axl2 15.09.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Witam Potrzebuję podłączyć 7 lamp ogrodowych (napięcie 230V) pod dwa czujniki ruchu - na wejściu i na wyjściu. Chciałbym się upewnić czy moje myślenie z n/w obrazka jest prawidłowe? czy czujniki muszą posiadać jakiś przekaźnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 16.09.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Nie wiem czy dobrze odczytuję rysunek ale wygląda że tak.Po co ma być ten dodatkowy przekaźnik? Do zamykania obwodu czarnego w takich czujkach jest już jeden wbudowany na płytce, co zresztą słychać jak klika przy włączaniu czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 19.09.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Potrzebuję podłączyć 7 lamp ogrodowych (napięcie 230V) pod dwa czujniki ruchu - na wejściu i na wyjściu. Ty nie pytaj jak podłączyć, tylko napisz co chcesz osiągnąć. I jaka jest długość drogi wzdłuż tych siedmiu lamp. Jak ustalimy żądany sposób działania lamp, to powrócimy do podłączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 22.09.2021 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Między każdą z lamp jest 3m przerwy. Chciałbym aby uruchamiały się przy czujnikiem ruchu zamontowany na początku układu a także na końcu czyli jak wyjdę z domu mają się zapalić jak i również przy bramie wjazdowej która jest jakieś 12metrów od wyjścia z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.09.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Myślenie z rysunku prawidłowe, co do przekaźników to jeśli moc lamp nie przekracza mocy dopuszczalnej dla czujnika to nie potrzebny.Ps. Oczywiście potrzebna jeszcze jedna żyła PE. Edytowane 22 Września 2021 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 25.09.2021 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Myślenie z rysunku prawidłowe, co do przekaźników to jeśli moc lamp nie przekracza mocy dopuszczalnej dla czujnika to nie potrzebny. Ps. Oczywiście potrzebna jeszcze jedna żyła PE. Wiem że zgodnie ze sztuką przewód ochronny winien być dociągnięty nawet jak nie ma go do czego podłączyć ale czy to mam sensu skoro czujniki i tak nie mają wejścia na PE? czyli rozumie że jak tak podłączę jak na rysunku to będzie działać? bo jakiś specjalista stwierdził że to błędne podłączenie ale nie wyjaśnił dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.09.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Wiem że zgodnie ze sztuką przewód ochronny winien być dociągnięty nawet jak nie ma go do czego podłączyć ale czy to mam sensu skoro czujniki i tak nie mają wejścia na PE? czyli rozumie że jak tak podłączę jak na rysunku to będzie działać? bo jakiś specjalista stwierdził że to błędne podłączenie ale nie wyjaśnił dlaczego Czujniki nie mają wejścia PE ale lampy często już tak. Nie o sztukę chodzi a o bezpieczeństwo. Będzie działać, ważne to połączenie linia prosta między czujkami. Jeśli układasz przewody od nowa to między 1 a 2 cztery żyły pozostałe trzy żyłowe 1,5mm2 i jest ok, w ziemi oczywiście bo lampy ogrodowe więc yky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 27.09.2021 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Problem w tym że kabel już mam od kostką oczywiście yky 1,5 ale 3 żyły :/ w takim w wypadku to chyba tylko podłączenie bez pe mi pozostaje. Kabla pod kostką już nie dociągną jedynie co mogę to zmienić sposób włączania lamp ale wolałbym jednak dwoma pir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts