Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele fotowoltaiczne w pasie między domem, a ogrodzeniem

shake_it

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Mam pytanie dot. umieszczenia paneli. Niestety od strony południowej na dachu mam solary do grzania wody, wschód-zachód dachu ma taki kąt, że produkcja z fotowoltaiki osiągnie poniżej 70% swoich możliwości. Dom jest spory i rzuca cień na działkę tak, że razem z cieniem z tui sąsiada do godziny 10:00 zacieśniają 10 z 15arów działki. W południowym szczycie domu, który nie ma okna mam dobrze nasłoneczniony pas na 4m szeroki. Dwa metry z tego ma nasyp zakrywający fundament. Pytanie jest takie, czy w takim miejscu jest szansa na zainstalowanie paneli fotowoltaicznych? Czy można je wcisnąć w takie miejsce? Sąsiada mam świetnego i powiedział mi, że nawet jak do samego płotu zrobię to on nie widzi problemu i może mi to dać na piśmie jak potrzebuję. Ważne jest to, że instalację chcę zamontować około 10kWp z myślą o pompie ciepła. Południowa strona dachu nawet po zdjęciu solarów nie zmieści takiej instalacji.

Edytowane przez shake_it

Witam forumowiczów.

Mam pytanie dot. umieszczenia paneli. Niestety od strony południowej na dachu mam solary do grzania wody, wschód-zachód dachu ma taki kąt, że produkcja z fotowoltaiki osiągnie poniżej 70% swoich możliwości. Dom jest spory i rzuca cień na działkę tak, że razem z cieniem z tui sąsiada do godziny 10:00 zacieśniają 10 z 15arów działki. W południowym szczycie domu, który nie ma okna mam dobrze nasłoneczniony pas na 4m szeroki. Dwa metry z tego ma nasyp zakrywający fundament. Pytanie jest takie, czy w takim miejscu jest szansa na zainstalowanie paneli fotowoltaicznych? Czy można je wcisnąć w takie miejsce? Sąsiada mam świetnego i powiedział mi, że nawet jak do samego płotu zrobię to on nie widzi problemu i może mi to dać na piśmie jak potrzebuję. Ważne jest to, że instalację chcę zamontować około 10kWp z myślą o pompie ciepła. Południowa strona dachu nawet po zdjęciu solarów nie zmieści takiej instalacji.

Zrób może jakiś szkic, będzie bardziej obrazowo. Na pasie o szerokości 4m nie zmieścisz 10kW.

Mam problem z dodaniem grafiki. Nie wiem dlaczego, bo rozszerzenie i rozmiar jest dopuszczalny. Postaram się więc opisać najbardziej obrazowo jak potrafię :)

Patrząc na rzut z góry, od południa jest ogrodzenie i to jest dłuższy bok prostokąta/pasa, o którym piszę -ma 12m. Tyle ma też przeciwległy bok, który tworzy ściana domu. Krótki bok ma 4m z czego 2m to nasyp na około 70cm, który jest przy ścianie domu. Stając tyłem do południa i ogrodzenia z lewej strony ogranicza mnie cień tui sąsiada, a z prawej mój parking, który jest przed domem. Jeżeli zdecyduję się wejść z panelami na parking przed dom to do dyspozycji będę miał około 22 metrów.

Ubiegając pytania o ulokowanie paneli na parkingu przed domem np. w formie carportu to niestety mam garaż pod domem, który też stanowi ograniczenie.

Mam problem z dodaniem grafiki. Nie wiem dlaczego, bo rozszerzenie i rozmiar jest dopuszczalny. Postaram się więc opisać najbardziej obrazowo jak potrafię :)

Jeśli masz telefon z androidem, udostępnij sam link do google zdjęć, lub umieść na google dysk.

W tym drugim przypadku, musisz udostępnić go dla wszyskich którzy posiadają ten link. Taka możliwość, skopiować link i zamieścić jako link do stonny www.

Patrząc na rzut z góry, od południa jest ogrodzenie i to jest dłuższy bok prostokąta/pasa, o którym piszę -ma 12m. Tyle ma też przeciwległy bok, który tworzy ściana domu. Krótki bok ma 4m z czego 2m to nasyp na około 70cm, który jest przy ścianie domu.

Na siłę wciśniesz. Dajesz konstrukcję pod 4 rzędy x 7 paneli o typowych wymiarach (170x100 cm) układanych poziomo. Otrzymujesz "stół" o wymiarach 4 x 11,9 m.

Mocujesz go na podporach pod kątem 35° do gruntu. W rzucie z góry zajmiesz pas około 12 x 3,3 m.