zomo88 16.09.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Witam,Mam następujący problem. Posiadam kocioł dietrich AMC25 Zakupiłem taką bramkę: https://www.nodo-shop.nl/en/opentherm-gateway/188-opentherm-gateway.htmlBramka pracuje na protokole opentherm. Służy ona żeby wyciągnać parametry pracy kotła np. do domoticz, home assistant itp..Wpina się ją między kocioł a termostat lub też samą zamiast termostatu. Problem polega na tym, że kocioł mi nie widzi tej bramki. Wpięta jest to płyty przy palniku w gniazdo R-Bus. Ktoś ma jakieś doświadczenia podpinania bramek albo termostatów na protokole opentherm do tych kotłów? Nie wiem dlaczego nie rozpoznaje:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.10.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Hej!Mam AMC15 (to samo co Twój, tylko słabszy, ale cała elektronika jest identyczna). Też myślę o tym aby móc piecem sterować. Napisałem tutaj:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373795-Termostat-pokojowy-do-kot%C5%82a-gazowego-de-dietrich&p=8082960&viewfull=1#post8082960Jeśli podepniesz SmartTC to on się nie komunikuje protokołem OpenTherm tylko Remeha. I pewnie stąd problem. Po co w ogóle wpinać to pomiędzy termostat a piec? Nie można wpiąć po prostu do pieca do innego złącza? Na pewno masz 4 miejsca do wpięcia:Za wyświetlaczem (płytka CB-03): R-Bus Płytka SCB-10 (po lewej stronie pieca): R-Bus AR-Bus B R-Bus C W instrukcji pieca jeszcze jest takie zdanie: Styki współpracują z termostatem zał./wył., termostatem pokojowym, regulatorem OpenTherm lub regulatorem OpenTherm Smart Power. Nie wiem czym się różni "OpenTherm Smart Power" od "OpenTherm". Z tego co słyszałem, to w przyadku zastosowania protokołu OpenTherm termostat z tym protokołem jest nadrzędny i rządzi piecem i z charakterystyka grzewcza jest kontrolowana z termostatu. W przypadku protokołu Remeha (np. sterownik SmartTC) wszystkie nastawy pieca są nadrzędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts