scina10 23.09.2021 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Witam. Wylałem fundament 30x30 bezpośrednio w ziemi, zazbrojony pod altankę na działce (w sumie dobudówkę, dwie scianki) Beton sam zrobiłem w betoniarce w proporcjach 3:1 w temp. 15 stopni. Po 7 dniach zacząłem murować na nim 1 warstwę z bloczka betonowego. Beton z góry jest twardy, można po nim chodzić dlatego postanowiłem murować. Ale zauważyłem z boku, że beton jakby nie związał, jest kruchy, można go skrobać a nawet wbić szpadel, jakby mokry. Kolor ma grafitowy. Moje pytanie. Czy ten beton jeszcze zwiąże? Może to być spowodowane złym cementem? Czy mogę na nim stawiać 1 warstwę bloczka betonowego a na to suporex 12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 24.09.2021 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 jaki cement, jakie proporcje i mieszane z czym? Na cemencie zwykle są dane do konkretnej mieszanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scina10 24.09.2021 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Cement z marketu https://m.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cementy-i-wapna/cement-professional-line-32-5-r-25-kg-artcem,p435924,l352.html Właśnie widzę, że nie ma dobrych opinii.Proporcje 1 wiadro cementu, 3 wiadra żwiru z piaskiem, woda mieszane w betoniarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.09.2021 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Cement najtańszy to jedno, 7 dni to jednak trochę za krótko ale do stawiania pierwszej warstwy powinno wystarczyć.Po trzecie to jeśli betoniarką fundament lany w gruncie to część mleczka mogła wsiąknąć w ziemię dlatego też z boku może być trochę kruchy.Po czwarte to przy rozrabianiu w betoniarce oprócz proporcji ważna jest także kolejność dodawania składników.Po piąte to nie sugeruj się niczym bo beton z betoniarki nigdy nie dorówna mieszance towarowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 24.09.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Ja też używam tego cementu i nie mam z nim najmniejszych problemów. Wykonuje z niego zaprawę ale i robiłem też beton do belek żelbetowych. Podstawa to nie pozwolić uciec mleczku cementowemu po wówczas pozostanie sam piach i żwir po prostu cały cement ucieknie razem z wodą. Moje belki były podlewane przez deszcz cały zeszły tydzień. Są twarde jak skała i dziś już po nich chodziłem. Generalnie beton dojrzewa prawie miesiąc i w tym czasie trzeba go odpowiednio pielęgnować wodą. Jeżeli cement uciekł z wodą to nic z tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.09.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Nie lałeś go wodą po wylaniu fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts