Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Glikolu w dolnym źródle konserwacja pompy po 14 latach

kowalio

Recommended Posts

Witam

Mam pompę IVT Green Line 11KW już 14 lat z dolnym wymiennikiem na glikolu. W tej chwili pojawiają mi sie błedy i pompa zaczyna grzać tylko grzałką.

Dowiedziałem się, że oprócz czyszczenia wymienników należy wymienić cały glikol.

Proszę o poradę, czy ktoś już to robił i ewentualne sugestie.

a gdzie kolega chce wymieniać wodę na glikol? W wymienniku poziomym w gruncie czy w podłogówce?

W wymienniku poziomym w gruncie. Ok 400mb rury pe32. Myślałem, że teoretycznie możnaby "tylko" dolać glikol by się zmieszało, ale to się chyba nie zmiesza i bezpieczniej wymienić na przygotowaną mieszankę. Ale może się mylę...

W wymienniku poziomym w gruncie. Ok 400mb rury pe32. Myślałem, że teoretycznie możnaby "tylko" dolać glikol by się zmieszało, ale to się chyba nie zmiesza i bezpieczniej wymienić na przygotowaną mieszankę. Ale może się mylę...

Kto doradził i zrobił w poziomym DZ wodę? Przecież PC może zwracać ciecz o ujemnych temperaturach i tym sposobem zniszczyć DZ.

Opowiedz historię jak do tego doszło że tam jest woda?

Wymiana z wody na glikol jest prosta. Do zbiornika wrzucamy pompę tłocząca i sekcja po sekcji pompujemy aż na wyjściu pojawi się glikol.

Jeśli w instalacji jest stary glikol to najpierw przeplukalbym woda, a potem wymienił na glikol. Dobrze mieć pompę wysokiej wydajności żeby przy okazji przepłukać zabrało ewentualny syf z DZ.

Do roztworu glikolu uzylbym wody z odwróconej osmozy. U mnie początkowo użyto wody ze studni - w rezultacie wymiennik się zasyfil i konieczny był serwis pompy.

• 4 weeks później...
Wymiana z wody na glikol jest prosta. Do zbiornika wrzucamy pompę tłocząca i sekcja po sekcji pompujemy aż na wyjściu pojawi się glikol.

Dzięki, w sumie oczywiste, choć mi do głowy nie przyszło :-)

Tu pewnie bardziej chodzi o to, że ktoś zalał odwiert woda na próbę, a inwestor postanowił sam wymienić. Przecież napisane że nowa instalacja.

Dokładnie tak. Woda była na czas próby szczelności. Teraz trzeba zamienić na glikol.

A jakim glikolem to zalać? 380l to spory koszt...

Edytowane przez humidorek

Glikol jak glikol - do roztworu użyłbym wody z odwórconej osmozy. Masz spokój i pewnośc na lata. U mnie zalano niby czystą wodą ze studni. Woda nawet po miesiącu w butelce nie robi się mętna, a okazało się, że była fest twarda, do tego żelazo. Tworzył się w ymienniku konglomerat z tych pierwiastków.

Ze stężeniem też nie szalej, sprawdź czy producent pompy ma jakieś wymagania w tym zakresie.

Taką wodę udało się kupić w pierwszej myjni samoobsługowej.Dogadałem się z właścicielem i wlał mi do zbiornika na przyczepie.