klaudiusz_x 15.09.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Zamierzasz dom wietrzyć w okresach kiedy będzie stał pusty?Jakaś WM sterowana zdalnie, lub działająca non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorek2021 16.09.2021 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) Zamierzasz dom wietrzyć w okresach kiedy będzie stał pusty? Jakaś WM sterowana zdalnie, lub działająca non stop? Kompletnie o tym jeszcze nie pomyślałem . Rozumiem, że wentylacja mechaniczna jest zalecana w okresie długiej nieobecności w domu żeby zapobiec grzybom? Edytowane 16 Września 2021 przez scorek2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorek2021 16.09.2021 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 179zł/m2 netto to jest bardzo drogo. I nie nadaje się do wylewki więc mizerna akumulacja = dużo grzania w drogiej strefie. Za to folia pod panelami znacznie szybciej nagrzeje powierzchnię podłogi, niż kable w wylewce. Ale to nie znaczy, że szybko nagrzeje się powietrze. Przy panelach czy drewnie zazwyczaj producent nie dopuszcza wyższej temperatury podłogi niż 27* - a to nie będzie szybko grzało powietrza. Do szybkiego grzania używaj klimy i kominka. Więcej w sygnaturce. Ok czyli sprawa jest jasna: a) grzanie kablami - lepsza akumulacja, bo w wylewce - nadaje się do taryfy np. G12 b) grzanie folią - mniejsza akumulacja ale szybciej nagrzewają się panele Tak czy siak nie mogę przegrzać paneli więc oba rozwiązania nadają się głównie do podtrzymywania temperatury. Czyli wracając do mojego scenariusza jadąc w zimie do domu mogę sobie odpalić zdalnie grzanie a) kablami - noc przed przyjazdem (w taryfie nocnej) żeby było przyjemniej następnego dnia b) folią - kilka h przed przyjazdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorek2021 16.09.2021 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Mam folię grzewczą i faktycznie szybko zaczyna grzać ALE jej największą zaletą jest to że możesz ją położyć na OSB, wylewka nie jest potrzebna. Możesz ją również założyć po jakimś czasie w ramach remontu/wymiany paneli. Przy kablach jest to niemożliwe, musisz uwzględnić je w ramach budowy. I nie Kable nie będą grzały szybko, muszą najpierw nagrzać wylewkę, za to wylewka będzie dłużej utrzymywała temperaturę w pomieszczeniach. W moim przypadku folia służy tylko do utrzymania komfortowej temperatury podłogi, grzeję zestawem klima+koza. To prawda... a przyjemnie Ci się z tego korzysta? Czy mogę zapytać jakiej firmy masz folię? Znalazłem dreamheat ale wg Kaizena to strasznie drogo, szukam (sprawdzonych) alternatyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Czyli wracając do mojego scenariusza jadąc w zimie do domu mogę sobie odpalić zdalnie grzanie a) kablami - noc przed przyjazdem (w taryfie nocnej) żeby było przyjemniej następnego dnia b) folią - kilka h przed przyjazdem Lepszy efekt uzyskasz odpalając klimę nawet godzinę czy dwie przed przyjazdem i kable w łazienkach (i tu trudna decyzja, czy w warstwie kleju, w wylewce czy dwie warstwy kabli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 16.09.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Ok czyli sprawa jest jasna: a) grzanie kablami - lepsza akumulacja, bo w wylewce - nadaje się do taryfy np. G12 b) grzanie folią - mniejsza akumulacja ale szybciej nagrzewają się panele Marketing co niektórych urządzeń grzewczych na prąd usiłuje sugerować lub wprost cisnąć ludziom kit, jakoby te sprzęty w sposób cudowny – wbrew prawom fizyki – zużywały mniej prądu niż zużywać muszą. Promienniki podczerwieni, folie grzewcze, kable grzewcze, kotły indukcyjne...Spirala oszustów. PS. Od nowego roku 40% podwyżki prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.09.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Zbudować dom prawie pasywny i grzać czystym prądem. Wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasonOgg 16.09.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Heat Decor, W tym momencie 80-90pln m2 na allegro, zależnie od szerokości i mocy. Plus najtańszy termostat z kontrolą temperatury podłogi (lub jakaś samoróbka+stycznik)Ponieważ folia służy tylko do utrzymania ciepłej podłogi to założyłem stycznik włączany razem z oświetleniem - nikogo nie ma folia nie grzeje.Czas nagrzewania to około 4-5 minut, występują pasy różniące się temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fennos 03.10.2022 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Może ktoś korzystał z usług firmy: https://espacia.eu/oferta/folia-grzewcza/ i chciałby się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts