Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja z papy termozgrzewalnej plus folia

totomasz

Recommended Posts

Stan jaki mam na teraz to chudy wylany na równo z bloczkiem fundamentowym w ten sposób, że w patrząc w przekroju jest tak:

thumb_show.php?i=58xu7xzxb

IZOLACJA JAK.jpg

Chcę coś wybrać do izolacji i proszę o radę, na pewno nie ufam samej folii dlatego pojechałem obejrzeć i w sklepie widzę, że mają coś takiego jak W/PET PLUS - SBS/ICOPAL

https://www.bmigroup.com/pl/nasze-rozwiazania/products/bmi-icopal/w-pet-plus-sbs-icopal i teraz chciałbym wiedzieć :

Są też inne np. Werner papa asfaltowa do pokryć dachowych , VIllas V60 S42H http://www.villaspolska.pl/Produkty/Papy/Papy%20Asfaltowe%20Zgrzewalne/Villas%20V60%20S42H.aspx

1 - jaką szerokość zrobić paski - bloczek jest 24 cm + xps 12 - czy ciąć na pół tą rolkę i wyjdzie 0,5m założyć na równo od początku styropianu XPS żeby weszło pod pierwszą szychtę porothermu a bloczek fund. i resztę wystawić na chudego żeby potem zgrzać z izolacją wewnątrz pod posadzką ? Nie ciąć wcale i całą rolkę rozwijać od krawędzi xpsa czy od bloczka na metr szerokość ?

2 - grzać czy tylko ułożyć żeby ściana wprasowała pod siłą ciężaru, nic się nie stanie jak będą murować na luźno ułożonej papie bez grzania ?

3 - jak grzać to jak to robić żeby nie uszkodzić xpsa który jest obok przy ściancę (wiadomo że tego do xps nie zgrzeje)

4 - czy ma sens wywinięcie tego na równo z krawędzią xps tak żeby woda opadowa nie wciekała tam między bloczek a xps ?

5 - czy jest sens dawać jeszcze na to taką folię niby do fundamentów żeby zabezpieczyć papę wewnątrz na chudziaku przez zniszczeniem i zabrudzeniem podczas prac murarskich ?

6 - folię z punktu 5 dawać na zgrzaną lub tylko położoną papę na wierzch bez żadnego lepienia do niej ?

7 - no i wogule czy ta papa nie zniszczy xpsa ?

Jest bardzo dużo informacji na temat tego i już miesza mi się w głowie od tego.

Macie jakieś rady pomysły, tipy praktyczne ? Wiem , zaraz wołaj majstra/kierownika, ale majster najchętniej będzie za tym żeby kłaść folię bo to żadna robota, ja się na to nie chcę zgodzić, tą papę chcę sam ułożyć.

Edytowane przez totomasz
dodane foto i linki

• 2 weeks później...

Masz wysoki poziom wód że bawisz się w ciężką hydroizolację na chudziaku?

90% ludzi daję folię która działa jak placebo. Oni wierzą w to, że powstrzyma potencjalną wilgoć ale to tylko złudzenie. Ja mam dobre warunki gruntowe, chudziak jest sporo nad poziomem gruntu i nie dawałem nic na chudziak.

Masz wysoki poziom wód że bawisz się w ciężką hydroizolację na chudziaku?

90% ludzi daję folię która działa jak placebo. Oni wierzą w to, że powstrzyma potencjalną wilgoć ale to tylko złudzenie. Ja mam dobre warunki gruntowe, chudziak jest sporo nad poziomem gruntu i nie dawałem nic na chudziak.

No niestety, izolacja chudziaka obowiązuje pomimo niskiego poziomu wód gruntowych. wilgoć przedostaje się z gruntu nie tylko w formie cieczy ale i gazu (pary wodnej). Pomijanie izolacji poziomej nie jest dobrym pomysłem, Dobromirze.

Zależnie od położenia radon należy również brać poważnie pod uwagę.

Edytowane przez mat3006

• 3 weeks później...
A jak krowa puści bąka to mamy wzrost efektu cieplarnianego ?

Nie wiem, co to ma wspólnego z hydroizolacją poziomą. Ale tak, krowy powodują wzrost efektu cieplarnianego przez emisję metanu. Ale jest na to rada... Nie rozwiązuje problemu w 100% - ale znacząco go zmniejsza:

https://next.gazeta.pl/next/7,172392,26895846,82-proc-mniej-metanu-wydzielaja-krowy-karmione-wodorostami.html