tomasziolkowski 20.12.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Styropian i dachówka od nowego roku o kilka procent do góry. Ceny energii i paliw robią swoje.Prawdopodobnie większość materiałów do wiosny zdąży zdrożeć, więc jeśli ktoś jeszcze kalkuluje i się zastanawia czy kupować teraz czy czekać - to taniej już nie będzie. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 20.12.2021 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Ostatecznie padło na stal (płyta, strop, słupy), bloczki (na nośne, połówki już pewnie po nowych cenach wiosną) i dachówkę. Stal i dachówka poczekają w hurtowniach, bloczki na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.12.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Uważam że dobra decyzja. Zobaczymy ceny wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 20.12.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Uważam że dobra decyzja. Zobaczymy ceny wiosną Już chyba nie ceny a dostępność. Niestety silikaty i dachówka w tym roku kiepsko pod tym względem wyglądały. Wolę mieć na "placu". Jeszcze myślałem o xpsie i epsi ale nie mam gdzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.12.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 To też, bo potem na wiosnę - jak się wszyscy rzucają na składy po towar, to spada dostępność wraz z łatwością negocjowania cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 21.12.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Już chyba nie ceny a dostępność. Niestety silikaty i dachówka w tym roku kiepsko pod tym względem wyglądały. Wolę mieć na "placu". Jeszcze myślałem o xpsie i epsi ale nie mam gdzie trzymać. To ci powiem jak u siebie załatwiłem dach we wrześniu? Obdzwoniłem 5?10? składów w promieniu 10km nie da się zamówić płaskiej dachówki przed marcem nie ma kompletnie nic płaskiego. Pół roku czekania wszędzie znalazłem na 2 składach gdzies na południu polski z ciekawości jak turmalin był 95m2 katalogowo to u nich 110m2 ... Oczywiście idąc z modą chciałem antracyt płaski ceramikę. Z tego co wiem ostatnio sprzedawali antracyt Braas Turmalin po 85m2 podstawa, jak był dostępny. Tak więc znalazłem 45km ode mnie na OLX szarego turmalina bo ktoś się rozmyślił i nie wziął sprzedali mi po kosztach ... 61pln m2 i nie żałuje bo jest śliczny trochę zmienię elewacje i będzie git co nie zmienia faktu że dla mojego dachu przy zmianie na szary turmalin który był od ręki oszczędność rzędu 5-6k pln a to tylko 220m2. Cennik oczywiście już poszedł do góry i nie wiem jaka to byłaby oszczędność przy nowym cenniku stawiam że z 8-10 tys .... Taka ciekawostka jeszcze ode mnie rozmawiałem z przedstawicielem jednego dużego składu ogólnopolskiego, mieli złożone w sierpniu zamówienia na Braasa, przyszedł wrzesień i Braas anulował w całym kraju zamówienia. Czemu? Bo policzyli że na gazie będą w plecy 5 mln. Jestem ciekaw cen przy podwyżce +54% gaz + 24% prąd. Po tym "mega" rabacie kupiłem ceramikę w cenie z 2020 tylko że wtedy ta cena była dla glazurowanej ... teraz kupiłem zwykłą w cenie glazurowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Karolak 10.01.2022 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dopiero kupiłam projekt, zaczynamy z formalnościami. Czy na takim etapie radzilibyście już kupować materiały? A jeśli tak, to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 10.01.2022 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 ja bym kupił cegły, stal wątpię że to stanieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bialydiament 11.01.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Dopiero kupiłam projekt, zaczynamy z formalnościami. Czy na takim etapie radzilibyście już kupować materiały? Teraz to już chyba tylko można poradzić olanie budowania, jak jeszcze nie zaczęłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos1995 11.01.2022 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Ja kupiłem beton komórkowy mimo, że początek budowy w marcu. Brak dostępności i podwyżki cen wymusiły to na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 11.01.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Ja kupiłem beton komórkowy mimo, że początek budowy w marcu. Brak dostępności i podwyżki cen wymusiły to na mnie. Jaka cena na dzień dzisiejszy za BK i jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos1995 12.01.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Jaka cena na dzień dzisiejszy za BK i jakie ? Kupiłem za 11.90zł sztuka 24x24x59 producent Termobet. Nie wiem czy to tanio, czy nie. Dla osoby z obcej branży była to najtańsza oferta jaką udało się wyrwać. Drugą najtańszą ofertą był Ytong za bodajże 12,90zł. W szoku byłem, że wszystkie ogłoszenia na OLX/allegro to albo wałek, albo koszt transportu gdziekolwiek by nie był obniżał opłacalność zamówienia. Po wykonywaniu telefonów, odwiedzaniu składów budowlanych musiałem się nauczyć rozmawiać z sprzedawcami żeby chcieli złożyć jakąś ofertę, na początku było zbywanie co mnie bardzo zaskoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.01.2022 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Kupiłem za 11.90zł sztuka 24x24x59 producent Termobet. Nie wiem czy to tanio, czy nie. Dla osoby z obcej branży była to najtańsza oferta jaką udało się wyrwać. Drugą najtańszą ofertą był Ytong za bodajże 12,90zł. W szoku byłem, że wszystkie ogłoszenia na OLX/allegro to albo wałek, albo koszt transportu gdziekolwiek by nie był obniżał opłacalność zamówienia. Po wykonywaniu telefonów, odwiedzaniu składów budowlanych musiałem się nauczyć rozmawiać z sprzedawcami żeby chcieli złożyć jakąś ofertę, na początku było zbywanie co mnie bardzo zaskoczyło. Nie wiem czy tanio czy nie, w 2011r ten sam bloczek kosztował 6,60zl ale niby wg Morawieckiego i PIS zarabiacie kilkukrotnie więcej niż ja w 2011r a ja wtedy zarabiałem ok.3500zl netto ,zatem stać Was na więcej także jedziesz z budowa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 13.01.2022 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Kupiłem za 11.90zł sztuka 24x24x59 producent Termobet. Nie wiem czy to tanio, czy nie. Dla osoby z obcej branży była to najtańsza oferta jaką udało się wyrwać. Drugą najtańszą ofertą był Ytong za bodajże 12,90zł. W szoku byłem, że wszystkie ogłoszenia na OLX/allegro to albo wałek, albo koszt transportu gdziekolwiek by nie był obniżał opłacalność zamówienia. Po wykonywaniu telefonów, odwiedzaniu składów budowlanych musiałem się nauczyć rozmawiać z sprzedawcami żeby chcieli złożyć jakąś ofertę, na początku było zbywanie co mnie bardzo zaskoczyło. No niestety. Wszyscy budują i ciężko o negocjację więc zostało szukanie najniższych cen. Ja przy silikacie miałem ostatecznie do wyboru lokalne hurtownie i jedną firmę z allegro. Ostatecznie mimo odrobine niższej ceny na allegro wygrała lokalna firma bo dała transport HDSem i odbierze palety. Te palety to niezły myk, trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.01.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Kupiłem za 11.90zł sztuka 24x24x59 producent Termobet. Nie wiem czy to tanio, czy nie. Dla osoby z obcej branży była to najtańsza oferta jaką udało się wyrwać. Drugą najtańszą ofertą był Ytong za bodajże 12,90zł. W szoku byłem, że wszystkie ogłoszenia na OLX/allegro to albo wałek, albo koszt transportu gdziekolwiek by nie był obniżał opłacalność zamówienia. Po wykonywaniu telefonów, odwiedzaniu składów budowlanych musiałem się nauczyć rozmawiać z sprzedawcami żeby chcieli złożyć jakąś ofertę, na początku było zbywanie co mnie bardzo zaskoczyło. solbet, hh był w kwietniu po 10zł rok temy w wakacje kupowałem po 13 potem jesienią po 11,5 teraz boje się zadzwonić po ile jest aczkolwiek bede potrzeobwał chyba silki 18 a nie solbetu 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos1995 13.01.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 solbet, hh był w kwietniu po 10zł rok temy w wakacje kupowałem po 13 potem jesienią po 11,5 teraz boje się zadzwonić po ile jest aczkolwiek bede potrzeobwał chyba silki 18 a nie solbetu 24 Silkę 18 też rozważałem. Na początku stycznia miałem ofertę "last minute" z 2021 roku za 6,2zł z vat. Transport za silkę zabił opłacalność tego materiału :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 13.01.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Mozesz napisac ile liczyli za ten transport ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 13.01.2022 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Silkę 18 też rozważałem. Na początku stycznia miałem ofertę "last minute" z 2021 roku za 6,2zł z vat. Transport za silkę zabił opłacalność tego materiału :/. Silka też już poszła w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos1995 13.01.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Mozesz napisac ile liczyli za ten transport ? U mnie byłby odbiór bezpośrednio z fabryki(odległość około 100km) i przez to, że silika ciężka wymagałoby to 4 transportów każdy z transportów 800zł netto + oczywiście kaucje za palety. Podobno nowa cena miała być o 1 zł wyższa. Ale nie weryfikowałem tego. EDIT: Poprawka, bo teraz sprawdzam te ceny co miałem wypisane za 6,20zł miałem silikat 24cm, 18cm miał być złotówkę tańszy, a to już na gębę utalalem Edytowane 13 Stycznia 2022 przez pablos1995 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.01.2022 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Listopad 2020 - styczeń 2021 płaciłem 4,09 szt. Z transportem, rozladowaniem, paletami etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts