shake_it 11.10.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Witam forumowiczów.Mam pytanie dot. umieszczenia paneli. Niestety od strony południowej na dachu mam solary do grzania wody, wschód-zachód dachu ma taki kąt, że produkcja z fotowoltaiki osiągnie poniżej 70% swoich możliwości. Dom jest spory i rzuca cień na działkę tak, że razem z cieniem z tui sąsiada do godziny 10:00 zacieśniają 10 z 15arów działki. W południowym szczycie domu, który nie ma okna mam dobrze nasłoneczniony pas na 4m szeroki. Dwa metry z tego ma nasyp zakrywający fundament. Pytanie jest takie, czy w takim miejscu jest szansa na zainstalowanie paneli fotowoltaicznych? Czy można je wcisnąć w takie miejsce? Sąsiada mam świetnego i powiedział mi, że nawet jak do samego płotu zrobię to on nie widzi problemu i może mi to dać na piśmie jak potrzebuję. Ważne jest to, że instalację chcę zamontować około 10kWp z myślą o pompie ciepła. Południowa strona dachu nawet po zdjęciu solarów nie zmieści takiej instalacji. Edytowane 12 Października 2021 przez shake_it Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 12.10.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Witam forumowiczów. Mam pytanie dot. umieszczenia paneli. Niestety od strony południowej na dachu mam solary do grzania wody, wschód-zachód dachu ma taki kąt, że produkcja z fotowoltaiki osiągnie poniżej 70% swoich możliwości. Dom jest spory i rzuca cień na działkę tak, że razem z cieniem z tui sąsiada do godziny 10:00 zacieśniają 10 z 15arów działki. W południowym szczycie domu, który nie ma okna mam dobrze nasłoneczniony pas na 4m szeroki. Dwa metry z tego ma nasyp zakrywający fundament. Pytanie jest takie, czy w takim miejscu jest szansa na zainstalowanie paneli fotowoltaicznych? Czy można je wcisnąć w takie miejsce? Sąsiada mam świetnego i powiedział mi, że nawet jak do samego płotu zrobię to on nie widzi problemu i może mi to dać na piśmie jak potrzebuję. Ważne jest to, że instalację chcę zamontować około 10kWp z myślą o pompie ciepła. Południowa strona dachu nawet po zdjęciu solarów nie zmieści takiej instalacji. Zrób może jakiś szkic, będzie bardziej obrazowo. Na pasie o szerokości 4m nie zmieścisz 10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.10.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 12.10.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Pas musiałby być długi, bo to przynajmniej 6-7 rzędów po 4 sztuki w rzędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.10.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 U mnie podobna instalacja jest na stole o wymiarach 4x13,4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shake_it 12.10.2021 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mam problem z dodaniem grafiki. Nie wiem dlaczego, bo rozszerzenie i rozmiar jest dopuszczalny. Postaram się więc opisać najbardziej obrazowo jak potrafię Patrząc na rzut z góry, od południa jest ogrodzenie i to jest dłuższy bok prostokąta/pasa, o którym piszę -ma 12m. Tyle ma też przeciwległy bok, który tworzy ściana domu. Krótki bok ma 4m z czego 2m to nasyp na około 70cm, który jest przy ścianie domu. Stając tyłem do południa i ogrodzenia z lewej strony ogranicza mnie cień tui sąsiada, a z prawej mój parking, który jest przed domem. Jeżeli zdecyduję się wejść z panelami na parking przed dom to do dyspozycji będę miał około 22 metrów. Ubiegając pytania o ulokowanie paneli na parkingu przed domem np. w formie carportu to niestety mam garaż pod domem, który też stanowi ograniczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.10.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mam problem z dodaniem grafiki. Nie wiem dlaczego, bo rozszerzenie i rozmiar jest dopuszczalny. Postaram się więc opisać najbardziej obrazowo jak potrafię Jeśli masz telefon z androidem, udostępnij sam link do google zdjęć, lub umieść na google dysk. W tym drugim przypadku, musisz udostępnić go dla wszyskich którzy posiadają ten link. Taka możliwość, skopiować link i zamieścić jako link do stonny www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.10.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Patrząc na rzut z góry, od południa jest ogrodzenie i to jest dłuższy bok prostokąta/pasa, o którym piszę -ma 12m. Tyle ma też przeciwległy bok, który tworzy ściana domu. Krótki bok ma 4m z czego 2m to nasyp na około 70cm, który jest przy ścianie domu. Na siłę wciśniesz. Dajesz konstrukcję pod 4 rzędy x 7 paneli o typowych wymiarach (170x100 cm) układanych poziomo. Otrzymujesz "stół" o wymiarach 4 x 11,9 m. Mocujesz go na podporach pod kątem 35° do gruntu. W rzucie z góry zajmiesz pas około 12 x 3,3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts