Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury do wody ciepła/zimna

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Chciałbym zapytać jaki materiał wykorzystuje się teraz przy modernizacjach od wodomierza do rozprowadzenia wody zimnej i CWU ?

Od 20 lat mam miedź połączona z PP-R i mosiądzem (zawory , gwinty ) , aktualnie robię remonty i zastanawiam się czy nie wymienić miedzi w ścianach skoro jest to „na wierzchu” .

Waszym zdaniem do rozprowadzenia wody na dzień dzisiejszy dobry jest PP , może pex , bo jak czytałem to miedz mało kto już stosuje .

Pozdrawiam .

Zostaw miedź, jest ona wieczna. Można spokojnie ja zamaskować tak aby nie było widać rurek dokup kilka metrów i kształtek i zrób przeróbkę aby rurki schować ale nie wymieniaj jej na alupexy.

Miedź mało kto stosuje bo kosztuje krocie.

Na wierzchu w sensie , ze po rozebraniu zabudów widoczne rurki , na oko są ok może woda ich bardzo nie wypłakała wewnątrz wiec zostają , wychodzi , ze to była kiedyś dobra inwestycja …

Tez mam takie odczucie , żeby zostawić tak jak jest . Po prostu gdzieś wyczytałem ,ze miedz musi nadawać się do wody pitnej czy tez leciało z kranu zielona woda od miedzi … dam na stare rurki nowe otuliny i tak zostawię …

Jak nie przewidujesz zmiękczacza i lubisz walczyć na armaturze, kafelkach, wannie, kabinie itd. z kamieniem - może być. Jak tli się w Tobie wątpliwość, że może jednak niebawem zechcesz sobie zafundować odrobinę luksusu - wywal miedź.

Tę legendę sponsorował producent Calgonu czy pralek?

Czy nowy, czy stary - byle nie miedź.

Gdzieś wyczytałem tu na forum , może napisał tak ktoś w oparciu o własne doświadczenia .

Czyli PP stabi z włóknem najlepsze do wynalezienia nowych technologii …

Edytowane przez Program93

• 2 weeks później...