michal.bdg 17.09.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Witam wczoraj odpaliłem poerwszy raz PC tylko na grzanie wody. Zasobnik CWU 200l dodatkowo posiadam 100 litrowy zład dla podlogowki. PC zużyła 3kW dostarczajac 9kW. Czyli to normalne że dla obecnych temp. COP wyszedł tylko 3:1 co bedzie zimą zwykły piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 17.09.2021 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Przepraszam za literowki powinno być „czy to normalne”…. że jest tak słabo☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 17.09.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Od ilu stopni do ilu pompa ładowała zbiornik CWU. Czy jest podlicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 17.09.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Przecież to pierwsze odpalenie wody o temperaturze wodociągowej.To czego się spodziewałeś ,zużycia na poziomie 1kW? Na pierwsze odpalenie zawsze idzie więcej.W tej chwili moja PC która jest tylko do grzania CWU zużywa średnio 1.2kW/24 przy bańce 300l temp. wody jest zadana 55 do której nie dobija bo pracuje tylko 3 x 2h .Temperatura w baniaku oscyluje w przedziale 38-52.Nam wystarcza a jak będzie mało to dostanie większe przydziały czasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.09.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 COP przy grzaniu CWU zawsze będzie niższe. Zimą spodziewaj się jeszcze niższych wartości. Tutaj grałeś od niskiej temperatury, a na zewnątrz nie jest jeszcze zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 17.09.2021 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Tak jak „kolega” pisał od temp. wodociagowej do 45 stopni z tym ze instalator popełnił „gafe” nie otworzył zaworu od CWU zewnetrzna śmigiełko nie załączyło sie a wewnetrzna jechała 30 minut na grzałce zanim zlokalizowałem przyczyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 18.09.2021 02:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Kolejny odczyt, nadal tylko CWU teraz jeszcze gorzej 8 do 18 czyli COP nieco ponad 2. w obecnej temp. otoczenia. Nie chce myslec co bedzie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.09.2021 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Jaką masz wężownicę w zbiorniku CWU, w sensie powierzchni grzewczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 18.09.2021 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Pow grzewcza weż. Gorna 0.7m2 /moc17kW/ dolna 1m2 /moc24kW/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Kolejny odczyt, nadal tylko CWU teraz jeszcze gorzej 8 do 18 czyli COP nieco ponad 2. w obecnej temp. otoczenia. Nie chce myslec co bedzie zimą. Wiesz, że COP zależy od temperatur DZ. A wiesz, że również od temperatury GZ? Jak grzejesz (prawie) cały zasobnik od temperatury wodociągowej to przy tej samej temperaturze DZ uzyskasz znacznie większy średni COP niż dogrzewając o ostatnie kilka stopni. Dlatego nie warto mieć za dużego zasobnika (należy tak dobrać, żeby grzać te 1-2x na dobę prawie w całości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 18.09.2021 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Te 200 z podanymi parametrami jest za duże. Poprzednio mialem 140l prad 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 18.09.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 wężownica nie jest za mała? W panasie z tego co pamiętam to minimum przy zbiorniku 200l to jest 1.8m2 generalnie im wiecej tym lepiej. Może stąd kiepskie wyniki. Polecam kontakt z instalatorem, być może jednak z pompą coś jest nie tak. Świeża instalacja to niech sprawdzi i rozwieje Twoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.09.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Jaka była temperatura startowa i końcowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.09.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Pow grzewcza weż. Gorna 0.7m2 /moc17kW/ dolna 1m2 /moc24kW/ To tak co najmniej 2 x za mała ta wężownica, pompa pracuje z dużą temperaturą zasilania więc i COP musi być mniejszy od oczekiwanego. Twoja moc wężownicy podana jest pewnie dla zasilania 60-70 stopni, PC "lubi" niższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 18.09.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 To tak co najmniej 2 x za mała ta wężownica, pompa pracuje z dużą temperaturą zasilania więc i COP musi być mniejszy od oczekiwanego. Twoja moc wężownicy podana jest pewnie dla zasilania 60-70 stopni, PC "lubi" niższe temperatury. nie szalałbym z takimi stwierdzeniami. np w panasie dla pomp mniejszych niz 9kw wymagania minimalne to dla 200l 1,4m2 a dla 300l 1,8m2 przy pompach wiekszych niz 9kw to odpowiednio 2 i 2,4m2 nie wiem jakie sa wymagania w Zubadanie ale przypuszczam że podobne bo to wynika z zasad odbierania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.09.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Masz oczywiście rację, ale tu nawet to minimum nie jest zachowane . Tak czy inaczej wymiana zbiornika i tak jest nieuzasadniona ekonomicznie, bo inwestycja nie zwróci się nigdy. COPem na CWU bym się nie przejmował, poczekajmy z wyrokami do sezonu grzewczego. Ta PC to jedna z najlepszych na rynku więc powinno byc lepiej niż dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.09.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 .W tej chwili moja PC która jest tylko do grzania CWU zużywa średnio 1.2kW/24 przy bańce 300l temp. wody jest zadana 55 do której nie dobija bo pracuje tylko 3 x 2h .Temperatura w baniaku oscyluje w przedziale 38-52.Nam wystarcza a jak będzie mało to dostanie większe przydziały czasowe. Co to za pompa ciepła która potrzebuje 6 godzin grzania aby nagrzać i to nie do końca zbiornik 300l? U nas pompa lg grzeje zbiornik 300l sporo poniżej 1 godziny i tylko raz dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 18.09.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Masz oczywiście rację, ale tu nawet to minimum nie jest zachowane . Tak czy inaczej wymiana zbiornika i tak jest nieuzasadniona ekonomicznie, bo inwestycja nie zwróci się nigdy. COPem na CWU bym się nie przejmował, poczekajmy z wyrokami do sezonu grzewczego. Ta PC to jedna z najlepszych na rynku więc powinno byc lepiej niż dobrze. ma 200l i wężownice 1,7m2 - założyłem że dolna i górna są połączone, to spełnia minimum panasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.09.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Co to za pompa ciepła która potrzebuje 6 godzin grzania aby nagrzać i to nie do końca zbiornik 300l? U nas pompa lg grzeje zbiornik 300l sporo poniżej 1 godziny i tylko raz dziennie. Już tam zaraz co to za pompa która potrzebuje 6h?Normlna przeznaczona tylko do produkcji ciepłej wody użytkowej i tylko do tego.Zapomniałem dopisać tylko ,że nie pracuje non stop w tym przedziale i już pojawił się nowy film Pracuje raz w jednym okienku z tych trzech albo przez 1.5 okienka czy 2 zależy ile wody się zużyje.Przyrost na tą chwilę jest 3 stopnie na godzinę.Ma zadaną 55 ale jest coś takiego jak histereza nie wiem dokładnie jaka ale nie odpala się kiedy jest w baniaku 48 stopni.Podczas pracy konsumuje jakieś 400wat.Dziennie wychodzi średnio 1,2kW więc ja jestem happy jak za ciepłą wodę 60gr.Przecież nie będę grzał pod Ciebie tylko na nasze potrzeby.Jest też opcja zapięcia 2 wężownic które łącznie mają pojemność 2.6m2 Sprężarka Hitachi praca do -7.Powietrze brane z dużego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 18.09.2021 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Podsumowanie 3 doby znacznie lepiej ale dzisiaj już grzałem i to poprawiło wydajność za 3 dni łącznie 15-49 z tego dzisiaj 7-31 COP 4,4 Potwierdza sie informacja że grzanie jest znacznie sprawniejsze niż CWU. Gdybym to wiedział zostawiłbym stary 140 litrowy bojler na prad (wody nigdy mi nie zabrakło) a PC tylko do ogrzewania domu. Instalacja prostsza i tańsza a PC polowe roku „odpoczywa” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts