niebieskooka 10.12.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Mam pytanie - czy ktoś z Was ma lub plauje wykonanie tzw. zielonego dachu np. nad swoim garażem.Co myślicie o tej idei? Ostatnio często spotykam się z takim zazielenianiem tarasów i powierzchni nad garażami podziemnymi w osiedlach i wydaje mi się to niezłym pomysłem na zmianę krajobrazu. Co Wy na to?Jestem ciekawa Waszych opini - zarówno tych którzy planują takie coś u siebie, tych którzy użytkują (szczególnie) i tych pozostałych którzy mają jakieś przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.12.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 U moich rodziców miało tak być, urzędniczka w starostwie się nie zgodziła na coś takiego na garażu, bo w planie jest napisane : "pokrycie dachowe z dachówki lub materiałów dachówkopodobnych" . Ale i tak zrobimy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 10.12.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Nad piwnicą sklepieniową jeżeli złotych starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieskooka 10.12.2004 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Bardzo się cieszę, że niektórym z Was podoba się taki dach. Ale jak z wykonawstwem - zdecydowaliście się na jakiś system czy może będzie to robione na żywioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 10.12.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Ręcami obiema. Jeno wcześniej wizyta u ortopedy, bo na razie łobie lewe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.12.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Nie wiem, czy to będzie na żywioł, czy nie, w każdym bądź razie najprawdopodobniej bez firmy. A tak brzmi fragment opisu technicznego : Zaprojektowano dach dwuspadowy o nachyleniu 26° o konstrukcji drewnianej, jętkowej, przekrój krokwi 14 x 5 cm, jętka 2 x 12 x 3 cm, krokwie podparte przegubowo na murłacie z brakiem możliwości przesuwu. Zamiast typowego pokrycia dachowego zastosowano tzw. „zielony dach” z ziemią rolniczą i nasadzeniem niskiej zieleni ekstensywnej.Na projektowany dach składają się następujące warstwy materiałowe:- Warstwa wegetacyjna 8 cm- Higroskopijna wełna mineralna 4 cm- Warstwa filtracyjna (geowłóknina)- Folia PCV- 2 x papa na lepiku- Deskowanie 3 cm- krokwie 5 x 14 14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieskooka 10.12.2004 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 2xpapa na lepiku na deskowanie .Może się mylę, ale czy to nie za słaba izolacja. Zawsze wydawało mi się, że w przypadku zielonych dachów trzeba bardzo uważać bo pomyłka drogo kosztuje. A swoją drogą ten dach to nad domem z marzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.12.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 To tylko nad nieogrzewanym garażem Niebieskooka, a poza papą izolację jeszcze stanowi folia PCV i w jakims stopniu geowłóknina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieskooka 10.12.2004 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 OK. A swoją drogą ciekawe co przekonałoby Was do takich trawiastych dachów - przy założeniu architektury z płaskim dachem. Nie mówmy o cenie bo ta jest pewnie wyższa niż cena normalnego dachu, ale co przekonałoby Was do takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.12.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Nie wiem, czy to będzie na żywioł, czy nie, w każdym bądź razie najprawdopodobniej bez firmy. A tak brzmi fragment opisu technicznego : Zaprojektowano dach dwuspadowy o nachyleniu 26° o konstrukcji drewnianej, jętkowej, przekrój krokwi 14 x 5 cm, jętka 2 x 12 x 3 cm, krokwie podparte przegubowo na murłacie z brakiem możliwości przesuwu. Zamiast typowego pokrycia dachowego zastosowano tzw. „zielony dach” z ziemią rolniczą i nasadzeniem niskiej zieleni ekstensywnej. Na projektowany dach składają się następujące warstwy materiałowe: - Warstwa wegetacyjna 8 cm - Higroskopijna wełna mineralna 4 cm - Warstwa filtracyjna (geowłóknina) - Folia PCV - 2 x papa na lepiku - Deskowanie 3 cm - krokwie 5 x 14 14 cm dach zielony w spadku? na krokwiach? czy konstruktor przeliczyl Ci to? bo mi sie cos malo wydaje na takie obciazenia... a jak bedziesz kosil tą trawkę? dachy zielone radze robic systemowe, są firmy które robią cale systemy izolacji, to warstwy z jednego ze zrealizowanych projektów: (ale to na dachu plaskim oczywiscie) - warstwa wegetacyjna XF300 - substrat XF200 - krallmata XF101 - folia polietylenowa - derbigum SP-AR - derbigum SP - styrodur 15cm - folia polietylenowa - płyta żelbetowa 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.12.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Pewnie tak mało się tobie wydaje, bo nie napisałem, że to jest 3,60 m rozstawu w osiach. A obciążenie ziemią jest policzone 15o kg/m2. I też dla jasności od 7 lat pracuję w biurach projektowych. Pozdrowienia dla wszystkich i dla Roberta też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.12.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 ok, paweu - po prostu wydawalo mi sie za malo przy standardowych rozpietosciach - jesli masz nad tym kontrole jest w porzadku. ale i tak dziwi mnie skosny zielony dach... chetnie zobacze zrealizowany juz. a moj podpis, jest we wszystkich postach od jakiegos czasu - nie mialem zamiaru sie chwalic - przydawal sie szczegonie w watkach o wynagrodzeniu architektów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.12.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Realizacja pewnie będzie dopiero pod koniec przyszłego roku. A jeżeli ziemia bedzie się osuwać to się da kratkę trawnikową. W Danii nieraz widziałem trawę na dachu o nachyleniu ok. 100%, ale nie wiem co tam zastosowali, żeby się nie osuwało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 10.12.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.12.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 krety:D ? a ty bys pływał w 15cm wody w basenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavciu 07.01.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 paweu, podaj prosze jakis wzor na obliczenie przekroju krokwii! z uwzglednieniem rozstawu i dlugosci belki. slaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.01.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 My mamy w planie płaski dach "użytkowy". Zrezygnowaliśmy jednak z typowego zielonego dachu z powodu kosztów. Robimy stropodach odwrócony - pokryty żwirkiem a na pocieszenie duże rośliny w donicach. Z tym też będzie trochę problemów, ale nie w takiej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.02.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 dachy zielone radze robic systemowe, są firmy które robią cale systemy izolacji, to warstwy z jednego ze zrealizowanych projektów: (ale to na dachu plaskim oczywiscie) - warstwa wegetacyjna XF300 - substrat XF200 - krallmata XF101 - folia polietylenowa - derbigum SP-AR - derbigum SP - styrodur 15cm - folia polietylenowa - płyta żelbetowa 18cm Robercie, ile takie cuda mogą kosztować? Orientacyjnie za m2 na ten przykład? Obawiam się, że będę zmuszona schować swój garaż pod ziemią i nie wiem nawet z jakim rzędem wielkości się liczyć. Wszystko co mi potrzebne na wierzchu to trawka, więc z tego co czytałam, to jeszcze umiarkowany eksces, nawet nie wszystkie wymienione przez Ciebie wartstwy konieczne, ale o cenach nic znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.02.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 dachy zielone radze robic systemowe, są firmy które robią cale systemy izolacji, to warstwy z jednego ze zrealizowanych projektów: (ale to na dachu plaskim oczywiscie) - warstwa wegetacyjna XF300 - substrat XF200 - krallmata XF101 - folia polietylenowa - derbigum SP-AR - derbigum SP - styrodur 15cm - folia polietylenowa - płyta żelbetowa 18cm Robercie, ile takie cuda mogą kosztować? Orientacyjnie za m2 na ten przykład? Obawiam się, że będę zmuszona schować swój garaż pod ziemią i nie wiem nawet z jakim rzędem wielkości się liczyć. Wszystko co mi potrzebne na wierzchu to trawka, więc z tego co czytałam, to jeszcze umiarkowany eksces, nawet nie wszystkie wymienione przez Ciebie wartstwy konieczne, ale o cenach nic znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2005 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 My mamy w planie płaski dach "użytkowy". Zrezygnowaliśmy jednak z typowego zielonego dachu z powodu kosztów. Robimy stropodach odwrócony - pokryty żwirkiem a na pocieszenie duże rośliny w donicach. Z tym też będzie trochę problemów, ale nie w takiej skali. A z czego dach ... bo warto zadbać aby nie stosować lepików aby zapachu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts