Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - czy ktoś z Was ma lub plauje wykonanie tzw. zielonego dachu np. nad swoim garażem.

Co myślicie o tej idei? Ostatnio często spotykam się z takim zazielenianiem tarasów i powierzchni nad garażami podziemnymi w osiedlach i wydaje mi się to niezłym pomysłem na zmianę krajobrazu. Co Wy na to?

Jestem ciekawa Waszych opini - zarówno tych którzy planują takie coś u siebie, tych którzy użytkują (szczególnie) i tych pozostałych którzy mają jakieś przemyślenia.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, czy to będzie na żywioł, czy nie, w każdym bądź razie najprawdopodobniej bez firmy. A tak brzmi fragment opisu technicznego : Zaprojektowano dach dwuspadowy o nachyleniu 26° o konstrukcji drewnianej, jętkowej, przekrój krokwi 14 x 5 cm, jętka 2 x 12 x 3 cm, krokwie podparte przegubowo na murłacie z brakiem możliwości przesuwu. Zamiast typowego pokrycia dachowego zastosowano tzw. „zielony dach” z ziemią rolniczą i nasadzeniem niskiej zieleni ekstensywnej.

Na projektowany dach składają się następujące warstwy materiałowe:

- Warstwa wegetacyjna 8 cm

- Higroskopijna wełna mineralna 4 cm

- Warstwa filtracyjna (geowłóknina)

- Folia PCV

- 2 x papa na lepiku

- Deskowanie 3 cm

- krokwie 5 x 14 14 cm

Nie wiem, czy to będzie na żywioł, czy nie, w każdym bądź razie najprawdopodobniej bez firmy. A tak brzmi fragment opisu technicznego : Zaprojektowano dach dwuspadowy o nachyleniu 26° o konstrukcji drewnianej, jętkowej, przekrój krokwi 14 x 5 cm, jętka 2 x 12 x 3 cm, krokwie podparte przegubowo na murłacie z brakiem możliwości przesuwu. Zamiast typowego pokrycia dachowego zastosowano tzw. „zielony dach” z ziemią rolniczą i nasadzeniem niskiej zieleni ekstensywnej.

Na projektowany dach składają się następujące warstwy materiałowe:

- Warstwa wegetacyjna 8 cm

- Higroskopijna wełna mineralna 4 cm

- Warstwa filtracyjna (geowłóknina)

- Folia PCV

- 2 x papa na lepiku

- Deskowanie 3 cm

- krokwie 5 x 14 14 cm

dach zielony w spadku? na krokwiach? czy konstruktor przeliczyl Ci to? bo mi sie cos malo wydaje na takie obciazenia... a jak bedziesz kosil tą trawkę?

dachy zielone radze robic systemowe, są firmy które robią cale systemy izolacji,

to warstwy z jednego ze zrealizowanych projektów: (ale to na dachu plaskim oczywiscie)

- warstwa wegetacyjna XF300

- substrat XF200

- krallmata XF101

- folia polietylenowa

- derbigum SP-AR

- derbigum SP

- styrodur 15cm

- folia polietylenowa

- płyta żelbetowa 18cm

ok, paweu - po prostu wydawalo mi sie za malo przy standardowych rozpietosciach - jesli masz nad tym kontrole jest w porzadku.

ale i tak dziwi mnie skosny zielony dach... :) chetnie zobacze zrealizowany juz.

a moj podpis, jest we wszystkich postach od jakiegos czasu - nie mialem zamiaru sie chwalic - przydawal sie szczegonie w watkach o wynagrodzeniu architektów

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

dachy zielone radze robic systemowe, są firmy które robią cale systemy izolacji,

to warstwy z jednego ze zrealizowanych projektów: (ale to na dachu plaskim oczywiscie)

- substrat XF200

- krallmata XF101

- folia polietylenowa

- derbigum SP-AR

- derbigum SP

- styrodur 15cm

- folia polietylenowa

- płyta żelbetowa 18cm

Robercie, ile takie cuda mogą kosztować? Orientacyjnie za m2 na ten przykład?

Obawiam się, że będę zmuszona schować swój garaż pod ziemią i nie wiem nawet z jakim rzędem wielkości się liczyć. Wszystko co mi potrzebne na wierzchu to trawka, więc z tego co czytałam, to jeszcze umiarkowany eksces, nawet nie wszystkie wymienione przez Ciebie wartstwy konieczne, ale o cenach nic znaleźć nie mogę.

- substrat XF200

- krallmata XF101

- folia polietylenowa

- derbigum SP-AR

- derbigum SP

- styrodur 15cm

- folia polietylenowa

- płyta żelbetowa 18cm

Robercie, ile takie cuda mogą kosztować? Orientacyjnie za m2 na ten przykład?

Obawiam się, że będę zmuszona schować swój garaż pod ziemią i nie wiem nawet z jakim rzędem wielkości się liczyć. Wszystko co mi potrzebne na wierzchu to trawka, więc z tego co czytałam, to jeszcze umiarkowany eksces, nawet nie wszystkie wymienione przez Ciebie wartstwy konieczne, ale o cenach nic znaleźć nie mogę.

My mamy w planie płaski dach "użytkowy". Zrezygnowaliśmy jednak z typowego zielonego dachu z powodu kosztów.

Robimy stropodach odwrócony - pokryty żwirkiem a na pocieszenie duże rośliny w donicach. Z tym też będzie trochę problemów, ale nie w takiej skali.

A z czego dach ... bo warto zadbać aby nie stosować lepików aby zapachu nie było.