kowalio 08.09.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 WitamMam pompę IVT Green Line 11KW już 14 lat z dolnym wymiennikiem na glikolu. W tej chwili pojawiają mi sie błedy i pompa zaczyna grzać tylko grzałką. Dowiedziałem się, że oprócz czyszczenia wymienników należy wymienić cały glikol.Proszę o poradę, czy ktoś już to robił i ewentualne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 08.09.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Podłączam się pod pytanie. Też mam potrzebę wymiany (akurat nowa instalacja, wymiana wody na glikol, ale zapewne procedura ta sama). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 09.09.2021 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Podłączam się pod pytanie. Też mam potrzebę wymiany (akurat nowa instalacja, wymiana wody na glikol, ale zapewne procedura ta sama). a gdzie kolega chce wymieniać wodę na glikol? W wymienniku poziomym w gruncie czy w podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.09.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 a gdzie kolega chce wymieniać wodę na glikol? W wymienniku poziomym w gruncie czy w podłogówce? W wymienniku poziomym w gruncie. Ok 400mb rury pe32. Myślałem, że teoretycznie możnaby "tylko" dolać glikol by się zmieszało, ale to się chyba nie zmiesza i bezpieczniej wymienić na przygotowaną mieszankę. Ale może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 09.09.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 W wymienniku poziomym w gruncie. Ok 400mb rury pe32. Myślałem, że teoretycznie możnaby "tylko" dolać glikol by się zmieszało, ale to się chyba nie zmiesza i bezpieczniej wymienić na przygotowaną mieszankę. Ale może się mylę... Kto doradził i zrobił w poziomym DZ wodę? Przecież PC może zwracać ciecz o ujemnych temperaturach i tym sposobem zniszczyć DZ. Opowiedz historię jak do tego doszło że tam jest woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.09.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Wymiana z wody na glikol jest prosta. Do zbiornika wrzucamy pompę tłocząca i sekcja po sekcji pompujemy aż na wyjściu pojawi się glikol. Jeśli w instalacji jest stary glikol to najpierw przeplukalbym woda, a potem wymienił na glikol. Dobrze mieć pompę wysokiej wydajności żeby przy okazji przepłukać zabrało ewentualny syf z DZ. Do roztworu glikolu uzylbym wody z odwróconej osmozy. U mnie początkowo użyto wody ze studni - w rezultacie wymiennik się zasyfil i konieczny był serwis pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 10.09.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Kto doradził i zrobił w poziomym DZ wodę? Przecież PC może zwracać ciecz o ujemnych temperaturach i tym sposobem zniszczyć DZ. Opowiedz historię jak do tego doszło że tam jest woda? A słyszałeś coś kiedyś o pompach gruntowych woda-woda? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.09.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Tu pewnie bardziej chodzi o to, że ktoś zalał odwiert woda na próbę, a inwestor postanowił sam wymienić. Przecież napisane że nowa instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 10.09.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 A słyszałeś coś kiedyś o pompach gruntowych woda-woda? . Oczywiście że słyszałem, ale nie widziałem nigdzie poziomego wymiennika dla woda-woda. Mowa o poziomym DZ była i do tego się odniosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 07.10.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 (edytowane) Wymiana z wody na glikol jest prosta. Do zbiornika wrzucamy pompę tłocząca i sekcja po sekcji pompujemy aż na wyjściu pojawi się glikol. Dzięki, w sumie oczywiste, choć mi do głowy nie przyszło Tu pewnie bardziej chodzi o to, że ktoś zalał odwiert woda na próbę, a inwestor postanowił sam wymienić. Przecież napisane że nowa instalacja. Dokładnie tak. Woda była na czas próby szczelności. Teraz trzeba zamienić na glikol. A jakim glikolem to zalać? 380l to spory koszt... Edytowane 7 Października 2021 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.10.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Glikol jak glikol - do roztworu użyłbym wody z odwórconej osmozy. Masz spokój i pewnośc na lata. U mnie zalano niby czystą wodą ze studni. Woda nawet po miesiącu w butelce nie robi się mętna, a okazało się, że była fest twarda, do tego żelazo. Tworzył się w ymienniku konglomerat z tych pierwiastków. Ze stężeniem też nie szalej, sprawdź czy producent pompy ma jakieś wymagania w tym zakresie. Taką wodę udało się kupić w pierwszej myjni samoobsługowej.Dogadałem się z właścicielem i wlał mi do zbiornika na przyczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 08.10.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts