Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzasz dom wietrzyć w okresach kiedy będzie stał pusty?

Jakaś WM sterowana zdalnie, lub działająca non stop?

Kompletnie o tym jeszcze nie pomyślałem :-(.

Rozumiem, że wentylacja mechaniczna jest zalecana w okresie długiej nieobecności w domu żeby zapobiec grzybom?

Edytowane przez scorek2021
179zł/m2 netto to jest bardzo drogo. I nie nadaje się do wylewki więc mizerna akumulacja = dużo grzania w drogiej strefie.

Za to folia pod panelami znacznie szybciej nagrzeje powierzchnię podłogi, niż kable w wylewce. Ale to nie znaczy, że szybko nagrzeje się powietrze. Przy panelach czy drewnie zazwyczaj producent nie dopuszcza wyższej temperatury podłogi niż 27* - a to nie będzie szybko grzało powietrza. Do szybkiego grzania używaj klimy i kominka.

Więcej w sygnaturce.

Ok czyli sprawa jest jasna:

a) grzanie kablami - lepsza akumulacja, bo w wylewce - nadaje się do taryfy np. G12

b) grzanie folią - mniejsza akumulacja ale szybciej nagrzewają się panele

Tak czy siak nie mogę przegrzać paneli więc oba rozwiązania nadają się głównie do podtrzymywania temperatury.

Czyli wracając do mojego scenariusza jadąc w zimie do domu mogę sobie odpalić zdalnie grzanie

a) kablami - noc przed przyjazdem (w taryfie nocnej) żeby było przyjemniej następnego dnia

b) folią - kilka h przed przyjazdem

Mam folię grzewczą i faktycznie szybko zaczyna grzać ALE jej największą zaletą jest to że możesz ją położyć na OSB, wylewka nie jest potrzebna.

Możesz ją również założyć po jakimś czasie w ramach remontu/wymiany paneli.

Przy kablach jest to niemożliwe, musisz uwzględnić je w ramach budowy.

I nie Kable nie będą grzały szybko, muszą najpierw nagrzać wylewkę, za to wylewka będzie dłużej utrzymywała temperaturę w pomieszczeniach.

W moim przypadku folia służy tylko do utrzymania komfortowej temperatury podłogi, grzeję zestawem klima+koza.

To prawda... a przyjemnie Ci się z tego korzysta?

Czy mogę zapytać jakiej firmy masz folię? Znalazłem dreamheat ale wg Kaizena to strasznie drogo, szukam (sprawdzonych) alternatyw.

Czyli wracając do mojego scenariusza jadąc w zimie do domu mogę sobie odpalić zdalnie grzanie

a) kablami - noc przed przyjazdem (w taryfie nocnej) żeby było przyjemniej następnego dnia

b) folią - kilka h przed przyjazdem

Lepszy efekt uzyskasz odpalając klimę nawet godzinę czy dwie przed przyjazdem i kable w łazienkach (i tu trudna decyzja, czy w warstwie kleju, w wylewce czy dwie warstwy kabli).

Ok czyli sprawa jest jasna:

a) grzanie kablami - lepsza akumulacja, bo w wylewce - nadaje się do taryfy np. G12

b) grzanie folią - mniejsza akumulacja ale szybciej nagrzewają się panele

Marketing co niektórych urządzeń grzewczych na prąd usiłuje sugerować lub wprost cisnąć ludziom kit, jakoby te sprzęty w sposób cudowny – wbrew prawom fizyki – zużywały mniej prądu niż zużywać muszą. Promienniki podczerwieni, folie grzewcze, kable grzewcze, kotły indukcyjne...Spirala oszustów.

PS.

Od nowego roku 40% podwyżki prądu.

Heat Decor, W tym momencie 80-90pln m2 na allegro, zależnie od szerokości i mocy. Plus najtańszy termostat z kontrolą temperatury podłogi (lub jakaś samoróbka+stycznik)

Ponieważ folia służy tylko do utrzymania ciepłej podłogi to założyłem stycznik włączany razem z oświetleniem - nikogo nie ma folia nie grzeje.

Czas nagrzewania to około 4-5 minut, występują pasy różniące się temperaturą.

• 1 year później...