Program93 11.10.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Witam ,Chciałbym zapytać jaki materiał wykorzystuje się teraz przy modernizacjach od wodomierza do rozprowadzenia wody zimnej i CWU ?Od 20 lat mam miedź połączona z PP-R i mosiądzem (zawory , gwinty ) , aktualnie robię remonty i zastanawiam się czy nie wymienić miedzi w ścianach skoro jest to „na wierzchu” . Waszym zdaniem do rozprowadzenia wody na dzień dzisiejszy dobry jest PP , może pex , bo jak czytałem to miedz mało kto już stosuje .Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.10.2021 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Tez mam takie odczucie , żeby zostawić tak jak jest . Po prostu gdzieś wyczytałem ,ze miedz musi nadawać się do wody pitnej czy tez leciało z kranu zielona woda od miedzi … dam na stare rurki nowe otuliny i tak zostawię … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.10.2021 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Zostaw miedź, jest ona wieczna. Można spokojnie ja zamaskować tak aby nie było widać rurek dokup kilka metrów i kształtek i zrób przeróbkę aby rurki schować ale nie wymieniaj jej na alupexy. Miedź mało kto stosuje bo kosztuje krocie. Na wierzchu w sensie , ze po rozebraniu zabudów widoczne rurki , na oko są ok może woda ich bardzo nie wypłakała wewnątrz wiec zostają , wychodzi , ze to była kiedyś dobra inwestycja … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Tez mam takie odczucie , żeby zostawić tak jak jest . Po prostu gdzieś wyczytałem ,ze miedz musi nadawać się do wody pitnej czy tez leciało z kranu zielona woda od miedzi … dam na stare rurki nowe otuliny i tak zostawię … Jak nie przewidujesz zmiękczacza i lubisz walczyć na armaturze, kafelkach, wannie, kabinie itd. z kamieniem - może być. Jak tli się w Tobie wątpliwość, że może jednak niebawem zechcesz sobie zafundować odrobinę luksusu - wywal miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.10.2021 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ustawia się na sterowniki głowicy 6 stopni francuskich i nie ma problemu , kiedyś jak byłem zainteresowany takim urządzeniem była walka na forum , ze nie powinno się wody zmiękczaczać do 0 . W przypadku nowego domu i miękkiej wody z jakiego systemu rury warto dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 nie powinno się wody zmiękczaczać do 0 . Tę legendę sponsorował producent Calgonu czy pralek? W przypadku nowego domu i miękkiej wody z jakiego systemu rury warto dać ? Czy nowy, czy stary - byle nie miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 13.10.2021 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Tę legendę sponsorował producent Calgonu czy pralek? Czy nowy, czy stary - byle nie miedź. Gdzieś wyczytałem tu na forum , może napisał tak ktoś w oparciu o własne doświadczenia . Czyli PP stabi z włóknem najlepsze do wynalezienia nowych technologii … Edytowane 13 Października 2021 przez Program93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 21.10.2021 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Czy nowy, czy stary - byle nie miedź. A u ciebie jaki system do rozprowadzenia wody użytkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts