Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach z dachówką ceramiczną, na co zwrócić uwagę przy wycenie?

Recommended Posts

A jeśli deskowanie to jaka grubość deski pod dachówkę i jaka papa na tę deskę. Czy może to być pyta OSB??

Może ktoś dysponuje rysunkiem tych wszystkich warstw dachu, wraz z foliami itpwełną pod deskowaniem aż do K-G.

Włąśnie jestem przed wyceną dachu u dekarza i poszukuję czegoś takiego. Mam dach dwuspadowy z 5 oknami dachowymi

podpinam się pod pytanie - co powinno wchodzić do wyceny dachu, przy założeniu, że planuję dachówkę ceramiczną, więźba jest już policzona pod najcięższą karpiówkę. dzięki za każdą podpowiedź.

#deskowanie

#izolacja (papa, membrana)

#orynnowanie

#ocieplenie

#wywietrzniki

#okna połaciowe

#obróbka komina

ocieplenie w wycenie dachu? to chyba tylko jak nakrokwiowe..

#impregnacja wiezby

#jezeli wiezba widoczna - malowanie

#jezeli deskowanie - rodzaj deskowania

#jezeli potrzebny - odgrom

#zastosowanie spinek

#jesli budowa w naturze - zabezpieczenie przed owadami/kunami itp (siatki, siateczki, profile)

#jesli w projekcie nieokreslone - detale wykonczenia okapu, szczytow, wentylacji polaci

#ewentualnie przepusty na kable, montaz masztu/uchwytu antenowego

Bergamo to dobry wybór (y) Mam na dachu ceramikę od tego producenta, jest ok - trzyma jakość, nie przepuszcza wody, łatwo się układa i nie kosztowała majątku. U mnie dach dwuspadowy, prosty, bez udziwnień, nie robiliśmy deskowania, sama folia, dekarz nie miał uwag co do takiej decyzji. zobaczymy za parę lat, kto miał rację. Na razie jestem zadowolony.

Mam taką samą, potwierdzam jest bardzo OK!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...