Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie ciśnienie i kapanie z zaworu bezpieczeństwa...

Recommended Posts

Witam !

Po ukończeniu remontu domku, który trwał prawie rok, podłączyłem grzanie wody i rozpoczął się problem... co tygodniowe kapanie wody spod pompy...

Wraz z panem, który instalował mi pompę ciepła doszliśmy do tego, że jest to wygrzewanie bakterii legionelli, ustawione, domyślnie przez firmę Vaillant, na raz w tygodniu i kapie z zaworu bezpieczeństwa....wyłączył (! ! !) więc opcję wygrzewania, mówiąc, że to nie jest potrzebne (! ! !)..... Po tym "zabiegu" rzeczywiście przestało kapać, ale nie było to zlikwidowanie problemu..... !

Zadzwoniłem, więc do serwisanta i on to potwierdził, że co tygodniowe wygrzewanie Legionelli, powinno odbywać się zgodnie z tymi ustawieniami...

Poza tym w rozmowie z nim, dowiedziałem się, że jednym z powodów przecieku może być źle dobrana bańka, która powinna mieć pojemność nie mniej niż 18 L (moja ma 12 L i wytrzymałość max do 4 barów) Normalnie , w każdy powszedni dzień, mam ciśnienie wody (z sieci) 4 bary, a w dniu wygrzewania tej bakterii, co przez przypadek udało mi się uchwycić i uwiecznić na filmie, zwiększa się do 5 barów... ! i jak widać na filmie, właśnie stamtąd jest wyciek wody...

Prosił mnie o ponowne skontaktowanie się z instalatorem i przedstawienie mu tego stanowiska... Problem w tym, że on prawie w ogóle nie odbiera telefonów i mam wielkie trudności kontaktu z nim...ale nie poddaję się...nadal próbuję.....w końcu się uda....(nie minął jeszcze rok od instalacji, więc mam nadzieję, że każda poprawka będzie darmowa...)

A co Wy o tym myślicie..?? Czy ktoś z Was miał podobny problem a jeśli tak to jak to "załatwił"..??

Ps. w linku film, na , którym uwieczniłem przeciek ....

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/264599-wysokie-ci%C5%9Bnienie-i-kapanie-z-zaworu-bezpiecze%C5%84stwa/

Czy masz w instalacji wodnej reduktor ciśnienia? Bo jeśli masz, to może wystarczyło by go wyregulować na niższe ciśnienie. Inny sposób ratowania się to wspomniane naczynie wzbiorcze 12l. Trzeba sprawdzić jakie jest w nim ciśnienie spoczynkowe, bo może już przy tych 4 barach naczynie jest napełnione. Tylko to trzeba sprawdzić bez ciśnienia w instalacji.

Witam !

Reduktora niemam (jeszcze, bo instalator mówił coś o nim) a co do zbiornika to wygląda na to, że mam ten:

https://iv.pl/image/GIRK21e

https://iv.pl/image/GIRK0jD

Pozdrawiam

(moja ma 12 L i wytrzymałość max do 4 barów)

Czyli Twój hydraulik to partacz. Wygląda, że masz naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa nie nadające się do CWU. Do CWU wytrzymuje minimum 10 bar bo z sieci norma dopuszcza 6 bar. I zawór bezpieczeństwa powinien wytrzymywać minimum 6 bar.

Wymień jedno i drugie.

Do tego pewnie trzeba zwiększyć ciśnienie wstępne (dopompować) przed podłączeniem. Do doboru rozmiaru i ciśnienia wstępnego możesz użyć apki reflex na Androida.

Witam !

Reduktora niemam (jeszcze, bo instalator mówił coś o nim) a co do zbiornika to wygląda na to, że mam ten:

Pozdrawiam

Tu masz napisane, że max ciśnienie 10 bar. Więc skąd wziąłeś, że wytrzymuje max do 4 barów?

Tu masz napisane, że max ciśnienie 10 bar. Więc skąd wziąłeś, że wytrzymuje max do 4 barów?

...mój błąd ...rano źle odczytałem z nalepki, dopiero wieczorem doczytałem symbol i nazwę tego naczynia...

Ale czy ten mój błąd przekreśla to co napisałeś na początku postu (aby zmienić naczynie i zawór)..??

A co z reduktorem ciśnienia...czy to też zainstalować..???

Ale czy ten mój błąd przekreśla to co napisałeś na początku postu (aby zmienić naczynie i zawór)..??

A co z reduktorem ciśnienia...czy to też zainstalować..???

Sprawdź ciśnienie wstępne. Jak jest właściwe, to naczynie za małe. Jak masz stabilne ciśnienie z sieci 4 bar to reduktor niewiele pomoże, bo nawet, jak zredukujesz do 2 bar odpowiednio zmieniając ciśnienie wstępne to problemu nie rozwiąże, bo jest nim rozszerzanie się wody podczas podgrzewania przy braku poboru. Zwyczajnie ta różnica w naczyniu się nie mieści.

Co innego jak z sieci dostajesz czasami >=5 bar i już masz naczynie pełne wody gdy zaczyna się dogrzewanie i nie ma miejsca na kompensację rozszerzalności cieplnej wody. Ale w takiej sytuacji zrobiłbym test z podniesieniem ciśnienia wstępnego w okolice 5 bar.

Witam !

... a co do zbiornika to wygląda na to, że mam ten:

Reflex DE jest naczyniem do instalacji wody użytkowej. Do instalacji wody pitnej Reflex ma naczynia serii DD.

file:///C:/Users/GA6A1~1.RUT/AppData/Local/Temp/137.pdf

Edytowane przez gondoljerzy
Sprawdź ciśnienie wstępne. Jak jest właściwe, to naczynie za małe
.

Nie wiem dokładnie co to jest ciśnienie wstępne....czy jest to ciśnienie, które cały czas pokazuje manometr..?? Jeśłi tak to ja mam cały czas 4 bary..

Jak masz stabilne ciśnienie z sieci 4 bar to reduktor niewiele pomoże, bo nawet, jak zredukujesz do 2 bar odpowiednio zmieniając ciśnienie wstępne to problemu nie rozwiąże, bo jest nim rozszerzanie się wody podczas podgrzewania przy braku poboru. Zwyczajnie ta różnica w naczyniu się nie mieści.

znaczy się instalacja reduktora nie pomoże..:(

Co innego jak z sieci dostajesz czasami >=5 bar i już masz naczynie pełne wody gdy zaczyna się dogrzewanie i nie ma miejsca na kompensację rozszerzalności cieplnej wody. Ale w takiej sytuacji zrobiłbym test z podniesieniem ciśnienia wstępnego w okolice 5 bar.

5 barów było w czasie wygrzewania Legionelli, wtedy zawór popuszczał....

Kiedy najlepiej jest dogrzewać wodę na Legionellę..?? U mnie pompa Vaillant ustawiona jest na 4.00 rano a grzanie wody kończę o 23.00..Wtedy przez pięć godzin woda wystygnie a o 4tej rano zaczyna się mocne grzanie. Może dlatego zawór popuszcza..?? Czy nie lepiej by było gdyby przesunąć koniec grzania na północ i zaraz potem, kiedy woda jest jeszcze gorąca (45st) zacząć dogrzewanie ...?? Nie wiem czy dobrze rozumiem zjawisko kompensacji ale skoro woda jest już dość ciepła to dogrzanie jej z 45 do ~ 70 nastąpiło by szybciej i może wtedy kompensacja była by mniejsza..??

Nie wiem dokładnie co to jest ciśnienie wstępne....czy jest to ciśnienie, które cały czas pokazuje manometr..?? Jeśłi tak to ja mam cały czas 4 bary..

Nie, to jest ciśnienie z sieci. Ciśnienie wstępne to ciśnienie, jakie pokaże manometr podpięty do wentyla gdy manometr pokazuje 0. Teoretycznie powinno się do tego naczynie zdemontować - ale możesz zakręcić główny zawór i "spuścić" ciśnienie odkręcając kran (woda ciepła i zimna musi "zejść"). Przy okazji zmierz, ile wody tak wyleci. W większości będzie to zawartość naczynia i jak to zrobisz przy 4bar to powinno być tego niewiele, a jak przy 5 bar to powinno być nawet więcej, niż wielkość naczynia. Jak różnica będzie niewielka, to znaczy, ze naczynie jest (prawie) pełne przy standardowym ciśnieniu z sieci, a wtedy powinien być prawie pusty. To oprócz zmierzenia ciśnienia w wentylu będzie dowód, że trzeba dopompować powietrza.

Nie wiem czy dobrze rozumiem zjawisko kompensacji ale skoro woda jest już dość ciepła to dogrzanie jej z 45 do ~ 70 nastąpiło by szybciej i może wtedy kompensacja była by mniejsza..??

Z puntu widzenie zbyt dużego wzrostu ciśnienia najlepiej grzać, gdy jest pobór który "spuści" ciśnienie. Ale to obejście problemu a nie prawidłowe rozwiązanie.

Edytowane przez Kaizen
Teoretycznie powinno się do tego naczynie zdemontować - ale możesz zakręcić główny zawór i "spuścić" ciśnienie odkręcając kran (woda ciepła i zimna musi "zejść").

...chodzi o zawór główny wody w całym domu...?? czy jakiś inny "główny"...??

......................

Dopisuję dzień później...

Nie zdążyłem spuścić tej wody, bo tak dokładnie nie wiedziałem który zawór zamknąć....

Wczoraj instalator zamontował mi reduktor ciśnienia z manometrem...Ustawił ciśnienie na 3 bary(wcześniej z sieci miałem 4 bary). Dziś rano było wygrzewanie Legionelli i nic nie przeciekało...będę to jeszcze obserwował, zobaczę co będzie za tydzień (ponowne, cykliczne, wygrzewanie)...

Pozdrawiam

Edytowane przez Munder

Wczoraj instalator zamontował mi reduktor ciśnienia z manometrem...Ustawił ciśnienie na 3 bary(wcześniej z sieci miałem 4 bary). Dziś rano było wygrzewanie Legionelli i nic nie przeciekało...będę to jeszcze obserwował, zobaczę co będzie za tydzień (ponowne, cykliczne, wygrzewanie)...

To Ci przecież pisałem:

Sprawdź ciśnienie wstępne. Jak jest właściwe, to naczynie za małe. Jak masz stabilne ciśnienie z sieci 4 bar to reduktor niewiele pomoże, bo nawet, jak zredukujesz do 2 bar odpowiednio zmieniając ciśnienie wstępne to problemu nie rozwiąże, bo jest nim rozszerzanie się wody podczas podgrzewania przy braku poboru. Zwyczajnie ta różnica w naczyniu się nie mieści.

A instalator to trąba. Sprawdził chociaż to ciśnienie wstępne?

Reduktor nic tu nie pomoże - pytanie, czy da się coś poratować poprawą ciśnienia wstępnego, czy trzeba naczynie większe montować. Użyłeś apki reflexa żeby sprawdzić, jakiej wielkości powinno być naczynie?

To Ci przecież pisałem:

....Sprawdził chociaż to ciśnienie wstępne?

Przy mnie nikt nic nie sprawdzał....a w ogóle to on tej instalacji nie robił..ze mną kontaktował się przez telefon, umawialiśmy sie na termin na który przysłał swojego pracownika z gotowym sprzętem do zamontowania...

Użyłeś apki reflexa żeby sprawdzić, jakiej wielkości powinno być naczynie?

Ja nie wiem jakie wartości wpisać...

- "Moc"...??? jaką moc...???

- "Pojemność"....zbiornika przeponowego...?? u mnie 12 litrów

- "Największy strumień przepływu.....??? A skąd ja mam to wiedzieć...??

- Max temp w podgrzewaczu".....w apce stoi 60st, a skąd ja wiem ile jest u mnie...??

-Min. temp w podgrzewaczu.. 10st.. a nie wiem ile u mnie...

- "Rozszerzanie".....skąd to mam niby wiedzieć..??

itd....itd....itd..

Skąd mam brać te dane...?? Łatwo Ci pisać i pytać, bo siedzisz w tym...a ja nie wiem nic na ten temat..nawet jak czytam to nie wiem o czym...trudno taki już jestem...widać za tępy aby to ogarnąć, więc prostym językiem pytam co zrobić aby było dobrze..., jeśli chcesz mi pomóc (podpowiedzieć) , to równie prostym językiem postaraj się mi to wytłumaczyć......

Ciśnienie wstępne to ciśnienie[....] Teoretycznie powinno się do tego naczynie zdemontować - ale możesz zakręcić główny zawór i "spuścić" ciśnienie odkręcając kran (woda ciepła i zimna musi "zejść").

Nie odpowiedziałeś jaki zawór główny....

Edytowane przez Munder

Skąd mam brać te dane...?? Łatwo Ci pisać i pytać, bo siedzisz w tym...

Szukaj ogarniętego hydraulika.

Nie odpowiedziałeś jaki zawór główny....

Taki, po zakręceniu którego z kranu poleci kilka(naście) litrów wody i przestanie lecieć.