Pascalt 12.09.2021 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Witam,wylewałem dziś 3. warstwę do istniejącej 2-warstwowej ściany fundamentowej. Ma ona posłużyć jako podpora dla ciężkiej okładziny, którą będzie okładana 2-warstwowa ściana elewacji (nie chciałem montować na konsolach, bo styropian ma 20cm - tak mi też doradził znajomy kamieniarz, nie wypowiadał się dobrze na ich temat). Wiem, że lepiej byłoby z gruszki, albo murować z bloczków, ale nie ma opcji, żeby gruszka dojechała pod wykop (ciasnota), a zatrudnianie pompy do 1,5m3 byłoby mało sensowne. No i w trakcie wylewania tej ściany uszkodziło się łożysko bębna betoniarki (ściana wylana jest mniej więcej do połowy). Z tego, co wiem, to raczej nie powinno się wylewać elementów betonowych "na raty". Czy w takim wypadku dopuszczalne jest kontynuowanie wylewania w przyszłym tygodniu? Czy lepiej będzie podrównać zaprawą i dokończyć bloczkami?Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 12.09.2021 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Jak ci wygodniej. Jak zdecydujesz na betonowanie to przygotuj powierzchnię do betonowania , zbij wierzchnią warstwę.......a zresztą czytaj: https://pewnycement.pl/2016/03/przerwy_robocze/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.09.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Można betonować na raty, ale jeśli chcesz, żeby obydwie warstwy betonu były niemalże jednością, to zastosuj preparat sczepny, np. BE Haftbrucke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 12.09.2021 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Pocieszyliście mnie, bo już myślałem, że tragedia mnie spotkała i szykowałem się na najgorsze. W sumie ma to być jedynie podpora dla okładziny, więc najważniejsze, żeby nie osiadła wylewana ściana, a osiąść nie osiądzie, bo stoi na ławie, nawet, jakby się rozwarstiła jakimś cudem. Będę spokojnie spał, teraz tylko naprawić ten wynalazek Skiva SB-120... Ciekawe, czy samo łożysko gdzieś dostanę... I jeszcze jak to wymienić... Ale to już inna historia. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts