3rav 05.10.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 (edytowane) Witam, Mam podpisana umowę z firmą na instalacje 3.6KWp (montaż na listopad 2021), mam pytanie jakie są wymagania techniczne odnoście uziemienia inwertera i paneli PV, czy są wymagane? Pytam dlatego iż Pan z firmy iż wystarczy to uziemienie jakie mam, a ma na poddaszu wyprowadzony przewód 5x2.5mm^2, pytałem się tego Pana tak 3 razy czy to jest wystarczający przekrój przewodu do poprawnej pracy i spełnienia wymagań. Powiedział iż samych paneli nie będą uziemiać a falownik podłączą właśnie do przewodu PE 2.5mm^2, czy to jest poprawne podłączenie czy ta firma chce moim kosztem zaoszczędzić? Budynek szeregowy bez instalacji odgromowej, dach pokryty blachą trapezową. Mogę prosić jeszcze o informację:1. Czy uziemienie paneli jest niezbędne (wymagane prawnie/technicznie)?2. Jakie zabezpieczenia (ograniczniki przepięć) są wymagane (prawnie/technicznie)?3. Co taka firma musi minimum zagwarantować (dać)? Edytowane 5 Października 2021 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufusowaty 06.10.2021 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Uziemienie jest wymagane ale odgromówka nie, chyba że budynek ma więcej niż 300 m2, ekipa jak mi montowała, sprawdzała osobiście rezystancję, a falownik podłączyli do głównego przewodu, który idzie od licznika do rozdzielni a tam mam 4x 10mm2, dodatkowo mam przewód 10mm2 (drut) puszczony prosto z bednarki która jest dookoła domu do rozdzielni, a z rozdzielni do osobnej skrzynki z bezpiecznikami samego falownika. Twierdzili że przekroje kabli są jak najbardziej w porządku. a przy nowym budownictwie jest to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts