Fin3 19.09.2021 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 (edytowane) Dzień dobry, potrzebuję pomocy z rozmieszczeniem wentylacji. Niestety nie jestem dobrym architektem, dlatego rysunki są czysto... amatorskie Od razu przejdę do sedna. Pierwsza część - dół domu (metraż tutaj niestety nie jest rzeczywisty, jedynie rozstaw pomieszczeń się zgadza). Na niebiesko oznaczyłem wloty powietrza kratki wentylacyjne grawitacyjne i jeden nawiewnik w oknie. Na czerwono są kratki grawitacyjne wylotowe z takimi niuansami: (w kuchni jest okapnik zabudowany, w łazience jest zamontowany wentylator). Spiżarka posiada kratkę wentylacyjną która zimą działa jako wlot... i to dość mocny... Ogólnie brak problemów z pleśnią / grzybem, jedynie w kuchni odczuwalny jest problem z wilgotnością, czasem 80% + Pytanie do Was jest następujące, gdzie i jak usprawnić przepływ powietrza? Stawiam, że najtańszą opcją będzie umieszczenie w oknach dodatkowych wywietrzników(i tutaj swoje przemyslenia zaznaczyłem niebieskim znakiem zapytania), tylko nie wiem jakie gdzie dokładnie i ile ich. Nie chciałbym montować ich w każdym pomieszczeniu, stawiam, że stworzyłoby to problem z ogrzewaniem. Nie ukrywam, że muszę też coś zrobić z kratką w spiżarce, zimą wieje jak przed otwarte drzwi (kawał dużej kraty). Druga część domu: pierwsze piętro. Łazienka numer 1 zamontowany wentylator, bo był problem z odprowadzaniem wilgoci. Problem ustał, jednak musiało być otworzone w Przedpokoju 1 okno, by wentylator nie robił zamieszania w wentylacji w kuchni Kuchnia - okapnik, lecz nie zabudowany, pół kratka - pół okapnik. Łazienka 2 i Salon - zwykłe grawitacyjne. Również ponawiam to samo pytanie, gdzie montować ewentualnie wywietrzniki i jakie. Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na odpowiednim wyciszeniu pokoju 1,a słyszałem, że wywietrzniki potrafią przepuszczać trochę dźwięku, a to jest strona od ruchliwej ulicy. Bardzo bym prosił również o jakieś sugestie odnośnie sprzętu jaki mam użyć. Wentylatory, wywietrzniki? Chciałbym dowiedzieć się co jest polecane i co by spełniło swoje zadanie. Nie da się ukryć, że dom wlotów ma bardzo mało i niewiele rzeczy jest tu przemyślane. Jednak pewne rzeczy już wymieniam / naprawiam od prawie roku, więc powoli próbuje wypracować jakiś kompromis zadowalający. Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 19 Września 2021 przez Fin3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fin3 24.09.2021 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 odświeżam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.09.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Zleć wykonanie projektu zamiast zabawy na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fin3 26.09.2021 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Zleć wykonanie projektu zamiast zabawy na oko. Brak konstruktywnej odpowiedzi, czyli post dla postu.. Bezsensem jest znajomość dokładnego metrażu, gdyż sztywne przepisy budowlane są nierealne do wykonania np: 150m^3 przepływu w kuchni No nic, zero odpowiedzi, czyli idę na inne forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts