc powietrze jest trochę podgrzane, spirorure 160 zamontowałem poziomo pod sufitem w garażu, wlot powietrza do domu ok 4m rury i zakończyłem anemostatem który umieściłem w korytarzu pod sufitem obok wejścia do garażu. Na rezultaty musiałem poczekać do września i sytuacja wygląda tak że na parterze brak jakiejkolwiek wilgoci na szybach wszystko super natomiast na piętrze na każdym oknie, szczególnie dachowym po nocy są zaparowane głównie w dolnej części i po bokach. Chcę wiec zrobić kolejny wlot powietrza na piętrze i teraz mam dwie opcje albo na piętrze w korytarzu przebić się nawietrzakiem 160 z regulatorem przepływu bezpośrednio przez siporex i elewację i umieścić go nad grzejnikiem przy suficie lub druga opcja garaż przylega bezpośrednio do klatki schodowej więc mogę puścić drugą spirorurę 160 przez garaż i wypuścić anemostat na klatce schodowej na półpiętrze ale nie wiem czy to ma sens i będzie poprawnie działać wentylacja na piętrze. Ewentualnie może jakieś inne pomysły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Jak masz wilgotność 40-50% (czyli w dolnym zakresie normy) i z okien się leje to problem masz z oknami, a nie z wentylacją. Wymień pakiety szybowe na cieplejsze, jak się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himen111 06.09.2021 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Wcześniej tez rozważałem kwestie szyb bo fakt mam 2-szybowe wszędzie ale dachowe mam Fakro a zwykle innej firmy nie wiem jakiej a jedne i drugie parują. A co z nawiewnikiem na schodach czy grawitacyjnie pójdzie do góry ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 To, że połaciowe parują to standard. Nie dość, że mają słabe U to jeszcze są montowane w glebokiej wnęce która utrudnia cyrkulację powietrza przy szybie. A sama obróbka wnęki jest sporym mostkiem więc wychładza tę przestrzeń. Pogooglaj jak to powinno być zrobione i zwróć uwagę, ile tam termoizolacji i/lub utrudniony przepływ poweitrza w zależności, jaki będzie kąt między glifem a płaszczyzną okna. Przy zwykłych oknach ich parowanie przy wilgotności 40-50% źle świadczy o oknach i/lub ich montażu. Jak się zachowa powietrze z nawiewnika nad grzejnikiem a tym bardziej jak jest tam parapet nie jest takie proste. Możesz pogooglać jakieś badania (nie czytaj tekstów marketingowych sprzedawców któregokolwiek elementu układanki). Ale nawet zakładając problem z wnetylacją, to para nie powinna się skraplać jak masz prawidłową wilgotność. Bardzo możliwe, że wentyalcja działa za słabo (kwestia za krótkich kominów - a przecież na wyższej kondygnacji są krótsze, to i ciąg mają mniejszy). Typowa przypadłość przy WG. Ale jak ją poprawisz to warto by nawilżać powietrze i utrzymywać te 40-50 albo i 60% - i okna nie powinny wtedy parować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts