Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie lamp ogrodowych pod 2 czujniki PIR

axl2

Recommended Posts

Potrzebuję podłączyć 7 lamp ogrodowych (napięcie 230V) pod dwa czujniki ruchu - na wejściu i na wyjściu.

Ty nie pytaj jak podłączyć, tylko napisz co chcesz osiągnąć. I jaka jest długość drogi wzdłuż tych siedmiu lamp. Jak ustalimy żądany sposób działania lamp, to powrócimy do podłączeń.

Myślenie z rysunku prawidłowe, co do przekaźników to jeśli moc lamp nie przekracza mocy dopuszczalnej dla czujnika to nie potrzebny.

Ps. Oczywiście potrzebna jeszcze jedna żyła PE.

Wiem że zgodnie ze sztuką przewód ochronny winien być dociągnięty nawet jak nie ma go do czego podłączyć ale czy to mam sensu skoro czujniki i tak nie mają wejścia na PE? czyli rozumie że jak tak podłączę jak na rysunku to będzie działać? bo jakiś specjalista stwierdził że to błędne podłączenie ale nie wyjaśnił dlaczego :p

Wiem że zgodnie ze sztuką przewód ochronny winien być dociągnięty nawet jak nie ma go do czego podłączyć ale czy to mam sensu skoro czujniki i tak nie mają wejścia na PE? czyli rozumie że jak tak podłączę jak na rysunku to będzie działać? bo jakiś specjalista stwierdził że to błędne podłączenie ale nie wyjaśnił dlaczego :p

Czujniki nie mają wejścia PE ale lampy często już tak. Nie o sztukę chodzi a o bezpieczeństwo. Będzie działać, ważne to połączenie linia prosta między czujkami. Jeśli układasz przewody od nowa to między 1 a 2 cztery żyły pozostałe trzy żyłowe 1,5mm2 i jest ok, w ziemi oczywiście bo lampy ogrodowe więc yky.