Rywegiel 07.09.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2021 (edytowane) Chciałem poznać wasze zdanie, bo ogólnie większość osób teraz montuje jednofunkcyjne piece z zasobnikiem w domach. Mowa o małym domu. Rury w jednym pionie. Nie wiem jaka jest oszczędność tej wody, którą trzeba przepuścić przez minutę w stosunku do grzania cały czas, cały rok zasobnika. Wydaje mi się jednak, że to prąd i gaz są droższe (pompa, ogrzewanie zasobnika) ewentualnie jeszcze jakieś cyrkulacje. Nigdy nie miałem kotła z bojlerem. Chyba każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Te dwufunkcyjne muszą chyba mieć większą moc. Krótsze cykle grzewcze i chyba też wpływa to na koszty ogrzewania. Szybciej się podobno zużywają. Bojler to podobno komfort - od razu ciepła woda, ale też trzeba cały czas go grzać. Wiem, że można zaprogramować godziny, żeby w nocy i w czasie gdy nie ma domowników się nie włączał. Przy czym jak zajdzie niespodziewana potrzeba to tej ciepłej wody nie będzie. Jak się wyleje cały zasobnik do wanny to też nie będzie ciepłej wody. 3 opcją są te z wbudowanym zasobnikiem, ale to chyba też musi mieć większą moc i cały czas grzeje?? Z kolei chyba nie ma problemów z opróżnionym bojlerem? Opinia o mleasing: leasing samochodów z mbanku o nazwie mleasing. Są tam też inne opinie innych klientów, którzy mieli do czynienia z mleasing z mbanku. Edytowane 19 Października 2021 przez Rywegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 08.09.2021 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Z mojego doświadczenia weź normalny kocioł plus oddzielny zasobnik lub bojler. Mój sąsiad wziął kocioł dwufunkcyjny i wiecznie są cyrki z ciepła wodą, tak samo spotkałem się z tymi wbudowanymi bojlerami że brakło ciepłej wody. Porównywaliśmy koszty i wychodzi na to samo, przy oddzielnym zasobniku masz około 10-20 zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.09.2021 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 każde rozwiązanie maswoje "plusy dodatnie i plusy ujemne" kocioł 2-u funkcyjny:plusy "dodatnie"- mały gabaryt- nizsza cena w stosunku do kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem plusy "ujemne":- brak możliowści wykonania cyrkulacji - koniecznośc oczekiwania aż zleci zimna woda z rur. Szczególnie gdy myjemy ręce skutkuje to tym, że myjemy ręce w zimnej wodzie, kocił sie uruchamia a ciepła woda zostaje w rurach- moc maksymalna kotła definuje maksymalny strumień wody - brak mozliość obsługi 2 punktów czerpalnych w tym samym czasie (no chyba że krany nad zlewem z małym strumieniem)- moc minimlana kotła definiuje minimlany strumień cwu jaki musi byc pobierany by kocioł mógł pracować, zbyt mały strumień będzie skutkował mmyciem z imnej wodzie. kocil 1-o funkcyjny + zasobnikplusy "dodatnie"- możliowść takiego dobrania pojemności by zagwarantowac komfort bez względu na ilość punktów czerpalnych- możliwość zrobienie cyrkulacji (brak konieczności oczekiwania na wodę w kranie)- mozliwość branie dowolnej wielkości strumienia cwu. Od 0 po maksymalny zaprojektowany plusy "ujemne"- wyższe nakłady inwestycyjne na zakup (cena kotła plus zasobnika)- koniecznośc posiadania miejsca na umieszczenie w/w zestawu co do ekonomiki pracy obu zestawów to wszstko jest tu zlezne od sposobu wykonania i sposobu eksploatacji. Jesli instalator zosawi nieizolowane połączenie kocioł-zasobik to straty postojowe będa ogromne tak samo jak w kotle 2-u funkcyjnym jelsi będziemy co chwila odkrecać i zakrecac wodę na krótki czas to praca kotła będzie mocno nieekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 żadnych dwufunkcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 08.09.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 (edytowane) Kocioł dwufunkcyjny ma jeszcze jeden minus ujemny.Potrzebuje sporej mocy dla podgrzewu CWU min 24kW Kotły o tak „wysokiej” mocy(rozpatrujemy domki jednorodzinne)z automatu posiadają wysoka moc minimalna której już nie da się ograniczyć co skutkuje tym ze kocioł taktuje w trybie ogrzewania zwłaszcza w okresach przejsciowych.To tez zgadzam się z przedmowca Edytowane 8 Września 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 08.09.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Mam dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Same plusy. Moc- 20 kW z szeroką modulacją, ciepła woda zawsze, możliwość wykonania cyrkulacji, moc jest wystarczająca do normalnego użytkowania CWU- nigdy jej nie brakuje i kocioł bez problemu jest w stanie wodę nagrzać przy jednoczesnym np. prysznicu i zmywaniu, miejsca zajmuje trochę więcej niż dwufunkcyjny, ale o wiele mniej niż jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 08.09.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 (edytowane) Mam dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Same plusy. Moc- 20 kW z szeroką modulacją, ciepła woda zawsze, możliwość wykonania cyrkulacji, moc jest wystarczająca do normalnego użytkowania CWU- nigdy jej nie brakuje i kocioł bez problemu jest w stanie wodę nagrzać przy jednoczesnym np. prysznicu i zmywaniu, miejsca zajmuje trochę więcej niż dwufunkcyjny, ale o wiele mniej niż jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem Ty masz jeszcze inna bajke to kocioł z zasobnikiem ładowanym warstwowo,to nie typowy kocioł który grzeje na bierząco wodę,przeplywowo No ale to niezle rozwiazanie,gabarytowo zajmuje mnie miejsca niż z oddzielnym zasobnikiem a wydajność ma spora Edytowane 8 Września 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.09.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Kocioł dwufunkcyjny ma jeszcze jeden minus ujemny.Potrzebuje sporej mocy dla podgrzewu CWU min 24kW Kotły o tak „wysokiej” mocy(rozpatrujemy domki jednorodzinne)z automatu posiadają wysoka moc minimalna której już nie da się ograniczyć co skutkuje tym ze kocioł taktuje w trybie ogrzewania zwłaszcza w okresach przejsciowych.To tez zgadzam się z przedmowca zapraszam do zapozaniaa się z ofertą kotłów Viessmann, nasze kotły zarówno jedno- jak i dwufukcyjne maja identyczna moc minimalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 08.09.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Ty masz jeszcze inna bajke to kocioł z zasobnikiem ładowanym warstwowo,to nie typowy kocioł który grzeje na bierząco wodę,przeplywowo No ale to niezle rozwiazanie,gabarytowo zajmuje mnie miejsca niż z oddzielnym zasobnikiem a wydajność ma spora Jaki warstwowo? W Termecie? Takie rzeczy tylko w "premium"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Napoli 09.09.2021 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Co do cyrkulacji fajna sprawa ale było już pare postów ludzi co zrobić żeby zmniejszyć koszty gazu. Kombinowanie kiedy włączać kiedy wyłączać. A w piecach 1 funkcyjnych grzejecie wodę cały czas czy macie jakieś ramy czasowe?Ja mam 2 funkcyjny i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 10.09.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 U mnie pompa pracuje 5min co 15 min.Pomiędzy 23:00 a 5:00 jest wyłączona. Piec pilnuje aby temperatura wody była między 42 a 52*C (jak jest 42 to dogrzewa do 52*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rywegiel 13.09.2021 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2021 (edytowane) Sąsiad zrobił sobie z wbudowanym zasobnikiem, ale jeszcze tam nie mieszka, więc nie ma opinii. Koszt kotła około 8k. Jest to jakieś kompromisowe i ciekawe rozwiązanie, ale też chyba grzeje cały czas tylko mniejszy zasobnik? Tak z ekonomicznego punktu widzenia. Teoretycznie wydaje mi się najdroższą zw. na utrzymywanie temperatury tym bardziej z cyrkulacją gdzie pompy dochodzą. No jak to jest koszt (różnica) 10 do 20 zł na miesiąc to jeszcze ok, ale chyba w praktyce może być większy. Ma to dla mnie znacznie też w aspekcie podwyżek wszystkiego. Przy dwufukncyjnym właśnie trzeba pilnować, żeby nie odkręcać ciepłej, żeby coś opłukać, a z tym pamiętaniem to u moich domowników kiepsko. No i moc musi być większa, więc chyba droższe ogrzewania? Czy nie koniecznie? Opinia o mleasing: tutaj leasing samochodów z mbanku o nazwie mleasing. Są tam też inne opinie innych klientów, którzy mieli do czynienia z mleasing z mbanku. Edytowane 19 Października 2021 przez Rywegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts