Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszenie szerokości bramy garażowej.

Recommended Posts

Podczas pomiarów wyszło, że otwór na bramę (w założeniach 5x2,25) garażu dwustanowiskowego jest za duży o około 10 cm. Drobną różnicę można uzupełnić jakąś zaprawą, ale 5 cm na stronę to chyba za dużo. Zwłaszcza, że jednak musi to być mocne, aby zamontować w tym albo zaraz obok prowadnice bramy. Obróbka taka więc raczej odpada.

Zamówienie bramy 5,1m to koszt już 3000 zł większy.

Czytałem o jakichś "profilach systemowych", ale nigdzie nie znalazłem takich. Czy ktoś ma doświadczenie w takich rozwiązaniach?

Czytałem także, że alternatywą dla profili systemowych jest zamontowanie drewnianej belki, ale wolałbym nie łączyć materiałów. Zwłaszcza, że drewno może za jakiś czas stwarzać problemy.

PS. Różnica w rozmiarze bramy rzeczywistym a projektowym być może wynikła w związku z nierównym wymurowaniem bloczków przez budowlańców. Trafiłem na paprochów jak się okazało, choć wcale nie najtańszych :(

Raczej niczym tego nie zamurujesz bo nie zwiążesz 5 cm sporku z bloczkami muru tylko zawsze będzie to doklejone.

W zależności od tego czy montujesz bramę po stronie wewnętrznej garażu czy do boków zamontuj bramę do kilku kotw lub kątownikach zamocowanych w do muru od strony wewnętrznej a ubytek od strony zewnętrznej przysłonisz styropianem lub wełną podczas docieplenia domu.

Taki sposób pozwala na w optymalnie ciepłe zamocowanie.

Edytowane przez Mareks77

To brama skrzydłowa? czy panelowa?

Panelowa.

A odpowiadając na inne wpisy (dziękuję za nie) - dowiedziałem się u montażysty już po kilku dniach od pomiarów, że jednak dadzą radę zamontować na standardowych prowadnicach. Będąc na szkoleniu u producenta zapytali właśnie o takie rozwiązania (cóż za zbieg okoliczności :)) i okazało się, że mają 12 cm tolerancji, więc da się bez kombinowania na szczęście.

To, że będzie maksymalnie wysunięta prowadnica to nawet dobrze, bo zgodnie z tym, co się dowiedziałem i tutaj także pisano, będę mógł lepiej ocieplić boki tego otworu.

W poszukiwaniach również trafiłem na "patenty" z płaskownikami, kątownikami i podobnymi sposobami mocowania prowadnic nie bezpośrednio do ściany, a właśnie do tych "patentów".

No i także spotkałem się opiniami, że żadne doklejanie warstwy betonu nic nie da, bo to nie zwiąże odpowiednio mocno z murem. Chyba, że jakieś kotwy tam jeszcze wstawić i jakąś siatką zazbroić, ale to już chyba przerost treści nad formą. Pewnie taniej by wyszło kupić bramę na wymiar, choć między 5 a 5,1 m jest różnica ponad 1500-2000 zł.

Edytowane przez Aydin