bolek75 23.09.2021 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Chciałbym (ze względu na koszty ogrzewania) zamontować wkład kominkowy NORDflam Etna Eko 13kW. Czyli w/g dokumentacji komin będzie rurą 180mm. Mieszkanie jest na piętrze domku (kwadraciaka). Wykonanie instalacji nie stanowi dla mnie problemu ale mam obawy do długości komina. Pomierzyłem że odległość od paleniska do wylotu będzie 4m (w tym po drodze jedno kolanko i trójnik). Wiem że najlepiej by było wydłużyć komin np. o 1m, ale wtedy powstałby mały „koszmarek” 3m ponad dach. Czy na takim kominie 4metrowym da się w miare dobrze użytkować kominek? Zdjęcie powyżej znalazłem w sieci, czyli już ktoś ma tak zainstalowany kominek ale czy mu to działa? Edytowane 23 Września 2021 przez bolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.09.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 jak się obawiasz o mały zug to obdarz koniec odpowiednią nasadą i będzie dobrze. Cichaczem napisze ten co jest starczy. Ale taki układ to raczej kraje południa . Blacha szybko się wyziębia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 https://www.pereko.pl/kalkulatorPrzekrojuKomina.html I chodzi o wysokość - czyli pionową część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek75 23.09.2021 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 I chodzi o wysokość - czyli pionową część A jak u mnie są 2 odcinki pionowe (przed i za przepustem) to mam je zsumować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.09.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Będzie działać, a jak będzie trochę słabszy ciąg, musisz dać sobie czas na otwieranie drzwi. Powolutku, bez pośpiechu i niekoniecznie jak jest dużo dymienia w środku. Przy problemach (których raczej nie przewiduję), możesz palić tylko do góry nogami....http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts