ksiiol 21.09.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) witajcie, jest to mój pierwszy post tutaj Kupiłem mieszkanie od dewelopera dwupoziomowe. Antresola ma około 36m2 i ma 3 ściany nieogrzewane. Deweloper zaplanował tam jeden duży grzejnik + grzejnik drabinkowy (w łazience, która finalnie tam nie powstanie). Zastanawiam się nad zmianami w instalacji CO, żeby pozbyć się tego wielkiego jednego grzejnika. Myślałem, o grzejniku kanałowym przy wyjściu na taras, ale nie mam praktycznych doświadczeń z tym i nie wiem czy spełni moje oczekiwania. Do remontu mam jeszcze 2-3 tygodnie więc chciałbym zobaczyć co tutaj można zrobić. Link do zdjęć: https://photos.app.goo.gl/19uni1NEZZN23NLH8 Wszelkie rady mile widziane dzięki, Krzysiek Edytowane 21 Września 2021 przez ksiiol brak załączników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 21.09.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Hm, ciepłe powietrze z dołu idzie z natury rzeczy na antresolę i będzie z definicji najcieplejszym miejscem. A trzy ściany to mam nadzieję dobrze ocieplone jak zewnętrzne. Zatem zanim zaczniesz remont wespnij się na antresolę zmierz temperaturę i tak samo na poziomie bazowym mieszkania. Z tego co wiem problemem jest różnica temperatur. Wynikiem cyrkulacji pod tym wysokim sufitem. Jak dalej będziesz miał wątpliwości to walnij ogrzewanie jakąś farelką przez godzinę i znów zbadaj temperaturę , i po godzinie i po trzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2021 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) Klimę na dole zamontuj. W lecie schłodzi, zimą ogrzeje taniej, niż z sieci czy kotłowni osiedlowej.A chłodu to bardziej bym się obawiał na dole, jak nie będzie tam podłogówki, bo ciepłe powietrze ucieknie do góry. Edytowane 22 Września 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiiol 22.09.2021 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 dół wygląda tak:https://photos.app.goo.gl/W7f85T6jUAozABAbA Jest to nowy budynek więc zakładam dobrą izolację.Na górze też planuje Klimę zamontować, bo w lecie może być gorąco. Podłogówki raczej nie będzie. Jeszcze mieszkanie nie odebrane więc nie bardzo mam jak zmierzyć temperaturę ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.09.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Tak. klima to doskonały pomysł na antresoli . A parę dekad temu znajomek zastosował wentylator nadmuchujący ciepłe powietrze spod sufitu antresoli na dół. Chwalił sobie zimą te rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiiol 23.09.2021 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 dzięki za informacje, tak na pewno zrobię, a jeśli chodzi o sam grzejnik to na chwilę obecną raczej skłaniam się do: https://www.grzejniki-vasco.pl/grzejniki-pionowe/niva/niva-n2l1-2020-x-720-kolor-bialy-sklep.htmlmniej więcej coś takiego. Wydaje mi się prostsze w montażu i mniej kłopotliwe a z tego co widzę, to powinien wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts