Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa szczelina między drzwiami balkonowymi, regulacja

Recommended Posts

Witam,

Wprowadziłem się do nowego mieszkania i jak zrobiło się zimniej, zauważyłem że "ciągnie" mi z drzwi balkonowych.

Mam wyjście na balkon składające się z jednych drzwi uchylnych, jednych które otwierają się dopiero wajchą po otwarciu pierwszych i jeszcze jedno stałe okno. Producent Vidok.

Okazało się, że górą w ogóle drzwi nie łapią, mogłem ręką odgiąć je od ramy.

To już wyregulowałem, choć lewe (te które są na "wajchę") drzwi wymagały bardzo dużego podniesienia by zrównać je z prawymi i żeby się domykały - wstawiam foto jak wygląda regulacja na lewych i prawych. Z czego może wynikać taka rozbieżność?

Teraz już nie wieje, ale zdziwiło mnie to że między drzwiami szczelina nie jest równa. Na środku jest bardzo mała a na górze i dole robi się "normalna".

Nie wiem z czego to może wynikać - poluzowałem trochę dociąg do ramy bo klamka się ciężko zamykała ale nic to nie zmieniło.

241543909_601774517504456_3055504749226239833_n.jpg242352554_1130394967786953_9193763127941424666_n.jpg241474850_297009082187540_941645612897702919_n.jpg242190660_1259760231128839_7091898520823191328_n.jpg

Edytowane przez gordini

Rzeczywiście wymagały dużego podniesienia....zbyt dużego.

Proszę je opuścić na lewym zawiasie, bowiem zaraz z niego spadnie lub go wyłamie i znaleźć powód tego "nie trzymania" .

Przykładowe przyczyny to: jest rozciągnięta ościeżnica lub źle wyparte skrzydło.

Szczelina pomiedzy skrzydłami to efekt szklenia i rozciagnięcia skrzydeł w 'beczkę" lub np. przesuniętych podkładek.

Jeżeli nowe mieszkanie to proszę zgłosic problem do dewelopera aby przysłał serwis okienny zamiast samemu szukać powodów i, niestety, często przedobrzyć.

Wyżej Stary napisał prawdopodobne przyczyny i prawidłowe porady.

Szczelina która się zwęża na środku to częsta przypadłość. Ogólnie rzecz biorąc: to tylko plastik i każde niedociągnięcie techniczne sprawi, że taka beczka się pojawi. Niektóre firmy od razu fabrycznie punktowo wklejają szybę by zapobiec takiemu zjawisku.

Wg mnie bez wizyty lepszego serwisanta się nie obejdzie, bo wg mnie trzeba przeszklić skrzydło i dokonać korekt w ustawieniu podkładek.