Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zubadan 6kW pierwszy dzień pracy

michal.bdg

Recommended Posts

Przecież to pierwsze odpalenie wody o temperaturze wodociągowej.To czego się spodziewałeś ,zużycia na poziomie 1kW? Na pierwsze odpalenie zawsze idzie więcej.W tej chwili moja PC która jest tylko do grzania CWU zużywa średnio 1.2kW/24 przy bańce 300l temp. wody jest zadana 55 do której nie dobija bo pracuje tylko 3 x 2h .Temperatura w baniaku oscyluje w przedziale 38-52.Nam wystarcza a jak będzie mało to dostanie większe przydziały czasowe.

Kolejny odczyt, nadal tylko CWU teraz jeszcze gorzej 8 do 18 czyli COP nieco ponad 2. w obecnej temp. otoczenia. Nie chce myslec co bedzie zimą.

Wiesz, że COP zależy od temperatur DZ. A wiesz, że również od temperatury GZ?

Jak grzejesz (prawie) cały zasobnik od temperatury wodociągowej to przy tej samej temperaturze DZ uzyskasz znacznie większy średni COP niż dogrzewając o ostatnie kilka stopni. Dlatego nie warto mieć za dużego zasobnika (należy tak dobrać, żeby grzać te 1-2x na dobę prawie w całości).

wężownica nie jest za mała? W panasie z tego co pamiętam to minimum przy zbiorniku 200l to jest 1.8m2 generalnie im wiecej tym lepiej. Może stąd kiepskie wyniki. Polecam kontakt z instalatorem, być może jednak z pompą coś jest nie tak. Świeża instalacja to niech sprawdzi i rozwieje Twoje wątpliwości.

Pow grzewcza weż. Gorna 0.7m2 /moc17kW/ dolna 1m2 /moc24kW/

To tak co najmniej 2 x za mała ta wężownica, pompa pracuje z dużą temperaturą zasilania więc i COP musi być mniejszy od oczekiwanego. Twoja moc wężownicy podana jest pewnie dla zasilania 60-70 stopni, PC "lubi" niższe temperatury.

To tak co najmniej 2 x za mała ta wężownica, pompa pracuje z dużą temperaturą zasilania więc i COP musi być mniejszy od oczekiwanego. Twoja moc wężownicy podana jest pewnie dla zasilania 60-70 stopni, PC "lubi" niższe temperatury.

nie szalałbym z takimi stwierdzeniami.

np w panasie dla pomp mniejszych niz 9kw wymagania minimalne to dla 200l 1,4m2 a dla 300l 1,8m2

przy pompach wiekszych niz 9kw to odpowiednio 2 i 2,4m2

nie wiem jakie sa wymagania w Zubadanie ale przypuszczam że podobne bo to wynika z zasad odbierania ciepła.

Masz oczywiście rację, ale tu nawet to minimum nie jest zachowane :(. Tak czy inaczej wymiana zbiornika i tak jest nieuzasadniona ekonomicznie, bo inwestycja nie zwróci się nigdy. COPem na CWU bym się nie przejmował, poczekajmy z wyrokami do sezonu grzewczego. Ta PC to jedna z najlepszych na rynku więc powinno byc lepiej niż dobrze.

.W tej chwili moja PC która jest tylko do grzania CWU zużywa średnio 1.2kW/24 przy bańce 300l temp. wody jest zadana 55 do której nie dobija bo pracuje tylko 3 x 2h .Temperatura w baniaku oscyluje w przedziale 38-52.Nam wystarcza a jak będzie mało to dostanie większe przydziały czasowe.
Co to za pompa ciepła która potrzebuje 6 godzin grzania aby nagrzać i to nie do końca zbiornik 300l? U nas pompa lg grzeje zbiornik 300l sporo poniżej 1 godziny i tylko raz dziennie.

Masz oczywiście rację, ale tu nawet to minimum nie jest zachowane :(. Tak czy inaczej wymiana zbiornika i tak jest nieuzasadniona ekonomicznie, bo inwestycja nie zwróci się nigdy. COPem na CWU bym się nie przejmował, poczekajmy z wyrokami do sezonu grzewczego. Ta PC to jedna z najlepszych na rynku więc powinno byc lepiej niż dobrze.

ma 200l i wężownice 1,7m2 - założyłem że dolna i górna są połączone, to spełnia minimum panasa

Co to za pompa ciepła która potrzebuje 6 godzin grzania aby nagrzać i to nie do końca zbiornik 300l? U nas pompa lg grzeje zbiornik 300l sporo poniżej 1 godziny i tylko raz dziennie.

Już tam zaraz co to za pompa która potrzebuje 6h?Normlna przeznaczona tylko do produkcji ciepłej wody użytkowej i tylko do tego.Zapomniałem dopisać tylko ,że nie pracuje non stop w tym przedziale i już pojawił się nowy film :D Pracuje raz w jednym okienku z tych trzech albo przez 1.5 okienka czy 2 zależy ile wody się zużyje.Przyrost na tą chwilę jest 3 stopnie na godzinę.Ma zadaną 55 ale jest coś takiego jak histereza nie wiem dokładnie jaka ale nie odpala się kiedy jest w baniaku 48 stopni.Podczas pracy konsumuje jakieś 400wat.Dziennie wychodzi średnio 1,2kW więc ja jestem happy jak za ciepłą wodę 60gr.Przecież nie będę grzał pod Ciebie tylko na nasze potrzeby.Jest też opcja zapięcia 2 wężownic które łącznie mają pojemność 2.6m2 Sprężarka Hitachi praca do -7.Powietrze brane z dużego garażu.

Podsumowanie 3 doby znacznie lepiej ale dzisiaj już grzałem i to poprawiło wydajność za 3 dni łącznie 15-49 z tego dzisiaj 7-31 COP 4,4 Potwierdza sie informacja że grzanie jest znacznie sprawniejsze niż CWU. Gdybym to wiedział zostawiłbym stary 140 litrowy bojler na prad (wody nigdy mi nie zabrakło) a PC tylko do ogrzewania domu. Instalacja prostsza i tańsza a PC polowe roku „odpoczywa”