marcysiek 11.10.2021 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Witam Mam problem z zaworem trójdrogowym - moja instalacja to piec gazowy Buderusa GB132T pracujący w układzie zamkniętym + kominek z płaszczem wodnym pracujący w układzie otwartym - przekazywanie energii poprzez wymiennik ciepła. Ogrzewanie domu poprzez grzejniki montowane na ścianach - na parterze i na piętrze znajdują się rozdzielacze. Jeden obieg grzewczy tzn. góra i dół pracują razem i nie są osobno sterowane. Pierwotnie instalacja zawierała tylko piec gazowy - na oryginalnej instalacji od developera wykonałem kilka lat temu (robił to oczywiście hydraulik) podłączenie kominka z płaszczem - nastąpiła modyfikacja instalacji i dołożenie wymiennika ciepła plus cała reszta: zawory, pompy, sterownik. Kominka używam ostatnio bardzo rzadko, ale mój problem polega na zatykającym się zaworze trójdrogowym - zawór ustawia się tylko w jednym położeniu co oznacza, że mogę mieć ciepłą wodę tylko w jednym układzie, albo CWU albo CO - żeby ciepła woda pojawiła się w drugim układzie muszę zawór ręcznie przestawiać (kombinerkami) i tak za każdym razem co jest strasznie uciążliwe - jesienią i zimą kilka razy dziennie trzeba przy nim siedzieć i przepuszczać ciepła wodę a to do mycia, a to w kaloryfery. Oczywiście sam zawór wymieniany był już kilka razy i przez jakiś czas działał ok, ale po ok. 6 miesiącach problem znów wraca - koszt wymiany zaworu to za każdym razem ok 400 PLN. Do tego w tej sytuacji woda tłoczona do układu CWU jest zbyt gorąca - np 70, 80 stopni, co grozi nawet poparzeniem dzieci. Specjalista o konserwacji pieca wspominał mi, że problem leży w zaworach zwrotnych na instalacji kominkowej bo podobno przez nie w układzie pojawiają się jakieś podciśnienia z którymi zawór trójdrogowy sobie nie radzi. Zalecał nawiercenie zaworów zwrotnych, ale ile jest w tym prawdy nie wiadomo - ja nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale inny hydraulik który miał się podjąć naprawy stwierdził, że to bzdura. Niestety ów hydraulik nie pojawił się w celu naprawy i kontakt z nim zaginął. Moi sąsiedzi mają takie same piece i instalacje, ale bez kominków z płaszczem. W ich sytuacji taki problem zupełnie nie występuje. Szukam pomocy i wsparcia w wyjaśnieniu co tak naprawdę jest tutaj problemem. Jestem zainteresowany także nawiązaniem kontaktu z osobą z okolic Łodzi, która będzie w stanie wyeliminować ten problem. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, Pozdrawiam. Edytowane 11 Października 2021 przez marcysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 11.10.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 czemu nie zwrócisz się do instalatora co wpinal kominek, żeby poprawil fuszerkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcysiek 11.10.2021 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Niestety nie mam już kontaktu do człowieka, który montował kominek - to było 10 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.10.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Jaki to zawór? Czy poza sezonem zimowym zawór od czasu do czasu pracuje?Rozważyłbym wymianę na zawór np belimo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 11.10.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Może to nie ten przypadek bo nie mam płaszcza tylko kocioł 1-funkcyjny Vaillanta ale może coś naprowadzi. Jak ciśnienie w mojej instalacji spada poniżej 1,1 to zawór nie chce się przełączać na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts