Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Moje Ciepło

tomasziolkowski

Recommended Posts

Ej.....dziewczęta! Dajcie spokój.

Nie ma co zaśmiecać wątku takim biciem piany.

Każdy swój mały rozumek ma i jakieś decyzje podejmuje.

Na dzień dzisiejszy w co piątym NOWOBUDOWANYM domu montowana jest pompa ciepła jako główne źródło ogrzewania. Mam nadzieję że jeśli ten nowy program dofinansowań przejdzie w takiej formie jak zapowiadają to będzie ich dużo więcej. (inwestycyjnie wyjdzie to taniej niż gaz, a ceny gazu szaleją).

I bardzo dobrze. Ja wolałbym mieć sąsiadów ogrzewających PC niż ekogroszkiem,

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnóstwo domów z lat 80 czy 90 nie ma żadnych kominów dymnych. Niektórzy zaadaptowali w tym celu ciągi wentylacyjne, co jest sprzeczne z projektem i niebezpieczne.

Piszesz bzdury.

Nie wiem co ty tu wypisujesz.

Jeżeli chodzi o to, że mając przy ulicy sieć miejską czy gazową wolę zamontować pompę ciepła, to jeśli się temu dziwisz, to jesteś ignorantem.

Kłamiesz. Napisałeś:

Czyli wprost pokazałeś, jak można próbować oszukać wytyczne w programie Czyste Powietrze.

Ja sądzę po twoich wypowiedziach, że jesteś mało rozumnym, kłamliwym i prymitywnym człowieczkiem.

Powodzenia życzę Z PC :D Jak na ulicy jest sieć lub Gaz.

A co sobie myślisz to Lotto

Ta w latach 80-tych kominów nie było!!!!!:lol2::lol2::lol2::rotfl::D

Edytowane przez -voymar-

Małe miasto z którego pochodzę, oraz niedalekie miasto powiatowe. Oprócz standardowych blokowisk są tu całe osiedla domów jednorodzinnych, po kilkadziesiąt domów, budowanych w latach 90-tych, nie mają wybudowanych żadnych kominów oprócz wentylacyjnych. Ogrzewane z sieci miejskiej do dziś, choć niektórzy wspomagają się różnego rodzaju kozami, kotłami podłączonymi pod owe wentylacje.

To co dla mnie najzwyklejsze, tu wywołuje sensację.

Małe miasto z którego pochodzę, oraz niedalekie miasto powiatowe. Oprócz standardowych blokowisk są tu całe osiedla domów jednorodzinnych, po kilkadziesiąt domów, budowanych w latach 90-tych, nie mają wybudowanych żadnych kominów oprócz wentylacyjnych. Ogrzewane z sieci miejskiej do dziś, choć niektórzy wspomagają się różnego rodzaju kozami, kotłami podłączonymi pod owe wentylacje.

Bo ile jest takich miejsc?

Ja też mam sieć lecz 3 km. od domu I od ponad 40 lat nie doszla do mnie jak i gaz.

A każdy projekt z tamtych lat czy to 80-te czy 90-te w swym projekcie miał KOMIN i tu nie ma zmiłuj. A że ludzie robili jak robili to inna inszość. W projekcie BYŁ.

A dlaczego się niektórzy wspomagali KOZAMI?

Bo budując dom w latach 80-tych za komuny było tanio jak była sieć. a komina nie robił jak był w projekcie bo jeden mądry nie zrobił i tak szło. Druga sprawa to taka że wtedy ciężko bylo o materiały budowlane a sieć była. Tak lata te szybko sie skończyły i przyszedł rok 90 lub 92r. Komuna padła bezrobocie zaczęło rosnąć gwałtownie. Koszty za CO+CWU zaczęły rosnąc , byly 3 razy wyższe niż węgiel. I co dalej? kombinacja ---bo komina nie było a mógł być więc co bylo robić? Trzeba podłączyć się do wentylacji --bo koszty NAS ZJEDZĄ

Cała prawda tamtych lat.

Edytowane przez -voymar-

Co prawda Bełchatów to miasto powiatowe ale tutaj z 90% domów budowanych w latach 90' jest podpięte do sieci miejskiej. Ponad to jeśli PEC ma tylko możliwość rozbudowy sieci to to robi bo mam od kilku lat ciagły kontakt z osobą, która zamawia u mnie miedzy innymi izoacje i rozmawiamy na ten temat. Bełchatów może być pod tym względem uprzywilejowany (wiadomo dlaczego) ale jak się chce to można.

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

A wiecie, że program Moje Ciepło już wystartował? Wnioski o dofinansowanie można składać od 29.04.2022 r. Na gruntowe pompy ciepła można otrzymać max. 21 tys. zł a na powietrze/woda i powietrze/powietrza max 7 tys. zł. Trzeba oczywiście spełnić warunki określone w programie, między innymi te dotyczące budynku o podwyższonym standardzie energetycznym, bo EP nie może przekraczać 63 kWh/(m2 × rok).

Pompy ciepła muszą mieć minimalną klasę efektywności energetycznej A++ dla temperatury zasilania 55 st.C

Czy ktoś już składał wniosek? Jak się sprawą ma współczynnika EP? Jeśli np. ktoś ma projekt z 2016r i wprowadził samodzielnie zmiany dot. Ocieplenia i sposobu grzania z pieca na pc?

Potwierdzeniem wsp. Ep jest tylko i wyłacznie swiadectwo energetyczne lub charakterystyka energetyczna oparte na rzeczywistym stanie budynku, z tym ze swiadectwo energetyczne wykonujemy po zakonczeniu budowy, a przed odbiorem budynku.

Edytowane przez asolt

Pauliq jak uda się ze współczynnikiem EP zejść do 63 kWh/(m² × rok) w 2022 i 55 w kolejnych latach to dofinansowanie dostaniesz.

z samą PC to raczej nie realne więc musisz i tak kupić fotowoltaike, solary, wiatrak, biomasę , rekuperację aby potem kupić sobie pompę z dotacją :)

Pauliq jak uda się ze współczynnikiem EP zejść do 63 kWh/(m² × rok) w 2022 i 55 w kolejnych latach to dofinansowanie dostaniesz.

z samą PC to raczej nie realne więc musisz i tak kupić fotowoltaike, solary, wiatrak, biomasę , rekuperację aby potem kupić sobie pompę z dotacją :)

Rekuperację do PC, ciekawy powód, jeszcze o takim nie słyszałem. Widocznie sa jeszcze tacy którzy mają w nowych projektach oszukaną charakterystykę energetyczną bo inaczej WG nie przejdzie. Wiem zaraz sie tu pojawią propagatorzy kominków dla uzasadnienia WG tylko po co?, zamiast pomyslec o faktycznym zmniejszeniu energochłonosci domu.

No dobra ok, rozumiem. Więc w jaki sposób polepszyć to? Fotowoltaika? Bez sensu są te ich programy. Do starych domów która są nie raz sitami dają kasę na pc a nowy domek który jest szczelny nie dają bo brakuje ep.. Za fotowolty dam minimum 30 000 żeby dostać te 7 000 na pompę.. fest opłacalny biznes..

No dobra ok, rozumiem. Więc w jaki sposób polepszyć to? Fotowoltaika? Bez sensu są te ich programy. Do starych domów która są nie raz sitami dają kasę na pc a nowy domek który jest szczelny nie dają bo brakuje ep.. Za fotowolty dam minimum 30 000 żeby dostać te 7 000 na pompę.. fest opłacalny biznes..

Nie wiem czego nie rozumiesz, dom ma być bardzo ciepły żeby dostać dotację, koniec i kropka. Jak ktoś chce budować durszlak, to niech płaci w całości za źródło. To jest zwyczajna motywacja do tego aby dom był maksymalnie energooszczędny. W starych domach dotację się dostaje za to by nie kopcić, a i tam można termomodernizację zrobić i zmniejszyć zapotrzebowanie.

Nie wiem czego nie rozumiesz, dom ma być bardzo ciepły żeby dostać dotację, koniec i kropka.

Jak opierają dotację o EP to nic to nie mówi o tym, jak dom jest "ciepły". Wystarczy wywalić kolektory na dach i/lub grzać peletem - może być durszlak maksymalny z WG a bez problemu wykręcisz EP<55kWh/m2/r. Dużo trudniej przy PC - bez rekuperacji zupełnie bez szans.

.... Dużo trudniej przy PC - bez rekuperacji zupełnie bez szans.

Nie doceniasz magików oszustów architektów, za kase wszystko podpiszą. Wiedzą ze i tak tego nikt nie zweryfikuje. A mam coraz wiecej zapytan od inwestorów którzy uparli sie aby nie miec rekupracji ale zeby dostac dotację na PC w tym programie. Nowe domy bez rekuperacji,.a bład jest nie tylko w braku nadzoru i weryfikacji tej radosnej twórczosci architektów, panstwo tez ma ty swój negatywny wcale duzy udział nie nakazujac instalacji rekuperacji w nowych budynkach.To jest pomijajac wszystkie inne aspekty sankcjonowanie oszukiwania charakterystyk i swiadectw przez architektów.