Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie instalacji PV

3rav

Recommended Posts

Witam,

Mam podpisana umowę z firmą na instalacje 3.6KWp (montaż na listopad 2021), mam pytanie jakie są wymagania techniczne odnoście uziemienia inwertera i paneli PV, czy są wymagane?

Pytam dlatego iż Pan z firmy iż wystarczy to uziemienie jakie mam, a ma na poddaszu wyprowadzony przewód 5x2.5mm^2, pytałem się tego Pana tak 3 razy czy to jest wystarczający przekrój przewodu do poprawnej pracy i spełnienia wymagań. Powiedział iż samych paneli nie będą uziemiać a falownik podłączą właśnie do przewodu PE 2.5mm^2, czy to jest poprawne podłączenie czy ta firma chce moim kosztem zaoszczędzić?

Budynek szeregowy bez instalacji odgromowej, dach pokryty blachą trapezową.

Mogę prosić jeszcze o informację:

1. Czy uziemienie paneli jest niezbędne (wymagane prawnie/technicznie)?

2. Jakie zabezpieczenia (ograniczniki przepięć) są wymagane (prawnie/technicznie)?

3. Co taka firma musi minimum zagwarantować (dać)?

Edytowane przez 3rav

Uziemienie jest wymagane ale odgromówka nie, chyba że budynek ma więcej niż 300 m2, ekipa jak mi montowała, sprawdzała osobiście rezystancję, a falownik podłączyli do głównego przewodu, który idzie od licznika do rozdzielni a tam mam 4x 10mm2, dodatkowo mam przewód 10mm2 (drut) puszczony prosto z bednarki która jest dookoła domu do rozdzielni, a z rozdzielni do osobnej skrzynki z bezpiecznikami samego falownika. Twierdzili że przekroje kabli są jak najbardziej w porządku. a przy nowym budownictwie jest to standard.