SmartFox 01.10.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 (edytowane) Witajcie,potrzebuję poradzić się, w jaki sposób odratować przetarty parkiet. Ile mogłaby kosztować fachowa naprawa i jak takie coś można zrobić samemu bez specjalistycznego sprzętu? Niestety lokatorzy nie dali znać, że drzwi opadły, na skutek czego powstało to przetarcie. Rysy są na głębokość do 1-2mm, a samo przetarcie zajmuje powierzchnię ok. 22 x 35cm. Z góry dzięki za poradę. http://extended2.ayz.pl/parkiet2.jpg Edytowane 1 Października 2021 przez SmartFox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 01.10.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 jak to lakier to cyklinowanie - właściwie pozostaje cyklinować całość. Jak olejowosk można się bawić.. Niestety po zdjęciach widzę, że lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 01.10.2021 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nie można wymienić tych klepek? To jest gdzieś przy drzwiach, więc na skraju. Buczyna, nie jakieś egzotyczne drewno, powinno dać się załatwić i pewno to będzie tańsze, niż cyklinowanie całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 01.10.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nie można wymienić tych klepek? To jest gdzieś przy drzwiach, więc na skraju. Buczyna, nie jakieś egzotyczne drewno, powinno dać się załatwić i pewno to będzie tańsze, niż cyklinowanie całości? Jasne, że można, trzeba tylko je zerwać i wziąc pod uwagę, że pewnie już takich nie sprzedają więc kolor będzie się różnił + nawet jak sprzedają to kolor przez upływ czasu będzie baaaardzo odbiegał od pozostałych. Jak komuś nie będzie przeszkadzała taka "jasna plama" na podłodze to działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 01.10.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Jasne, że można, trzeba tylko je zerwać i wziąc pod uwagę, że pewnie już takich nie sprzedają więc kolor będzie się różnił + nawet jak sprzedają to kolor przez upływ czasu będzie baaaardzo odbiegał od pozostałych. Jak komuś nie będzie przeszkadzała taka "jasna plama" na podłodze to działaj. Jakie sprzedają? Takie rzeczy można zrobić na zamówienie. Stolarz z dobrą piłą i materiałem, jest spokojnie w stanie zrobić takie klepki. Wiem, ja codziennie robię przy pile. A kolor dobiera się na próbniku. Bierze klepkę do sklepu, buczynę, kupuje i maluje. Kolor tego buka jest częsty. Ja wiem, że ciocia Zosia wie, że były zmieniane klepki i zawsze zauważy Cyklinowanie jest w porządku, gdy są liczne uszkodzenia, ale przy kilku klepkach, bym nie chciał, bo traci się na grubości parkietu, a jeszcze ten kurz w domu. Nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.10.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Jeżeli pozostały parkiet jest już powycierany to można pomyśleć o cyklinowaniu całości.Można też cyklinować przedpokój lub wyszlifować te zarysowania a resztę zostawić.Najlepiej jak zadzwonisz do tych co cyklinują i może od nich otrzymasz sensowną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 04.10.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Jakie sprzedają? Takie rzeczy można zrobić na zamówienie. Stolarz z dobrą piłą i materiałem, jest spokojnie w stanie zrobić takie klepki. Wiem, ja codziennie robię przy pile. A kolor dobiera się na próbniku. Bierze klepkę do sklepu, buczynę, kupuje i maluje. Kolor tego buka jest częsty. Ja wiem, że ciocia Zosia wie, że były zmieniane klepki i zawsze zauważy Cyklinowanie jest w porządku, gdy są liczne uszkodzenia, ale przy kilku klepkach, bym nie chciał, bo traci się na grubości parkietu, a jeszcze ten kurz w domu. Nie warto. Dołożone drewno z dobranym kolorem inaczej się będzie wybrawiało w czasie niż to, które leży już lata. Więc na starcie dobierzesz kolor i nie będzie wiele widać, ale po 2-3 latach będzie spora różnica - stare drewno już niewiele się zmieni, a nowe-podmienione zmieniać będzie się mocno. Acz jak na wynajem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts