Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Moje Ciepło

tomasziolkowski

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

przeglądając stronę https://mojecieplo.gov.pl/ trafiłem na dokument "Obowiązki informacyjne Beneficjenta" w którym to takie zdanie się znajduje: "Beneficjent, który uzyskał dotację w Programie „Moje Ciepło” z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie zobowiązany jest do informowania w okresie realizacji zadania oraz w terminie 5-ciu lat od daty wypłaty środków".

Na stronie jest do pobrania wzór tabliczki informacyjnej. Trzeba wpisać wartość inwestycji i kwotę dofinansowania.

Czy ja dobrze rozumiem ze mam na moim pięknym domu powiesić szpetną tablicę, że wziąłem 7K dopłaty i trzymać ją tam 5 lat ?

Pozdrawiam,

Zgodnie z regulaminem:

Tabliczka powinna być umieszczona w miejscu lokalizacji inwestycji np. na budynku/ogrodzeniu itp.

Nie ma dokładnie napisane, gdzie ma się znajdować. Ma być w widocznym miejscu lokalizacji inwestycji. Czyli może być również w maszynowni umieszczona na jednostce wewnętrznej, czy też na jednostce zewnętrznej nie mniejsza niż A4.

Edytowane przez jambos

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
Witam. Mam pytanie czy ktoś składający wniosek o dotację z programu Moje Ciepło dostał informację/odpowiedź o odrzuceniu wniosku??? Czy da radę skutecznie się odwołać od takiej decyzji??? Pompa montowana w lutym 2022 ale płacona była zaliczka na pompę w grudniu 2021. No i z tego powodu też został odrzucony wniosek. Wiem, że jest tak w regulaminie odnośnie kosztów kwalifikowanych. W mailu napisali o możliwości odwołania się od decyzji i dlatego pytam czy ktoś może próbował to zrobić.

• 4 months później...
Czy można obniżyć kominkiem rekreacyjnym EP aby uzyskac minimalne wymagane EP w programie moje ciepło?

EP obniży. Ale sam program wymaga, żeby w domu nie było źródła ciepła na paliwo stałe. W FAQ masz, że przymykają oko nie traktując kominka rekreacyjnego czy ozdobnego jako źródło ciepła. Więc jak się uprzesz żeby kominek uwzględnić w świadectwie to obniży Ci EP, ale nie dostaniesz dofinansowania, bo będziesz miał źródło ciepła na paliwo stałe.