Munder 19.09.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Witam.. Na ekranie w pompie ciepła pokazane są trzy temperatury...1. temperatura zewnętrzna2.Temperatura pokojowa3.Temperatura zadana Moje pytanie - jeśli , w lecie, ustawiłem temperaturę zadaną na 18*C (tak aby pompa nie pracowała) a temperatura pokojowa wskazywała 24, 25*C to co ogrzewało wodę w rurkach..?? i czy w ogóle coś ją ogrzewało..?? Skąd brała się ta temperatura...?? Czy z otoczenia..?? Kiedy na zewnątrz było 28 *C i czasami ponad, to jeszcze mogę zrozumieć, ale teraz kiedy na zewnątrz jest 14, 15, 16 *C a temperatura pokojowa nadal oscyluje wokół 24, 25*C to tego już nie bardzo mogę zrozumieć... Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 (edytowane) teraz kiedy na zewnątrz jest 14, 15, 16 *C a temperatura pokojowa nadal oscyluje wokół 24, 25*C to tego już nie bardzo mogę zrozumieć... Nie zdarzyło Ci się w takich temperaturach, w słoneczny dzień wsiąść do samochodu i odpalić klimę? https://forum.muratordom.pl/entry.php?132785-Sk%C4%85d-si%C4%99-bior%C4%85-zyski-bytowe https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567-Zyski-s%C5%82oneczne-ile-tracimy-latem-a-zyskujemy-zim%C4%85 A wody w rurach nie grzała Ci pompa obiegowa? Edytowane 19 Września 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Munder 19.09.2021 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 (edytowane) Nie wiem o co chodzi Ci z tą klimą w samochodzie... Pompa obiegowa..?? Nie wiem, nie znam się na tym wszystkim...Mam ogólny mętlik w głowie...Nie wiem czy grzała czy nie grzała. Dziś na zewnątrz 14*C, na sterownikach w pokoju mam 22, i 23 st*C a na pompie 27,5*C temp..pokojowej przy ustawieniach temperatury zadanej 18*CGdzie więc grzanie..?? Edytowane 19 Września 2021 przez Munder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Nie wiem o co chodzi Ci z tą klimą w samochodzie... Dokładniej wyjaśnione w linkach. Nie wiem czy grzała czy nie grzała..Na sterownikach w pokoju dziś mam 22, i 23 st*C a na pompie 27,5*C przy ustawieniach temperatury zadanej 18*C Konkretnie gdzie na pompie to zmierzone? Gdzieś w obudowie? Jak grzeje CWU to normalne, że w okolicy jest cieplej. Woda dosyć dobrze przewodzi ciepło, więc nawet jak w rurach woda nie płynie (a może płynąć konwekcyjnie) to ciepło rozchodzi się od źródła ciepła. A w samym pomieszczeniu technicznym jaką masz temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Munder 19.09.2021 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Konkretnie gdzie na pompie to zmierzone? Gdzieś w obudowie? Na ekranie pompy... Tu dzisiejsze temperatury poranne.. https://iv.pl/image/GIRKrC1 Jak grzeje CWU to normalne, że w okolicy jest cieplej. Woda dosyć dobrze przewodzi ciepło, więc nawet jak w rurach woda nie płynie (a może płynąć konwekcyjnie) to ciepło rozchodzi się od źródła ciepła. Jest tak jak piszesz, bo zaraz po wygrzaniu wody na likwidację Legionelli, temp.pokojowa była ponad 30*C, więc to ciepło musiało zadziałać na czujnik wewnętrzny pompy.. A w samym pomieszczeniu technicznym jaką masz temperaturę? trochę chłodniej bo mieści się w pomieszczeniu gdzie jest również garaż a drzwi do garażu jeszcze nie do końca uszczelnione.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts