Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem na tynku

Recommended Posts

Ja w pierwszej kolejności sprawdził bym czy te wypuklości są "głuche", lub przy nacisku ręką się uginają. Jeżeli tak będzie to znaczy że nastąpiło odspojenie kleju i siatki.

Znam takie przypadki, tak samo to wyglądało na osiedlu domków szeregowych. Goście kupili wadliwą partię kleju do siatki, efekt wszystko do poprawki.

Ja w pierwszej kolejności sprawdził bym czy te wypuklości są "głuche", lub przy nacisku ręką się uginają. Jeżeli tak będzie to znaczy że nastąpiło odspojenie kleju i siatki.

Znam takie przypadki, tak samo to wyglądało na osiedlu domków szeregowych. Goście kupili wadliwą partię kleju do siatki, efekt wszystko do poprawki.

Zgadzam się......Odspojenie kleju i siatki raczej nie ale sprawdził bym czy czasem odspojeniu nie nastąpiła w samej warstwie tynku. Znam to z budowy gdzie pominięto warstwę gruntu szczepnego pod tynkiem a elewacja na ścianie południowej po letnich upałach pojawiły się spękania i purchle.

Styropian lub wełna były raczej proste więc obstawiam niedbałe wykonanie samej warstwy kleju z siatką a następnie zacierania samego tynku.

Edytowane przez Mareks77

WItam, proszę o ocenę czy to jest zrobione dobrze, nie mam kogo się poradzić. elewacja została wykonana jakieś 3 miesiące temu, teraz zostały założone lampki. Mam wątpliwości czy elewacja została wykonana właściwie, a może to tylko kwestia lampek.

Pozdrawiam

Grzesiek

Zmień lampki na inne i problem zniknie . Można oczywiście zabawić się w poprawianie , ale po kilkunastu poprawkach sam dojdziesz do wniosku , że wystarczy zmienić lampki .

Ale wymyślił...

W sumie dobrze powiedział. Sam tez sie cieszę, że poza trzema lampkami nad drzwiami nie zastosowałem elewacyjnych. Niestety mało kto ma idealnie zrobione elewacje - przy takich lampkach wychodzą niedoskonałości. Ja zamontuje ogrodowe, oddalone od elewacji przez co nie wyeksponuje nierówności (mniejsze niż tutaj ale są).

Taki rodzaj lamp, powoduje zanieczyszczenie środowiska światłem. Źle się czują z tym ptaki i owady.

Być może. Jeśli to ma pomóc elewacji to je zmienię.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bardziej jednak interesuje mnie czy elewacja i ocieplenie jest wykonane prawidłowo pod względem technicznym. Czy nie zacznie zaraz odpadać albo pękać. Lampki są bardzo mocne to fakt, może gdyby założyć słabsze i bardziej oddalone od ściany to byłoby lepiej, ale muszę mieć pewność, że ocieplenie i elewacja są poprawnie zrobione w kwestii technicznej.

• 3 weeks później...