Aydin 30.09.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Podczas pomiarów wyszło, że otwór na bramę (w założeniach 5x2,25) garażu dwustanowiskowego jest za duży o około 10 cm. Drobną różnicę można uzupełnić jakąś zaprawą, ale 5 cm na stronę to chyba za dużo. Zwłaszcza, że jednak musi to być mocne, aby zamontować w tym albo zaraz obok prowadnice bramy. Obróbka taka więc raczej odpada. Zamówienie bramy 5,1m to koszt już 3000 zł większy. Czytałem o jakichś "profilach systemowych", ale nigdzie nie znalazłem takich. Czy ktoś ma doświadczenie w takich rozwiązaniach? Czytałem także, że alternatywą dla profili systemowych jest zamontowanie drewnianej belki, ale wolałbym nie łączyć materiałów. Zwłaszcza, że drewno może za jakiś czas stwarzać problemy. PS. Różnica w rozmiarze bramy rzeczywistym a projektowym być może wynikła w związku z nierównym wymurowaniem bloczków przez budowlańców. Trafiłem na paprochów jak się okazało, choć wcale nie najtańszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.09.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 To brama skrzydłowa? czy panelowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 01.10.2021 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Gdzieś widziałem, że taki problem gość rozwiązał montując bramę do ramy pospawanej z kątowników.5 cm to też chyba dałoby się nadlać betonem - szalunek, parę worków gotowego b20 i dzień roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.10.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 (edytowane) Raczej niczym tego nie zamurujesz bo nie zwiążesz 5 cm sporku z bloczkami muru tylko zawsze będzie to doklejone.W zależności od tego czy montujesz bramę po stronie wewnętrznej garażu czy do boków zamontuj bramę do kilku kotw lub kątownikach zamocowanych w do muru od strony wewnętrznej a ubytek od strony zewnętrznej przysłonisz styropianem lub wełną podczas docieplenia domu.Taki sposób pozwala na w optymalnie ciepłe zamocowanie. Edytowane 1 Października 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.10.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Jak masz murowane nie słupy to nic solidnie nie zamocujesz, chyba że przez płaskowniki na wylot ściany. Wtedy wykuwasz trochę bliczka aby wyszło te 15 cm betonu do zalania, szalujesz i zalewasz. Ale lepiej zrobisz jak pogadasz z montażystą, może kątownik wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 02.10.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 (edytowane) To brama skrzydłowa? czy panelowa? Panelowa. A odpowiadając na inne wpisy (dziękuję za nie) - dowiedziałem się u montażysty już po kilku dniach od pomiarów, że jednak dadzą radę zamontować na standardowych prowadnicach. Będąc na szkoleniu u producenta zapytali właśnie o takie rozwiązania (cóż za zbieg okoliczności ) i okazało się, że mają 12 cm tolerancji, więc da się bez kombinowania na szczęście. To, że będzie maksymalnie wysunięta prowadnica to nawet dobrze, bo zgodnie z tym, co się dowiedziałem i tutaj także pisano, będę mógł lepiej ocieplić boki tego otworu. W poszukiwaniach również trafiłem na "patenty" z płaskownikami, kątownikami i podobnymi sposobami mocowania prowadnic nie bezpośrednio do ściany, a właśnie do tych "patentów". No i także spotkałem się opiniami, że żadne doklejanie warstwy betonu nic nie da, bo to nie zwiąże odpowiednio mocno z murem. Chyba, że jakieś kotwy tam jeszcze wstawić i jakąś siatką zazbroić, ale to już chyba przerost treści nad formą. Pewnie taniej by wyszło kupić bramę na wymiar, choć między 5 a 5,1 m jest różnica ponad 1500-2000 zł. Edytowane 2 Października 2021 przez Aydin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts