Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka poniżej drogi, a poziom zero

galanu

Recommended Posts

Bardzo proszę o rady w kwestii ustalenia poziomu zero domu. Załączam mapę do celów projektowych obrazująca sytuację na działce.

ac44f6b91345.jpg

Działka jest można powiedzieć płaska, niestety poniżej drogi (50-60cm). Rzędna drogi to 191,87.

Dom chciałbym wybudować w znacznej odległości od drogi, jakieś 40m wgłąb działki. Rzędna terenu w tym miejscu to 191,30.

Jak ustalić w tej sytuacji poziom zero? Podniesienie terenu nie wchodzi w grę. Działka ma 20 arów i nawiezienie 60cm ziemi na takiej powierzchni będzie kosztowało majątek. Częściowe podniesienie też nie wchodzi w grę.

Czy naprawdę przy takiej odległości domu od drogi powinienem wyciągać zero do jej poziomu? Czy wystarczy jak będzie 40-50cm ponad poziom terenu? Chciałbym aby na wejściu do domu było nie więcej jak 3 stopnie schodów.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Myśl o przyszłości na podstawie obserwacji przeszłości. W sklepie wypytaj się kogo zalewało podczas ulewy, obejrzyj rowy w okolicy, porównaj rzędne z większym fragmentem mapy. Całej działki nie podniesiesz , lecz dom postaw na lekkim wzniesieniu, nawet kosztem wyższego fundamentu. Wcześniej obsypiesz od frontu robiąc alejkę do wejścia, resztę obsypiesz później. Jeść nie woła. . Wspomnisz moje pitolenie gdy gorączkowo będziesz podstawiał cegły pod meble.

• 2 weeks później...
A ile wyliczyłeś za podniesienie ? Do podniesienia jest 60cm x 2000m2 = 1200m3. Ja ostatnio pytałem u siebie i ziemia z wykopów 300zl za 17m3 z transportem. Wychodzi wtedy 21 tysięcy około. Nie wiem ile dokładnie koparka by spędziła ale jeżeli się nie mylę godzina pracy to 180 zł, cały tydzień pracy to 5x8x180 = 7200. Za 30 tysięcy masz podniesiona działkę - czy to majątek gdyby miało zalewać dom w przyszłości ?

Nie wiem skąd te straszenie zalaniem, itp.

Ja mam taką działke, spadek od drogi w kierunku strugi. Geodeta wyznaczył mi poziom zero względem drogi i od tego sobie mierzylem poziom budynku. U mnie jest tak, że poziom górnej krawędzi fundamentu będzie z poziomem drogi, dopiero od tego poziomu będzie izolacja i docelowa podłoga czyli faktycznie ok. 30cm powyżej od poziomu drogi.

• 4 weeks później...
Geodeta wyznacza poziom zero na podstawie projektu a nie względem czegoś tam.

dokładnie, poza tym poziom zero zawsze jest 40-60cm powyżej poziomu gruntu w miejscu zabudowy. Weź jakikolwiek projekt domu, to w każdym poziom zero jest powyżej gruntu w miejscu zabudowy.

40m od drogi, to tak jakby ta droga nie istniała, co innego, gdybyś dom budował 6-10m od tej drogi, wtedy architekt adaptujący odpowiednio podniesie poziom zero na równo z drogą lub wyżej.

A geodeta??? przyjdzie i wytyczy tak jak ma w projekcie.

Ale to nie widzieliście tej różnicy poziomów jak kupowaliście działkę?

Szwagier na podobnej powierzchni podnosił teren prawie 2 metry.

Akurat udało mu się że w pobliżu była inwestycja drogowa i korytowali pod nową drogę.

To są właśnie uroki opadających działek.

U mnie podobnie.