Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja CO na antresoli w nowym bloku

ksiiol

Recommended Posts

witajcie,

jest to mój pierwszy post tutaj ;)

Kupiłem mieszkanie od dewelopera dwupoziomowe.

Antresola ma około 36m2 i ma 3 ściany nieogrzewane.

Deweloper zaplanował tam jeden duży grzejnik + grzejnik drabinkowy (w łazience, która finalnie tam nie powstanie).

Zastanawiam się nad zmianami w instalacji CO, żeby pozbyć się tego wielkiego jednego grzejnika.

Myślałem, o grzejniku kanałowym przy wyjściu na taras, ale nie mam praktycznych doświadczeń z tym i nie wiem czy spełni moje oczekiwania.

Do remontu mam jeszcze 2-3 tygodnie więc chciałbym zobaczyć co tutaj można zrobić.

Link do zdjęć:

https://photos.app.goo.gl/19uni1NEZZN23NLH8

Wszelkie rady mile widziane ;)

dzięki,

Krzysiek

Edytowane przez ksiiol
brak załączników

Hm, ciepłe powietrze z dołu idzie z natury rzeczy na antresolę i będzie z definicji najcieplejszym miejscem. A trzy ściany to mam nadzieję dobrze ocieplone jak zewnętrzne. Zatem zanim zaczniesz remont wespnij się na antresolę zmierz temperaturę i tak samo na poziomie bazowym mieszkania. Z tego co wiem problemem jest różnica temperatur. Wynikiem cyrkulacji pod tym wysokim sufitem.

Jak dalej będziesz miał wątpliwości to walnij ogrzewanie jakąś farelką przez godzinę i znów zbadaj temperaturę , i po godzinie i po trzech

Klimę na dole zamontuj. W lecie schłodzi, zimą ogrzeje taniej, niż z sieci czy kotłowni osiedlowej.

A chłodu to bardziej bym się obawiał na dole, jak nie będzie tam podłogówki, bo ciepłe powietrze ucieknie do góry.

Edytowane przez Kaizen

dół wygląda tak:

https://photos.app.goo.gl/W7f85T6jUAozABAbA

Jest to nowy budynek więc zakładam dobrą izolację.

Na górze też planuje Klimę zamontować, bo w lecie może być gorąco.

Podłogówki raczej nie będzie.

Jeszcze mieszkanie nie odebrane więc nie bardzo mam jak zmierzyć temperaturę ;(

dzięki za informacje, tak na pewno zrobię, a jeśli chodzi o sam grzejnik to na chwilę obecną raczej skłaniam się do: https://www.grzejniki-vasco.pl/grzejniki-pionowe/niva/niva-n2l1-2020-x-720-kolor-bialy-sklep.html

mniej więcej coś takiego.

Wydaje mi się prostsze w montażu i mniej kłopotliwe a z tego co widzę, to powinien wystarczyć