Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam problem

Dom ma 3 poziomy+parter w sumie to jest 400m, a ja ogrzewam nie caly jeden (jakies 80m2) i sie wkurzylem jak sasiedzi mi mowia (ogrzewaja po 200m2) ze placa 300zł a ja płace ok 600zł za duzo mniej ogrzania bo za 80m2 (nie jest otwarte tak ze cieplo idzie dalej)

Piec mam najnowszego Vailanta 5KW - musialem wziasc tak duzy bo jesli bym mial ogrzac wszystko to mniejszy by nie wydolal (chodzi rowniez o wode ciepla)

Mam zbiornik na wode 150l i na piecu ustawione : woda 55`i centralne 55`no i przy wyjsciu wody jest tzw mieszacz z zegarem temperatury ktora chcem aby byla w kranie

Trzeci obieg caly czs chodzi ale tylko na moim pietrze (mam tak zrobione aby bylo oszczednie i mam odlaczony obieg cieplej wody i centralnego z nastepnych pieter, czyli woda goraca tam nie lata i sie nie chlodzi)

Co moze byc przyczyna tak duzych kosztow ?

Słyszlem tez ze niektuzy maja caly czas wode na piecu ustawiona na max (jakies 80`) a na wyjsciu ma budynek podkrecona na tym mieszaczu na jakies 55`

Co o tym wszystkim myslicie bo mnie szlak trafia jak ktos placi polowe mniej za dwa razy tyle ogrzewanej powierzchni

Podpowiedzcie cos, bede wdzieczny

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/26478-kolosalne-op%C5%82aty-problem-z-ustawieniem-centralnego-i-wody/

Podejrzewam, że masz 50 a nie 5 kW. I to nawet jak na 400 m2 jest stanowczo za dużo jak na taki "wieżowiec". Obecnie twój kocioł pracuje duzo poniżej swojej sprawności to jedno. Strop i drzwi wenetrzne pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi nie mają odpowiedniej izolacji co powoduje, że do ogrzania twoich 80 metrów potrezba więcej energii niż np dla domu o takiej samej powierzchni całkowitej. To tyle co na odległość można by powiedzieć.
cześć. trochę za mało danych ale przy takim metrażu kubatura to na pewno jakieś min 1500 m3. Ty ogrzewasz jedynie jakieś 240m3 jednak jeżeli nie grzejesz w innych pomieszczeniach to przy różnicy już 4C następuje wymiana pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami jeśli strop nad pomieszczeniem, które ogrzewasz jest nie ocieplony spróbuj go prowizorycznie zaizolować rozkładając np. płyty styropianu. cześć

Arczi

Sprawa jest oczywista tak musi być że dużo płacisz. Jak zaczniesz ogrzewać cały dom to koszta ogrzewania w przeliczeniu na m2 drastycznie spadną. Przyczyna jest banalna. Otóz pomiędzy pomieszczeniami nieogrzewanymi a ogrzewanymi jest bardzo słaba izolacja cieplna. Ścianek działowychi stropów sie nie ociepla. Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania zależy od róznicy temperatur po obu stronach ściany, jej powierzchni i izolacyjności cieplnej. U ciebie jest teraz tak że róznica temperatur jest spora izolacyjnośc prawie żadna. pomieszczenia nieogrzewane musisz traktować jakby to było podwórze. Jedyna rada to prowizorycznie docieplić sciany sasiadujące z nie ogrzewanymi pomieszczeniami.

Pozdrawiam

Ok, a co myslicie o cieplej wodzie, niektorzy mowia zebym podkrecil regulator cieplej wody na maxa na piecu (jakies 80-85`) i aby taka goraca woda byla caly czas w bojlerze (150l) a na budynek powinienem ustawic taka jaka chcem (przy wyjsciu goracej wody z bojlera mam zawor mieszajacy z wskaznikiem temperatury)

Co o tym myslicie, zaoszczedzi to cos, a moze bedzie jeszcze drozej ?

Kumpel ma tak ustawione no i placi faktycznie mniej, przy ogrzewaniu 250m2 i cieplej wodzie placi 450zl, z tym ze piec ma mniejszy.

(Ogrzewa caly parter 250m2 a pietro nad nim jest odlaczone)

I to mnie strasznie wkurza, ze ja grzejac trzy razy mniej musze placic wiecej

Co tu robic dalej? moze piec tak duzej mocy wciaga podwojnie gazu (vailant tegoroczny) , choc jak postoje troche czasu i poslucham to niby rzadko sie wlacza i krotko pracuje

Podpowiedzcie co jeszcze ?

Arczi rozumiem twoje żale ale naprawdę nie masz co kombinować jak nie ocieplisz prowizorycznie to bedziesz grzał i tyle. JoShi ma rację że w pierwszym sezonie trzeba grzać trochę wiecej ale to raczej 20 no może góra 30% ale nie tyle co u ciebie. Ja przez jakiś okres czasu również utrzymywałem 2 pomieszczenia ogrzewane a resztę zimne i to mnie naprawde drogo kosztowało tyle kurcze co teraz ogrzewanie połowy domu. A teraz mam 23 oC a wtedy było w tych pomieszczeniach chyba ze 16..18oC. Jeśli chodzi o temperaturę c.w.u. to optymalnie jest trzymać 50...55oC bo straty mniejsze niz przy 80 oC . Jak będziesz trzymał w zsobniku 80oC to błyskawicznie sie zakamieni. Przy temperatuże powyżej chyba 52 czy 53 oC podobno lawinowo nastepuje wzrost ilości kamienia w zasobniku.

Pozdrawiam

JoShi ma rację że w pierwszym sezonie trzeba grzać trochę wiecej ale to raczej 20 no może góra 30% ale nie tyle co u ciebie.

Nie koniecznie. Zalezy jakie technologie i ile czasu dom byl sezonowany (o ile wogole byl) przed zamieszkaniem. Jednym slowem jak dozo wilgoci tam siedzi. Roznice miedzy pierwszym a np 3-4 sezonem grzewczym moga przekraczac 40 % (zrodlo - wlasne statystyki)

Witam,

calkowicie zgadzam sie z przedmowcami. Rzeczywiscie koszty grzania w I sezonie grzewczym sa najwieksze. Wliczylbym to poprostu w koszt budowy domu a nie jego uzytkowania. U mnie w zeszlym roku koszta byly wyzsze blisko o 50%, niz w obecnym. Pamietam ze strasznie klalem i szukalem roznych powodow dlaczego tak sie dzieje. Napewno b. duze znaczenie ma odp. ustawienie kotla. Eliminujac wszelkie przyczyny itd. pozniej pozostaje tylko wygrzewac i czekac do nastepnego sezonu grzewczego, w ktorym napewno bedzie lepiej. W zeszlym roku w styczniu (fakt ze zima byla znacznie ostrzejsza ok -10 C) moje rachunki za gaz byly na poziomie 800-900 zl (pow. grzewcza ok 240 m2). W obecnym roku za listopad 220 zl oraz za grudzien tez ok 250 zl (w tym podgrzewanie wody). Tak wiec roznica jak sam widzisz jest spora. Jesli chodzi o nastawy kotla wiele z nich ustawialem eksperymentalnie obserwujac jego zachowanie przez 2 dni. Niestety panowie z seriwsu Vaillanta nie sa w stanie i nie chca robic nastaw, w dodatku sami dokladnie nie wiedza i tlumacza to tym ze kazda instalacja jest inna i trzeba do niej podchodzic indywidualnie. (Troche w tym prawdy ale czesc ustawien to wynika z prostego logicznego myslenia. Moim zdaniem na poczatek to przy obecnej powierzchni grzewczej powinienes ograniczyc moc grzewcza kotla np. o polowe (skoro narazie ogrzewasz tylko niecale 100 m2). Na samym jego rozruchu i godzinnej pracy tracisz bardzo duzo gazu. Bezsprzeczna napewno jest dobra termoizolacja, ale przeciez nie poprzyklejasz styropianu na sciany dzialowe....

Odpowiednie nastawy regulatora oraz wybiegu pompy itd. powinny choc troche zmniejszyc te koszta.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

No rozumiem

Ale dalej pytanie z ta ciepla woda

Dzis sie meczylem i az sie wystraszylem, dalem pokretlo grzania wody na piecu na maksa i pierwszym razem szybko nagrzal i sie wylaczyl, ale chwila i znow pokazywal ze grzeje wode, potem znow

Wzielem spowrotem na polowe (55`) bo az strach pomyslec jak by tak mial co chwile sie grzac

Kurde nie wiem jak sie ustawiua ten mieszacz, kombinowalem po podkreceniu wody aby bylo 55` na wyjsciu na budynek a on caly czas powyzej 60` czasem 65`-68` . Sa tam kreski niebieskie w lewo a czerwone w prawo, i nie wiem czy w strone niebieskich to zamyka zimna czy dopuszcza, tak samo z czerwonymi, nie moglem wyczuc (bardzo nie wiele reagowal)

A druga sprawa to jek nagrzeje bojler na maksa (ponad 60`)to gdy mieszacz bedzie wypuszczal np 50`na budynek to obieg cyrkulacji podaje ta wode z bojlera, czyli duze strany na kursowaniu tej wody

Co o tym myslicie?

Arczi

Tak nie powinno być że kocioł przy rozgrzewaniu zasobnika pracuje zrywami. Coś chyba masz nie tak zrobione. U mnie jak kocioł pracuje na zasobnik to grzeje bez wyłaczeń az zasobnik jest naładowany. Jak w miedzyczasie jest rozbiór c.w.u. to grzeje dłużej. Popatrz dobrze w instalacje bo cos może być skopane. A może zasobnik ma weżownicę o zbyt małej mocy w stosunku do mocy kotła ??? Kocioł jak grzje zasobnik to pracuje na full a twój zasobnik może nie jest w stanie odebrać całej mocy z kotła i dlatego kocioł sie wyłącza. Jak masz c.w.u. z podmieszania to chyba powinieneś mieć 2 pompy cyrkulacyjne ?? Jedną mieszajaca wode w samym zasobniku a druga na przewodzie cyrkulacyjnym c.w.u. musiałby sie jakiś fachowiec wypowiedzieć na tyle sie nie orientuję.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
No, jeszcze jest ryzyko, ze kociol jest walnięty. Ostateczny sposób (gdy wszystkie inne zawiodą) - przeczytac instrukcję :D . No i wezwac serwisanta (innego niz ten, co kociol zakladal).

Przeczytalem mail "Inwestora" jeszcze raz i musze zaprotestowac. Przy kotlach 1-funkcyjnych (przynajmniej Vaillanta) wlasnie kociol pracuje z przerwami - woda w zasobniku podgrzewana jest pośrednio - nie wyplywa z niego do kotla, tylko kociol grzeje wode w otaczającym go plaszczu do temperatury ok.85 stopni, a ta gorąca woda trafia do wężownicy zasobnika i tam oddaje cieplo zasobnikowi - to są 2 zupelnie nie połączone ze soba środowiska - inna woda krąży w wężownicy i kotle i jest jej w sumie kilkanascie litrow i te kilkanascie litrow nagrzewa sie w kotle do 85 stopni a potem musi nagrzac np. 150 litrowy zasobnik do 55 stopni, nie mieszając sie z nim. Z tego względu praca kotla jest urywana jak te kilkanascie litrow sie nagrzeje do 85 stopni i potem sobie krąży aż odda cieplo zasobnikowi i tak apiać od nowa.

Nie zmienia to faktu, ze coś nie gra, skoro placisz 600,- Pln miesiecznie. jest jeszcze inne ryzyko: awaria licznika gazu. Sprawdz tez to...

Przekorek - ale inwestor, podobnie jak ja ma kondensata - ja też obserwuję, że kocioł jak juz zacznie grzać cwu (nieważne, jak to robi) to grzeje az do osiagniecia temp. zadanej - u mnie 45 stC.

A nawiasem mówiąc - kto i po co pałac a' 400 m2 wybudował :)

pozdr - Krzysiek