Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Raki w słupkach i wieńcu

Recommended Posts

Kierownik powinien to zobaczyć i ocenić. Jeżeli konstrukcyjnie jest ok (po weryfikacji kier bud lub konstruktora), trzeba to naprawić za pomocą masy ceresit cd 25 lub podobnej w taki sposób, żeby zbrojenie było niewidoczne, czytaj w pełni otulone zaprawą (ochrona przed korozją) U mnie przy zdejmowaniu płyt szalunkowych z OSB z trzpieni powstały malutkie wgłębienia w kilku miejscach (nie było widać zbrojenia), które wypełniliśmy ceresitem. Na Twoim miejscu poważnie porozmawiałbym z majstrem. U mnie w projekcie jest całe mnóstwo belek / podciągów, trzpieni i słupów i wszystkie są gładkie jak lustro po rozszalowaniu (zero ubytków, poza kilkoma 2-3 mm przy zdejmowaniu płyt ze słupów). Na przyszłość pamiętaj, ze beton musi być odpowiednio wibrowany podczas wylewania a potem pielęgnowany (polewany wodą).

Wczoraj rozszalowali mi słupy i na jednym z nich moim oczom ukazały się 2 duże raki wielkości mandarynki. Pozostałe słupy lustro, tylko ten jeden. Kier bud zdecydował skuć ten słup powyżej raków i zalać jeszcze raz. Co się okazało….z gruszki poleciała gruda starego betonu, która ewidentnie zablokowała dostęp mieszanki w rejon raka. To tak przy okazji tego wątku - czasami beton z betoniarni tez nie jest idealny. W poniedziałek utrę im nosa, bo to już nie pierwszy raz taki numer.

Na początku gdy zobaczyłem te raki byłem wściekły na chłopaków budowlańców…nie miałem racji za co przeprosiłem!!