Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym polega prawidłowy montaż okna dźwiękoszczelnego?

Recommended Posts

Na wielu stronach z oknami dźwiękoszczelnymi podkreślane jest, że ważny jest odpowiedni montaż, aby okno było dźwiękoszczelne.

Co do dokładnie oznacza?

Wątpię, czy w moim mieście są specjaliści od zakładania okien dźwiękoszczelnych. Co z tego, że kupię wysokiej klasy okno, jak przyjdzie pan Franek i wstawi je jak każde inne.

Zapewne należałoby kupić dobrą piankę dźwiękoszczelną. Na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Nie ma czegoś takiego jak pianka dźwiękoszczelna. Praktycznie każda taka jest i ma Rw na poziomie 60dB.

Piana montażowa 60dB tłumienia?

Dasz namiary na źródło tej informacji? Silka chwali się zaledwie 50dB i to przy grubosci 15cm

Piana ma nedzne tłumienie. Więcej daje tynk wewnętrzny i nasunięcie na nią wełny od zewnątrz.

Na wielu stronach z oknami dźwiękoszczelnymi podkreślane jest, że ważny jest odpowiedni montaż, aby okno było dźwiękoszczelne.

Co do dokładnie oznacza?

To oznacza ni mniej ni więcej, że w odniesieniu do każdej jednostkowej sytuacji montaż powinien być zaprojektowany. Aby dobrać się do tematu warto wcześniej znać wartość hałasu obciążającego oraz izolacyjność akustyczną muru konstrukcyjnego. Kupowanie i montowanie okien z myślą o walce z hałasem bez tej wiedzy to często wyrzucone pieniądze.

Piana montażowa 60dB tłumienia?

Dasz namiary na źródło tej informacji?

Praktycznie na każdej puszce pianki montażowej (oglądam instrukcje jak mam w ręku nowy produkt). Nie wnikam wg jakich norm jest to liczone. Wartość o 50-100 % przekracza parametry okien, więc szukanie problemu w pianie uważam za zwykłe naciąganie.

Nie wnikam wg jakich norm jest to liczone. Wartość o 50-100 % przekracza parametry okien, więc szukanie problemu w pianie uważam za zwykłe naciąganie.

A szkoda. Bo jak pogooglałem to podają (nie wszyscy - znalazłem Soudala, wielu producentów pianek nie podaje parametrów akustycznych) jakowyś współczynnik Rst,w. Nie mogę znaleźć, co to takiego. Na pewno nie to samo co Rw i nie można tego porównywać z Rw okna czy muru. To jakaś ściema marketingowa.

Podawanie jakiegokolwiek parametru tłumienia akustycznego bez podania grubości materiału czy budowy przegrody nie ma sensu. Co z tego, jak ma 100% więcej niż okno - ale przy grubości 10m?

Edytowane przez Kaizen

Googlaj, szukaj. Może coś ciekawego znajdziesz i się podzielisz.

Nie widzę sensu drążyć problemu teoretycznego. Jestem praktykiem, niemal codziennie na budowie z pistoletem do piany w ręku i swoje widzę. W życiu kieruję się intuicją i rzeczy niewarte uwagi pomijam.

Na temacie "piany dźwiękoszczelnej" się zatrzymałem, bo widzę że jest to "fajny" temat dla naciągaczy, którzy oferują montaże "z pianą dźwiękoszczelną" za adekwatną opłatą.

Ba! ja ostatnio widziałem reklamę jakiejś piany z tym hasłem..