Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuga pod toaletą jest mokra

aruba85

Recommended Posts

Witam,

Zauważyliśmy z żoną, że pod miską WC (stelaż podtynkowy) mamy wilgotną fugę. W łazience jest ogrzewanie podłogowe. Wszystkie fugi po umyciu wysychają, natomiast te pod miską WC są cały czas wilgotne. Żadnych widocznych wycieków nie widać, fuga nie jest uszkodzona. W drugiej toalecie na poddaszu jest wszystko w porządku. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Albo....macie dzieci? Bo nasz młody niby celuje ale mu jakos ucieka i jak się go nie przydusi to nie umyje, i takie kwiatki u nas są. Jak się porządnie umyje łazienkę to póki młodemu nie ucieknie to jest ok. Też myślałem, że jest problem gdzieś ze szczelnością........ Ewentualnie podczas spłukiwania jak muszla bezkołnierzowa może poleci ponad.

Jeśli użytkownik słabo celuje w muszlę, to będzie mokra muszla od dołu. W niektórych typach wisi kropla w najniższym miejscu porcelany. Lepiej wykonac eksperyment. Okleić folią górę muszli i taśmą dookoła, poziomą folię centralnie obciążyć drewnianym klockiem 50-100g lub nakrętką M8, aby woda rozpryskiwana podczas spuszczania skapała centralnie do muszli. Muszli używać oczywiście nie można, wodę spuszczacie kilka razy dziennie i patrzycie czy jest mokra fuga. Ponieważ wyeliminowany jest "bład celowania użytkownika" i rozpryski spuszczanej wody, to zostają tylko przecieki.

Witam,

Zauważyliśmy z żoną, że pod miską WC (stelaż podtynkowy) mamy wilgotną fugę. W łazience jest ogrzewanie podłogowe. Wszystkie fugi po umyciu wysychają, natomiast te pod miską WC są cały czas wilgotne. Żadnych widocznych wycieków nie widać, fuga nie jest uszkodzona. W drugiej toalecie na poddaszu jest wszystko w porządku. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Wygląda to na wykraplanie się wody podczas spuszczania górą miski wc . To często się zdarza miskach bez rantowych .

Gdyby wyciek był spowodowany nieszczelnością rur połączeniowych stelaż - miska , mokra plama rozchodziłaby się od zabudowy stelaża .

Być może potrzebujesz wizyty kogoś z doświadczeniem , aby ustalić co jest nie tak .

Możliwe jest też , że komuś coś oleistego rozlało się w tamtej okolicy . Zwykłe WD-40 wystarczy , aby fuga była trwale ciemniejsza .

Ja kilka razy montowałem jedną z muszli. Musiałem dokupić nawet nowy zestaw rurek Geberita bo źle dociąłem. To jedna z najbardziej niewdzięcznych spraw w nowym domu. Mało precyzyjne rozwiązanie.

A to jest interesujące , bo Geberit do swoich produktów dokłada instrukcje montażu napisaną językiem obrazkowym .