aruba85 01.10.2021 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Witam,Zauważyliśmy z żoną, że pod miską WC (stelaż podtynkowy) mamy wilgotną fugę. W łazience jest ogrzewanie podłogowe. Wszystkie fugi po umyciu wysychają, natomiast te pod miską WC są cały czas wilgotne. Żadnych widocznych wycieków nie widać, fuga nie jest uszkodzona. W drugiej toalecie na poddaszu jest wszystko w porządku. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 01.10.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Może cieknąć tylko w czasie spłukiwania, albo parę minut po, jak woda sobie znajdzie drogę. Przyjrzyj się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aruba85 01.10.2021 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nic nie cieknie, od kilku dni nie używamy tej toalety na górze. Przykryliśmy tą fugę kartonem żeby sprawdzić czy coś nie cieknie z wc - karton suchutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.10.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Cieknie ze złącza które jest za płytą g-k. Źle założona lub wadliwa uszczelka (czarna guma) między porcelaną a krótką czarną rurą fi 90, albo pęknięta lub zarysowana z zewnątrz czarna rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.10.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Albo....macie dzieci? Bo nasz młody niby celuje ale mu jakos ucieka i jak się go nie przydusi to nie umyje, i takie kwiatki u nas są. Jak się porządnie umyje łazienkę to póki młodemu nie ucieknie to jest ok. Też myślałem, że jest problem gdzieś ze szczelnością........ Ewentualnie podczas spłukiwania jak muszla bezkołnierzowa może poleci ponad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.10.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Ja kilka razy montowałem jedną z muszli. Musiałem dokupić nawet nowy zestaw rurek Geberita bo źle dociąłem. To jedna z najbardziej niewdzięcznych spraw w nowym domu. Mało precyzyjne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.10.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Jeśli użytkownik słabo celuje w muszlę, to będzie mokra muszla od dołu. W niektórych typach wisi kropla w najniższym miejscu porcelany. Lepiej wykonac eksperyment. Okleić folią górę muszli i taśmą dookoła, poziomą folię centralnie obciążyć drewnianym klockiem 50-100g lub nakrętką M8, aby woda rozpryskiwana podczas spuszczania skapała centralnie do muszli. Muszli używać oczywiście nie można, wodę spuszczacie kilka razy dziennie i patrzycie czy jest mokra fuga. Ponieważ wyeliminowany jest "bład celowania użytkownika" i rozpryski spuszczanej wody, to zostają tylko przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 04.10.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Witam, Zauważyliśmy z żoną, że pod miską WC (stelaż podtynkowy) mamy wilgotną fugę. W łazience jest ogrzewanie podłogowe. Wszystkie fugi po umyciu wysychają, natomiast te pod miską WC są cały czas wilgotne. Żadnych widocznych wycieków nie widać, fuga nie jest uszkodzona. W drugiej toalecie na poddaszu jest wszystko w porządku. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Wygląda to na wykraplanie się wody podczas spuszczania górą miski wc . To często się zdarza miskach bez rantowych . Gdyby wyciek był spowodowany nieszczelnością rur połączeniowych stelaż - miska , mokra plama rozchodziłaby się od zabudowy stelaża . Być może potrzebujesz wizyty kogoś z doświadczeniem , aby ustalić co jest nie tak . Możliwe jest też , że komuś coś oleistego rozlało się w tamtej okolicy . Zwykłe WD-40 wystarczy , aby fuga była trwale ciemniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 04.10.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Ja kilka razy montowałem jedną z muszli. Musiałem dokupić nawet nowy zestaw rurek Geberita bo źle dociąłem. To jedna z najbardziej niewdzięcznych spraw w nowym domu. Mało precyzyjne rozwiązanie. A to jest interesujące , bo Geberit do swoich produktów dokłada instrukcje montażu napisaną językiem obrazkowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts